Zorgt Clinton Mata voor de oplossing bij Club Brugge?

© BELGAIMAGE

De 25-jarige Belgische Angolees, via SC Charleroi naar Club Brugge, kan bij de kampioen het probleem op de rechterflank verhelpen.

Ook al scoorde de 22-jarige invaller Dion Cools het enige doelpunt voor blauw-zwart bij de moeilijke (wegens de vroege uitsluiting van Wesley) verplaatsing naar Excel Mouscron, het veranderde niet de mening van de technische staf. De rechtsvoetige flankspeler beschikt fysiek over voldoende kwaliteiten en scoort ook technisch ruim boven het gemiddelde. Maar de tactische fouten en het gebrek aan concentratie zorgden al te vaak voor tegengoals sinds de komst van Ivan Leko als hoofdcoach bij Club Brugge.

Vorige winter al zochten ze bij blauw-zwart een geschikte doublure. Iemand die de concurrentiestrijd zou aangaan en op termijn die slag ging winnen van Cools. De sportieve leiding was gecharmeerd door de prestaties van de Kroaat Ivan Tomecak (28), die bij KV Mechelen werd weggeplukt. Er werd gehoopt dat de ervaren pocketspeler snel zijn niveau zou terugvinden waarmee de rechtsback destijds doorbrak bij Dinamo Zagreb. Alleen kon Tomecak sindsdien nooit voldoen aan de verwachtingen. Het was zelfs eerder Krépin Diatta die als interim fungeerde wanneer het echt nodig bleek. Afgelopen zomer werd er dus opnieuw een zoektocht gehouden.

Tijdens zijn rechtstreekse duels met Anthony Limbombe in de PO1-confrontaties sprong vooral Clinton Mata in het oog. ‘De beste rechterflankverdediger van ons kampioenschap’, zo weerklonk het vanop de invallersbank bij de kampioen na de wedstrijden tegen KRC Genk. Maar tijdens de medische check voor de zevenvoudig Angolees international, die in juni een vierjarig contract ondertekende en definitief werd overgenomen van SC Charleroi, werd besloten een dringende operatie voor pubalgie meteen te laten uitvoeren. Tijdens de zomerstage verdeelde de atletische flankspeler in Garderen dan ook zijn tijd tussen de hometrainer en het krachthonk.

Aanvankelijk was er, via de medische staf, sprake van een terugkeer begin oktober, om volledig wedstrijdfit te geraken. Maar sinds het einde van juli is de ex-Carolo al terug te vinden op de velden. Samen met Thibault Vlietinck en Brandon Mechele, die beiden in het gezelschap van de clubkinesisten volop revalideren, doet hij al oefeningen zonder bal. Leko en de andere kernspelers bevinden zich op een terrein ernaast, wat maakt dat zij in de schaduw van het Jan Breydelstadion stevig werken aan hun terugkeer. In de kleedkamer valt Clinton Mata vooral op door zijn altijd positieve ingesteldheid. De integratie verliep duidelijk perfect, hij trekt vaak op met de jonge Luikenaar Ikoma-Loïs Openda.

Een jaar geleden was er nog een stormachtige episode en een mislukte transfer richting Anderlecht, hetgeen uiteindelijk leidde tot een verhuur aan KRC Genk. Nu lonkt er voor Clinton Mata het ontdekken van de Champions League vanaf midden september. Ivan Leko kan zeker worden verleid door zijn krachtige kwaliteiten in de verdedigende duels, zijn rust bij balbezit en zijn groot loopvolume op de rechterkant. Vooral zal hij moeten werken aan zijn precisie qua laatste pass en statistieken. Vaak door overhaastheid geraakte Clinton Mata slechts aan drie assists in Limburg, terwijl Cools die periode bij blauw-zwart goed was voor drie treffers en vier beslissende passen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content