Zulte: bekend dankzij het voetbal

© BELGAIMAGE
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Geen kleinere gemeente in België die zich als voetbaleersteklasser zo nadrukkelijk op de kaart gezet heeft als Zulte. Dankzij de fusie met SV Waregem die in dertien jaar uitgroeide van een wankel verstandshuwelijk tot een stabiele relatie.

Sport/Voetbalmagazine brengt van de week een reportage over hoe de kleine Leiegemeente zich door de successen van bekerfinalist SV Zulte Waregem zich aan het moeras der anonimiteit kon ontworstelen. In het verleden werd Zulte nog geassocieerd met schilder Roger Raveel, de voetbalbroers Luc en Marc Millecamps, of Fons Verplaetse en André Denys, de voormalige gouverneurs van de nationale bank en de provincie Oost-Vlaanderen.

Toen in maart 2001 derdeklasser Zultse VV en het naar bevordering afgegleden Essevee samensmolten, maakte ook het bredere voetbalpubliek kennis met het Leiedorp, zeker toen de semiprofs van coach Francky Dury vijf jaar later de beker van België wonnen.

Maar Zulte werd pas helemaal wereldberoemd in eigen land toen de fusieploeg vorig jaar ei zo na kampioen speelde en daarna dagenlang de krantencovers haalde met eerst een smeuïg stamnummerverhaal, gevolgd door de soap rond de kapiteinsband én een hangende transfer van Thorgan Hazard.

Dat blijkt ook uit een rondvraag van Sport/Voetbalmagazine in de Staatsbaan, de N43 tussen Kortrijk en Gent die het Zultse centrum doorkruist. Roland Van Robays, zaakvoerder van een vastgoedkantoor, merkt bij zijn collega’s overal te lande dat bij hen direct een belletje rinkelt als hij zijn woonplaats vermeldt. “Het enige waar soms nog aan getwijfeld wordt, is of Zulte nu in West- of Oost-Vlaanderen ligt – ook wij spreken de g als een h uit -, maar gelijk welke collega ik spreek, uit Limburg of uit Wallonië, maakt onmiddellijk de link met het voetbal.”

Ook notaris Xavier Van den Weghe, die net als Van Robays kantoor houdt op de Staatsbaan én ex-bestuurslid van zowel Zultse VV als Zulte Waregem is, zag de bekendheid van zijn gemeente een hoge vlucht nemen. “Elk jaar ga ik jagen in de buurt van Charleroi. Het eerste wat ik daar steevast hoor: ‘Aah, Zuuult, ils ont bien joué, hein.’ Zelfs buitenlandse voetbalfans leggen direct het verband met Zulte Waregem, ondervond ik al. Niet dat het de gemeente economisch iets oplevert, maar de prestaties van Essevee zijn wel dikwijls het vertrekpunt of een ijsbreker bij gesprekken.”

Dat bevestigt ook Manuel De Smet, van de gelijknamige vishandel. “Onze vaste klanten praten veel meer over het voetbal dan vroeger. Zelfs dames die er weinig van kennen, gaven plots hun mening over de transferhetze rond Hazard. Sowieso vind ik het een eer dat wij als ‘boerendorp’ in hoogste afdeling mógen spelen. Toen ik als tienjarige Zultse VV-supporter Paninistickers verzamelde, droomde ik er al van: ‘Stel je voor dat wij ooit in eerste raken.’ Om er direct aan toe te voegen: ‘Maar dat zal allicht nooit gebeuren…’ En kijk: goed twintig jaar later waren we bijna kampioen en kent heel België Zulte.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content