Zulte Waregem en Darije Kalezic op ramkoers

© Belga

Het lijkt er steeds meer op dat het tot een breuk zal komen tussen Darije Kalezic en Zulte Waregem. In een interview met de Nederlandse krant Algemeen Dagblad haalde de Bosniër zwaar uit naar gedelegeerd bestuurder Patrick Decuyper. Het bestuur van Essevee reageert.

Kalezic neemt in het bewuste artikel onder meer de steile ambitie van Decuyper – top zes – en het transferbeleid op de korrel. Opvallend. Temeer daar de redactie van AD meldt dat Darije Kalezic vooraf het verhaal gelezen én goedgekeurd heeft en heel goed besefte dat zijn kritiek op Decuyper naar België zou overwaaien.

Vreemd genoeg beweert de gedelegeerd bestuurder, die niet op de hoogte was van het interview, dat hij niet veel belang hecht aan de woorden van zijn trainer. “Die journalist moest zijn krant vullen zeker? Dat stuk is veel minder genuanceerd dan wat Darije en ik in de evaluatie besproken hebben. Daarin hebben we duidelijk gesteld dat we tijdens de winterstop de kern zouden afslanken en dat we geen versterkingen zouden halen. Darije ging daarmee akkoord. Ik zie dus geen probleem”, vertelt Decuyper aan Sport/Voetbalmagazine.

In een officieel persbericht laat de gedelegeerd bestuurder van Zulte Waregem nog weten dat Kalezic niet aanstuurt op transfers, maar wel dat club “op de hoogte is van zijn aandachtspunten voor het tussenseizoen en dat de visie van hun beiden met betrekking tot mogelijke transfers tijdens de komende transferperiode gelijkloopt.” Vreemd, aangezien Kalezic tegen AD ook duidelijk aangaf zeker nog een spits te willen. En over het duidelijk verschil in visie over de transfers van de voorbije maanden wordt met geen woord gerept.

Dat Kalezic afgelopen zomer om vijf spelers vroeg, bevestigt Decuyper wel. “Eén speler hebben we gehaald, de rest was niet betaalbaar of had geen zin om naar Zulte Waregem te komen. Met een Zuid-Amerikaanse topspeler waren de onderhandelingen vrij concreet, maar de kans was te groot dat hij hier niet goed zou integreren. Daarom wilden we die hoge transfersom – een pak meer dan wat we voor Trajkovski (1,1 miljoen euro, nvdr) betaald hebben – niet ophoesten. Bovendien hadden we onvoldoende tijd om hem te scouten.”

Vertrouwen blijft

Voorzitter Willy Naessens bevestigt ondertussen aan Sport/Voetbalmagazine dat Zulte Waregem ondanks de dertiende plaats en een groot gebrek aan scorend vermogen de kern in de winterstop niet zal versterken, tenzij er een onverwachte opportuniteit opduikt. “We hebben volop vertrouwen in deze spelersgroep. En neen, die keuze heeft niets te maken met budgettaire problemen. We hebben nog geld genoeg.”

Dat Kalezic in het AD duidelijk stelt dat er in januari een inhaalslag moet gemaakt worden en daaraan ook zijn toekomst verbindt, is nieuw voor Naessens. “Dat heeft hij alleszins niet zo tegen mij gezegd. Misschien wel tegen Decuyper, maar daar ben ik niet van op de hoogte. Als dat zo is, dan is dat een probleem van Kalezic. Misschien wil hij zich indekken voor als het fout loopt.”

Toch ontkent Naessens dat Kalezic en Zulte Waregem op ramkoers liggen.”Patrick, de raad van bestuur, de spelersgroep en ik staan nog 100 procent achter de trainer. Ook als we verliezen tegen Lokeren behouden we het vertrouwen. We zullen eind december een nieuwe evaluatie maken. Maar als we punten blijven verliezen, dan wordt dat natuurlijk een ander verhaal.”

Vraag is natuurlijk of het zover zal komen en Kalezic de match tegen Lokeren haalt. Zijn visie en die van de club verschillen duidelijk. Verschillende bronnen meldden de voorbije weken aan Sport/Voetbalmagazine dat hij al een tijdje op de wip zit. Het interview in AD was alvast een heel bewuste zet van de Bosniër, die ofwel Decuyper zo wil overtuigen om toch versterking binnen te halen, ofwel aanstuurt op een ontslag. Volgens insiders bedraagt zijn ontslagpremie enkele honderdduizenden euro’s. Armer zou hij er dus zeker niet van worden.

Jonas Creteur / Tom Van Houtte

Kalezic: ‘In de voetballerij moet Patrick nog veel leren’

Wat vertelde Darije Kalezic precies in het Algemeen Dagblad over Patrick Decuyper, gedelegeerd bestuurder van Zulte Waregem? Een bloemlezing…

“Er is veel te hoog van de toren geblazen. Ik heb Patrick nochtans gewaarschuwd dat hij met zulke uitgesproken ambities later last zou krijgen”, steekt de ex-trainer van De Graafschap van wal. Verder hekelt hij ook het transferbeleid van gedelegeerd bestuurder Patrick Decuyper.

“Voor ik kwam, waren er al spelers vastgelegd. Ik kende niemand, behalve Davy de Fauw. Patrick wilde er meer halen, maar toen ik met vakantie ging, zei ik: ‘We halen even niemand en komen er na verloop van tijd achter wat we nodig hebben’. Maar tussentijds vernam ik dat er tóch een paar jonge spelers (onder meer Luka Milunovic en Aleksandar Trajkovski, twee transfers via de omstreden makelaar Vlado Lemic, nvdr) waren aangetrokken. Talenten zijn prima. Alleen waren ze op dat moment voor het team niet nodig.”

Tegen het einde van de voorbereiding had Kalezic een lijstje klaar met potentiële nieuwkomers. “Van de vijf door mij ingediende namen is één speler gehaald. (Mikhail Sivakov, nvdr) De anderen kende ik niet. Daar hebben wij een verkeerde stap in het proces gezet”, aldus Kalezic, die onder meer ook tegen de komst van Moussa Maâzou was.

De Bosniër stelt zich ook openlijk vragen bij het voetbalverstand van Decuyper. “Patrick is succesvol met zijn bedrijf, maar ik heb hem één keer gezegd dat hij in de voetballerij nog veel moet leren. Dat is me niet in dank afgenomen.”

Kalezic bleef volgens hem met een aantal ‘rotte appels’ als Habib Habibou en een onevenwichtige, te jonge groep zitten, met te weinig kwaliteit, goede mentaliteit en leiderschap. Inmiddels loopt Zulte Waregem een paar maanden achter, analyseert hij. In januari moet de club een inhaalbeweging op de transfermarkt maken. “Wat er dan moet gebeuren, is door mij kenbaar gemaakt. Nu is het de vraag of de club zegt: ‘We gaan het inderdaad zo doen en niet anders.'”

Of Kalezic daar zijn toekomst aan verbindt, antwoordt hij in Algemeen Dagblad stellig driemaal met ‘ja’. (JC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content