De beachvolleybalspeelsters worden in Londen niet meer verplicht om bikini's te dragen, voortaan zijn ook T-shirts en shorts toegestaan. Allicht geen overbodige luxe zijn, gezien het kille Britse weer.

Dat maakt de competitie er - op sportief vlak - alleszins niet minder aantrekkelijk om, want het legendarische duo Kerri Walsh (33)-Misty May-Treanor (35) is weer van de partij. Na drie wereldtitels (2003, 2005, 2007) en twee keer olympisch goud (2004, 2008), met onder meer een zegereeks van 112 (!) matchen, werd May (getrouwd met profbaseballspeler Matt Treanor) tweemaal moeder, waarop Walsh met een andere partner verderging.

Sinds maart 2010 vormen de twee echter weer een (volley)koppel. Op het WK 2011 haalden ze al meteen weer de finale, waarin de Braziliaanse dames Juliana Felisberta Silva en Larissa Franca hen nipt klopten.

Zij trekken als favorieten naar Londen, zeker na hun overtuigende winst op de Grand Slam in Berlijn, half juli. Walsh en May-Treanor namen daar wel niet deel, maar wonnen een goeie week eerder dan weer de Grand Slam in Gstaad.

Andere duo's om mee rekening te houden: de Amerikaanse dames April Ross en Jennifer Kessy, de wereldkampioenes van 2009, de Chinese Xue Chen en Zhang Xi, finalistes in Berlijn en begin juni winnaressen in Moskou (na een finalezege tegen Walsh/May-Treanor), plus het Nederlandse koppel Sanne Keizer-Marleen van Iersel, de Europese kampioenes van 2012.

Uit een depressie

Ook bij de mannen wordt een tweestrijd Brazilië-VS verwacht. Jake Gibb en Sean Rosenthal wonnen dit jaar al de Grand Slams in Gstaad en Rome en haalden in Berlijn de finale.

De olympische kampioenen van 2008, Todd Rogers (38) en Philip Dalhausser (32), lijken de rug te hebben gerecht, nadat Dalhausser, bijgenaamd The Thin Beast, in 2011 in een depressie sukkelde. In Berlijn gingen ze in de 1/16e finales wel onderuit tegen Gibb-Rosenthal, waardoor het Amerikaanse duo toch met vraagtekens aan de Spelen begint. Volgens kenners kunnen Rogers-Dalhausser echter uitstekend pieken.

Twee Braziliaanse topduo's willen de Amerikanen de olympische titel ontfutselen. Emanuel Rego (39) won met Ricardo Santos (37) goud in 2004 en brons in 2008, maar heeft sinds 2010 een jongere partner: Alisson Cerutti (25), met wie hij vorig jaar wereldkampioen werd en half juli in de Grand Slam van Berlijn na drie sets won van Gibb-Rosentahl.

Ook Ricardo Santos heeft een nieuwe metgezel: Márcio Araújo (28), met wie hij zilver behaalde op het jongste WK.

Uit Europese hoek komt het gevaar vooral van de Duitsers Julius Brink-Jonas Reckermann, goud op de laatste twee EK's en op het WK 2009.

De Nederlandse veteranen Reinder Nummerdor en Richard Schuil zijn outsiders voor een medaille.

Jonas Creteur

De beachvolleybalspeelsters worden in Londen niet meer verplicht om bikini's te dragen, voortaan zijn ook T-shirts en shorts toegestaan. Allicht geen overbodige luxe zijn, gezien het kille Britse weer. Dat maakt de competitie er - op sportief vlak - alleszins niet minder aantrekkelijk om, want het legendarische duo Kerri Walsh (33)-Misty May-Treanor (35) is weer van de partij. Na drie wereldtitels (2003, 2005, 2007) en twee keer olympisch goud (2004, 2008), met onder meer een zegereeks van 112 (!) matchen, werd May (getrouwd met profbaseballspeler Matt Treanor) tweemaal moeder, waarop Walsh met een andere partner verderging. Sinds maart 2010 vormen de twee echter weer een (volley)koppel. Op het WK 2011 haalden ze al meteen weer de finale, waarin de Braziliaanse dames Juliana Felisberta Silva en Larissa Franca hen nipt klopten. Zij trekken als favorieten naar Londen, zeker na hun overtuigende winst op de Grand Slam in Berlijn, half juli. Walsh en May-Treanor namen daar wel niet deel, maar wonnen een goeie week eerder dan weer de Grand Slam in Gstaad. Andere duo's om mee rekening te houden: de Amerikaanse dames April Ross en Jennifer Kessy, de wereldkampioenes van 2009, de Chinese Xue Chen en Zhang Xi, finalistes in Berlijn en begin juni winnaressen in Moskou (na een finalezege tegen Walsh/May-Treanor), plus het Nederlandse koppel Sanne Keizer-Marleen van Iersel, de Europese kampioenes van 2012. Uit een depressie Ook bij de mannen wordt een tweestrijd Brazilië-VS verwacht. Jake Gibb en Sean Rosenthal wonnen dit jaar al de Grand Slams in Gstaad en Rome en haalden in Berlijn de finale. De olympische kampioenen van 2008, Todd Rogers (38) en Philip Dalhausser (32), lijken de rug te hebben gerecht, nadat Dalhausser, bijgenaamd The Thin Beast, in 2011 in een depressie sukkelde. In Berlijn gingen ze in de 1/16e finales wel onderuit tegen Gibb-Rosenthal, waardoor het Amerikaanse duo toch met vraagtekens aan de Spelen begint. Volgens kenners kunnen Rogers-Dalhausser echter uitstekend pieken. Twee Braziliaanse topduo's willen de Amerikanen de olympische titel ontfutselen. Emanuel Rego (39) won met Ricardo Santos (37) goud in 2004 en brons in 2008, maar heeft sinds 2010 een jongere partner: Alisson Cerutti (25), met wie hij vorig jaar wereldkampioen werd en half juli in de Grand Slam van Berlijn na drie sets won van Gibb-Rosentahl. Ook Ricardo Santos heeft een nieuwe metgezel: Márcio Araújo (28), met wie hij zilver behaalde op het jongste WK. Uit Europese hoek komt het gevaar vooral van de Duitsers Julius Brink-Jonas Reckermann, goud op de laatste twee EK's en op het WK 2009. De Nederlandse veteranen Reinder Nummerdor en Richard Schuil zijn outsiders voor een medaille. Jonas Creteur