Sterspeler Ricardo Garcia (36) - goud in 2004 - is na afwezigheid van vijf jaar (wegens een financieel dispuut) weer opgenomen in de selectie van topcoach Bernardo Rezende.

Als de spelverdeler zich naast Bruno Rezende, de zoon van, op tijd kan integreren en ook hoofdaanvaller Giba (35, MVP in 2004) na een zware scheenbeenblessure op niveau acteert, dan worden de wereldkampioenen van 2006 en 2010 moeilijk te kloppen, met daarnaast ook nog toppers als Leandro Vissotto Neves en blokker Lucas Saatkamp.

Geen enkele ploeg die fysiek, tactiek en techniek beter aan elkaar koppelt. En bovendien kan rekenen op een sterke bank, cruciaal in een slopend olympisch toernooi.

Het vertrouwen van Brazilië kreeg op de World League, begin juli, wel een deuk na nederlagen tegen Cuba (0-3) en Polen (2-3), waardoor het zich voor het eerst sinds 1998 niet kon kwalificeren voor de halve finale. Ricardo werd in beide matchen wel wat gespaard.

Grootste bedreiging van Brazilië lijken de nummers één en twee van de World League, Polen en de VS, te worden. De Amerikanen, de olympische kampioenen van Peking (waar ze in de finale... Brazilië versloegen), acteren weer op een hoog niveau.

Vooral dankzij sterkhouder Clay Stanley (34), de MVP in Peking die tijdig fit geraakt is na een knieoperatie. Zijn maatje, passeur Lloy Ball, is gestopt, maar met Donald Suxho beschikt de VS over een waardige vervanger. Ook Matt Anderson staat klaar om in Londen te schitteren.

Gedragen door sterspelers als Bartosz Kurek en Zbigniew Bartman is ook Polen, de Europees kampioen van 2009 en brons in 2011, een stevige kandidaat voor goud, zeker na de overtuigende eindzege in de World League.

Outsiders zijn Servië (regerend Europees kampioen), Italië (zilver op het EK 2011, met vedette Cristian Savani) en de talentvolle, maar vaak wispelturige Russen (met hoofdaanvaller Maxim Mikhaylov).

De Duitse bondscoach Vital Heynen zit met zijn ploeg in een loodzware poule met Brazilië én de VS en lijkt kansloos, al wonnen de Duitsers in de World League wel met 3-2 van de VS.

Wisselvallig Rusland

Ook bij de dames is het voor Rusland vaak alles of niets. Heel veel hangt af van Jekaterina Gamova (31), de 2m03 grote outside hitter van Dinamo Kazan die haar land al naar twee zilveren olympische medailles (2000 en 2004) en twee wereldtitels (2006 en 2010) leidde.

Een opsteker voor Rusland is dat topaanvalster Lioubov Sokolova na lang twijfelen nu toch zou meedoen in Londen.

Brazilië eindigde op de WK's van 2006 en 2010 telkens als tweede, maar won wel in Peking. Het is iets homogener als ploeg, al teert het, net als in 2008, ook op twee sterkhoudsters: Sheilla Castro en Jaqueline Carvalho.

Zij zullen wel moeten opboksen tegen de VS, het nummer één op de wereldranglijst en goed voor zilver in Peking. De Amerikanen rekenen vooral op veterane Logan Tom, Lindsey Berg en rising star Destinee Hooker.

Jonas Creteur

Sterspeler Ricardo Garcia (36) - goud in 2004 - is na afwezigheid van vijf jaar (wegens een financieel dispuut) weer opgenomen in de selectie van topcoach Bernardo Rezende. Als de spelverdeler zich naast Bruno Rezende, de zoon van, op tijd kan integreren en ook hoofdaanvaller Giba (35, MVP in 2004) na een zware scheenbeenblessure op niveau acteert, dan worden de wereldkampioenen van 2006 en 2010 moeilijk te kloppen, met daarnaast ook nog toppers als Leandro Vissotto Neves en blokker Lucas Saatkamp. Geen enkele ploeg die fysiek, tactiek en techniek beter aan elkaar koppelt. En bovendien kan rekenen op een sterke bank, cruciaal in een slopend olympisch toernooi. Het vertrouwen van Brazilië kreeg op de World League, begin juli, wel een deuk na nederlagen tegen Cuba (0-3) en Polen (2-3), waardoor het zich voor het eerst sinds 1998 niet kon kwalificeren voor de halve finale. Ricardo werd in beide matchen wel wat gespaard. Grootste bedreiging van Brazilië lijken de nummers één en twee van de World League, Polen en de VS, te worden. De Amerikanen, de olympische kampioenen van Peking (waar ze in de finale... Brazilië versloegen), acteren weer op een hoog niveau. Vooral dankzij sterkhouder Clay Stanley (34), de MVP in Peking die tijdig fit geraakt is na een knieoperatie. Zijn maatje, passeur Lloy Ball, is gestopt, maar met Donald Suxho beschikt de VS over een waardige vervanger. Ook Matt Anderson staat klaar om in Londen te schitteren. Gedragen door sterspelers als Bartosz Kurek en Zbigniew Bartman is ook Polen, de Europees kampioen van 2009 en brons in 2011, een stevige kandidaat voor goud, zeker na de overtuigende eindzege in de World League. Outsiders zijn Servië (regerend Europees kampioen), Italië (zilver op het EK 2011, met vedette Cristian Savani) en de talentvolle, maar vaak wispelturige Russen (met hoofdaanvaller Maxim Mikhaylov). De Duitse bondscoach Vital Heynen zit met zijn ploeg in een loodzware poule met Brazilië én de VS en lijkt kansloos, al wonnen de Duitsers in de World League wel met 3-2 van de VS. Wisselvallig RuslandOok bij de dames is het voor Rusland vaak alles of niets. Heel veel hangt af van Jekaterina Gamova (31), de 2m03 grote outside hitter van Dinamo Kazan die haar land al naar twee zilveren olympische medailles (2000 en 2004) en twee wereldtitels (2006 en 2010) leidde. Een opsteker voor Rusland is dat topaanvalster Lioubov Sokolova na lang twijfelen nu toch zou meedoen in Londen. Brazilië eindigde op de WK's van 2006 en 2010 telkens als tweede, maar won wel in Peking. Het is iets homogener als ploeg, al teert het, net als in 2008, ook op twee sterkhoudsters: Sheilla Castro en Jaqueline Carvalho. Zij zullen wel moeten opboksen tegen de VS, het nummer één op de wereldranglijst en goed voor zilver in Peking. De Amerikanen rekenen vooral op veterane Logan Tom, Lindsey Berg en rising star Destinee Hooker. Jonas Creteur