In de jongste sportdiscipline op het olympische programma - BMX maakte zijn debuut in Peking - verwachten waarnemers een duel tussen de pas 20-jarige Australiër Sam Willoughby (tweevoudig wereldkampioen bij de juniores en eind mei de beste tijdens het WK voor elite in Birmingham) en de Fransman Joris Daudet (zilver op het WK in Birmingham, goud in 2011).

Maris Strombergs, in 2008 al op zijn 21e de allereerste olympische BMX-kampioen, kan de spreekwoordelijke derde hond worden. Na zijn succes in China verhuisde de Let naar Californië om er een professionele carrière als BMX'er uit te bouwen. In november 2010 liep Strombergs bij een zware val breuken over zijn hele lichaam op, maar het volgende jaar kaapte hij al een tweede plaats weg op het WK.

Thuisland Groot-Brittannië rekent op Liam Phillips, maar het valt af te wachten of hij tijdig op topniveau raakt nadat hij op het WK in Birmingham, eind mei, zijn sleutelbeen brak.

Ook bij de vrouwen start Frankrijk met steile ambities, aangezien Magalie Pottier en Eva Ailloud één en twee werden op het voorbije WK.

Hun belangrijkste concurrentes: de 21-jarige Amerikaanse Alice Post (al prof van toen ze vijftien jaar was, viermaal wereldkampioen bij de jeugd, maar de laatste twee jaar gehinderd door zware breuken), de Colombiaanse 'Queen of Dirt' Mariana Pajón (20, wereldkampioene 2011), de Nieuw-Zeelandse Sarah Walker (WK 2009), de Australische wereldkampioene time trial Caroline Buchanan en vooral de Britse Shanaze Reade, goud op de WK's van 2007, 2008 en 2010 en in Peking op weg naar de olympische titel toen ze in de laatste bocht viel na een botsing met de latere kampioene Anne-Caroline Chausson. Voor eigen volk wil Reade die nare herinnering uitvegen.

En de Belg?

Bij de mannen wordt Arnaud Dubois (26) de eerste Belgische BMX'er op de Spelen. Door een val raakte hij dit jaar niet verder dan de kwartfinale op het WK, maar de Luikenaar behaalde wel finales op het EK en in de Coupe de France, waarna het BOIC hem delibereerde. In Londen bij de beste acht raken wordt veel moeilijker.

Jonas Creteur

In de jongste sportdiscipline op het olympische programma - BMX maakte zijn debuut in Peking - verwachten waarnemers een duel tussen de pas 20-jarige Australiër Sam Willoughby (tweevoudig wereldkampioen bij de juniores en eind mei de beste tijdens het WK voor elite in Birmingham) en de Fransman Joris Daudet (zilver op het WK in Birmingham, goud in 2011). Maris Strombergs, in 2008 al op zijn 21e de allereerste olympische BMX-kampioen, kan de spreekwoordelijke derde hond worden. Na zijn succes in China verhuisde de Let naar Californië om er een professionele carrière als BMX'er uit te bouwen. In november 2010 liep Strombergs bij een zware val breuken over zijn hele lichaam op, maar het volgende jaar kaapte hij al een tweede plaats weg op het WK. Thuisland Groot-Brittannië rekent op Liam Phillips, maar het valt af te wachten of hij tijdig op topniveau raakt nadat hij op het WK in Birmingham, eind mei, zijn sleutelbeen brak. Ook bij de vrouwen start Frankrijk met steile ambities, aangezien Magalie Pottier en Eva Ailloud één en twee werden op het voorbije WK. Hun belangrijkste concurrentes: de 21-jarige Amerikaanse Alice Post (al prof van toen ze vijftien jaar was, viermaal wereldkampioen bij de jeugd, maar de laatste twee jaar gehinderd door zware breuken), de Colombiaanse 'Queen of Dirt' Mariana Pajón (20, wereldkampioene 2011), de Nieuw-Zeelandse Sarah Walker (WK 2009), de Australische wereldkampioene time trial Caroline Buchanan en vooral de Britse Shanaze Reade, goud op de WK's van 2007, 2008 en 2010 en in Peking op weg naar de olympische titel toen ze in de laatste bocht viel na een botsing met de latere kampioene Anne-Caroline Chausson. Voor eigen volk wil Reade die nare herinnering uitvegen. En de Belg?Bij de mannen wordt Arnaud Dubois (26) de eerste Belgische BMX'er op de Spelen. Door een val raakte hij dit jaar niet verder dan de kwartfinale op het WK, maar de Luikenaar behaalde wel finales op het EK en in de Coupe de France, waarna het BOIC hem delibereerde. In Londen bij de beste acht raken wordt veel moeilijker. Jonas Creteur