Ooit waren de Spanjaarden Alejandro Valverde en Joaquim Rodríguez ploegmaats en vrienden. Maar in de ronde van hun land, die zaterdagavond zonder titelverdediger Alberto Contador van start gaat, zullen de nummers twee en drie van vorig jaar de eindzege nog liever aan een buitenlander gunnen dan aan elkaar.

Vorig jaar in de Vuelta kwam de opgekropte spanning tussen de twee tot uitbarsting. Het peloton lag in waaiers toen Valverde, in de leiderstrui, ten val kwam. Katjoesja denderde duchtig voort en kopman Rodríguez veroverde het rood. "Onsportief gedrag", brieste Valverde. "Dit zet ik Purito nog betaald."

Twee weken later fietste Rodríguez nog altijd in de rode trui toen Contador hem met een verrassingsaanval bestookte. Valverde bekeek het met leedvermaak, weigerde zijn vroegere adjudant hulp en diende hem op de slotklim de doodsteek toe. Niemand die sinds die dag gelooft dat het ooit nog goed komt tussen de ex-ploegmaats.

Vermoedelijk zal er in de Vuelta niemand bovenuit torenen zoals Nibali in de Giro of Chris Froome in de Tour. Zo'n open verloop kan speelruimte scheppen voor de Colombianen Urán, Henao en Betancur, die alle drie de Tour oversloegen. Met liefst acht aankomsten op een berg van eerste of buiten categorie krijgen zij kansen te over voor een guerrilla. Maar beginnen doet deze Ronde van Spanje met een ploegentijdrit. Met live commentaar van José De Cauwer en Michel Wuyts. (BVC/MS)

Ooit waren de Spanjaarden Alejandro Valverde en Joaquim Rodríguez ploegmaats en vrienden. Maar in de ronde van hun land, die zaterdagavond zonder titelverdediger Alberto Contador van start gaat, zullen de nummers twee en drie van vorig jaar de eindzege nog liever aan een buitenlander gunnen dan aan elkaar. Vorig jaar in de Vuelta kwam de opgekropte spanning tussen de twee tot uitbarsting. Het peloton lag in waaiers toen Valverde, in de leiderstrui, ten val kwam. Katjoesja denderde duchtig voort en kopman Rodríguez veroverde het rood. "Onsportief gedrag", brieste Valverde. "Dit zet ik Purito nog betaald."Twee weken later fietste Rodríguez nog altijd in de rode trui toen Contador hem met een verrassingsaanval bestookte. Valverde bekeek het met leedvermaak, weigerde zijn vroegere adjudant hulp en diende hem op de slotklim de doodsteek toe. Niemand die sinds die dag gelooft dat het ooit nog goed komt tussen de ex-ploegmaats.Vermoedelijk zal er in de Vuelta niemand bovenuit torenen zoals Nibali in de Giro of Chris Froome in de Tour. Zo'n open verloop kan speelruimte scheppen voor de Colombianen Urán, Henao en Betancur, die alle drie de Tour oversloegen. Met liefst acht aankomsten op een berg van eerste of buiten categorie krijgen zij kansen te over voor een guerrilla. Maar beginnen doet deze Ronde van Spanje met een ploegentijdrit. Met live commentaar van José De Cauwer en Michel Wuyts. (BVC/MS)