Ellen van Dijk heeft het werelduurrecord verbeterd. De wereldkampioene tijdrijden kwam maandag op de wielerbaan in het Zwitserse Grenchen tot een afstand van 49,254 kilometer. Daarmee verbeterde ze het record van 48,405 kilometer uit 2021 van de Britse Joscelin Lowden met bijna 1 kilometer.

De Italiaan Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) heeft zondag de vijftiende rit in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De roze leiderstrui hangt nog steeds rond de schouders van de Ecuadoriaan Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), die niet werd aangevallen.

De Brit Simon Yates (BikeExchange-Jayco) heeft zaterdag de veertiende etappe in de Ronde van Italië gewonnen. De Spanjaard Juan Pedro López (Trek-Segafredo) moest de roze leiderstrui afstaan aan de Ecuadoriaan Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), derde in de daguitslag.

Arnaud Démare (Groupama-FDJ) heeft vrijdag de dertiende etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. Eerder was de Fransman al de snelste in de vijfde en zesde rit. De Spanjaard Juan Pedro López (Trek-Segafreo) behoudt de roze leiderstrui.

Uit het magazine

Vandaag trekt de Giro weer voorbij de Passo del Bocco, waar op 9 mei 2011 Wouter Weylandt, op zijn 26e, omkwam bij een val in de afdaling. Elf jaar later wil en kan zijn zus Elke, vandaag actief als Operations Manager bij wielerploeg Trek-Segafredo, het verdriet niet loslaten. Maar, benadrukt ze: 'Als er een medicijn tegen dat verdriet bestond, zou ik het niet willen innemen.'

Biniam Girmay komt deze middag niet aan de start van de elfde rit in de Ronde van Italië (WorldTour). Dat maakte de 22-jarige Eritreeër bekend in een video op het Twitteraccount van zijn team, Intermarché-Wanty-Gobert. Hij heeft nog te veel last van de oogblessure die hij dinsdag na afloop van de rit opliep.

Biniam Girmay heeft dinsdag de tiende etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De 22-jarige Eritreeër haalde het na 196 km tussen Pescara en Jesi in een sprint met een uitgedund peloton voor de Nederlander Mathieu van der Poel en de Italiaan Vincenzo Albanese. De Spanjaard Juan Pedro Lopez behield zijn roze leiderstrui.

Jonas Creteur

Het was niet op een iconische plaats zoals de Stelvio. Het was qua atletische prestatie net niet zo straf als zijn fameuze solo naar Saint-Etienne in de Tour. Maar zijn jongste ritzege in de Giro was, op meerdere vlakken, wel de belangrijkste triomf voor zijn erfenis als voorbeeldrenner. Hoe Thomas De Gendt (35) Napels zag en weer springlevend werd. Een analyse.

Thomas De Gent (Lotto Soudal) heeft zaterdag in Napels (Campanië) de achtste etappe in de 105e Giro d'Italia gewonnen. Na 153 kilometer was de 35-jarige Oost-Vlaming in een sprint met vier sneller dan de Italiaan Davide Gabburo, de Spanjaard Jorge Arcas en zijn teamgenoot Harm Vanhoucke.