11 opmerkelijke regels uit het Tourreglement

© Belga Image
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Het reglement van de Tour tels zeventien pagina’s. Met daarin bekende maar ook veel minder bekende regels. Wij selecteerden er elf.

1. Het dragen en gebruiken van glazen voorwerpen is strikt verboden.

2. Het is verboden om in een wagen een tv vooraan op het dashboard, in het zicht van de bestuurder te plaatsen.

3. Renners mogen geen interviews geven tijdens de koers. Sportdirecteur mogen alleen geïnterviewd worden vanop een moto, heel kort, als het wedstrijdverloop dat toelaat, en voor de laatste tien kilometer.

4. Ploegen moeten gebruikmaken van de voertuigen die de organisatie hen ter beschikking stelt (van sponsor Skoda), voor elke individuele als gezamenlijke verplaatsing.

5. Het dragen van zonnebrillen en een helm bij alle huldigingen aan de start en aan de finish is verboden.

6. Het is verboden om het rugnummer of het kaderplaatje aan de fiets qua en uitzicht te veranderen. De leider van het klassement van de strijdlust moet rugnummers dragen met witte cijfers op een rode achtergrond. De renners van het team dat het ploegenklassement aanvoert moeten rugnummers met zwarte cijfers op een gele achtergrond dragen. En ook gele helmen.

7. Renners die opgeven moeten hun rugnummers afgeven aan de steward van de bezemwagen. Zo niet, dan spelen ze hun prijzengeld sinds de start van de Tour kwijt.

8. Het besproeien van een renner vanuit de ploegwagen is strikt verboden.

9. Elk lid van een team kan uit de Tour gezet worden voor onder meer: vandalisme, het dragen van een onfatsoenlijke tenue, fraude aan de douane, elke inbreuk op de Franse wet of elke daad die de reputatie van de organisatie kan schaden.

10. Geen enkel teamlid mag sportieve weddenschappen afsluiten met betrekking tot de Tour, niet direct en niet via een tussenpersoon. Noch informatie, gelinkt aan hun beroep en onbekend voor het grote publiek, doorspelen aan derden.

11. Slechts één ploegwagen per team is toegelaten op de Champs-Elysées. De tweede volgwagen moet uit de koers verdwijnen voor de eerste passage aan de aankomst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content