Een terugblik op drie decennia en 28 Tourdeelnames aan de hand van de Lottocijfers, in opklimmende volgorde, lees je deze week in Sport/Voetbalmagazine. Maar met een getuigenis van Marc Sergeant (55), die in Utrecht aan zijn zeventiende Tour in dienst van de Nationale Loterij begon, geven we hier alvast een voorsmaakje. Als renner bij Lotto nam Sergeant vier keer aan de Tour deel: in de beginjaren 1985, 1986 en 1987 en aan het eind van zijn carrière in 1995. Vanaf 2003 kwam hij als ploegleider terug bij de ploeg, waarna hij tot teammanager werd gepromoveerd.

Zijn hoogtepunten in de Tour:

1. "Mijn ritzege in 1987. 's Morgens had Herman Frison gewonnen, die toen nog niet bij Lotto reed (tegenwoordig ploegleider bij Lotto-Soudal, nvdr). In de namiddag maakten we de oversteek van Duitsland naar Frankrijk. Het begin was vrij lastig. Heel het peloton viel uiteen. Ik had daarop gespeculeerd. Aangezien ik niet meespeelde in het klassement, wist ik dat ik wat vrijheid kon krijgen. Ik nam een minuut of vier en het duurde een tijd eer de ploegen van de sprinters georganiseerd geraakten. Uiteindelijk kwamen ze dertien seconden te laat. Zo behaalde ik de allereerste ritzege ooit voor Lotto in de Tour, in Straatsburg, na een solo van meer dan 60 kilometer."

2. "De gele trui in de eerste rit pakken met Philippe Gilbert in 2011, in zijn trui van Belgisch kampioen. Prachtig om zo de Tour te kunnen beginnen."

3. "De derde ritzege van André Greipel in 2012, in Le Cap d'Agde. In de finale lag er nog een bergje en bleef maar een dertigtal renners meer samen. Dan reden er twee renners weg die we nog moesten terughalen, waardoor we niemand meer hadden om de spurt aan te trekken. Maar toen heeft Jurgen Van den Broeck zelf de spurt gelanceerd, zoals Wiggins dat deed voor Boasson Hagen. Een overwinning die enorm veel deugd deed, zelfs al was het de derde. Mooi hoe de ploeg het op zich nam om er een sprint van te maken, omdat Greipel toch over dat bergje was geraakt. Een prestigeduel ook met de Skytrein."

(Benedict Vanclooster)

Lees de hele reportage over Lotto in Sport/Voetbalmagazine van 15 juli.

Een terugblik op drie decennia en 28 Tourdeelnames aan de hand van de Lottocijfers, in opklimmende volgorde, lees je deze week in Sport/Voetbalmagazine. Maar met een getuigenis van Marc Sergeant (55), die in Utrecht aan zijn zeventiende Tour in dienst van de Nationale Loterij begon, geven we hier alvast een voorsmaakje. Als renner bij Lotto nam Sergeant vier keer aan de Tour deel: in de beginjaren 1985, 1986 en 1987 en aan het eind van zijn carrière in 1995. Vanaf 2003 kwam hij als ploegleider terug bij de ploeg, waarna hij tot teammanager werd gepromoveerd. Zijn hoogtepunten in de Tour:1. "Mijn ritzege in 1987. 's Morgens had Herman Frison gewonnen, die toen nog niet bij Lotto reed (tegenwoordig ploegleider bij Lotto-Soudal, nvdr). In de namiddag maakten we de oversteek van Duitsland naar Frankrijk. Het begin was vrij lastig. Heel het peloton viel uiteen. Ik had daarop gespeculeerd. Aangezien ik niet meespeelde in het klassement, wist ik dat ik wat vrijheid kon krijgen. Ik nam een minuut of vier en het duurde een tijd eer de ploegen van de sprinters georganiseerd geraakten. Uiteindelijk kwamen ze dertien seconden te laat. Zo behaalde ik de allereerste ritzege ooit voor Lotto in de Tour, in Straatsburg, na een solo van meer dan 60 kilometer."2. "De gele trui in de eerste rit pakken met Philippe Gilbert in 2011, in zijn trui van Belgisch kampioen. Prachtig om zo de Tour te kunnen beginnen." 3. "De derde ritzege van André Greipel in 2012, in Le Cap d'Agde. In de finale lag er nog een bergje en bleef maar een dertigtal renners meer samen. Dan reden er twee renners weg die we nog moesten terughalen, waardoor we niemand meer hadden om de spurt aan te trekken. Maar toen heeft Jurgen Van den Broeck zelf de spurt gelanceerd, zoals Wiggins dat deed voor Boasson Hagen. Een overwinning die enorm veel deugd deed, zelfs al was het de derde. Mooi hoe de ploeg het op zich nam om er een sprint van te maken, omdat Greipel toch over dat bergje was geraakt. Een prestigeduel ook met de Skytrein."(Benedict Vanclooster)Lees de hele reportage over Lotto in Sport/Voetbalmagazine van 15 juli.