Met acht beklimmingen in het Baskische middengebergte rondom San Sebastian was de 38ste editie van de Clasica een kans voor veel renners om hun Tour-vorm te verzilveren. Julian Alaphilippe torste de rol van topfavoriet, maar moest optornen tegen renners als Mikel Landa, Greg Van Avermaet en Egan Bernal. De titelverdediger, Michal Kwiatkowski, stond niet aan de start.

"Dit project werd opgestart om als Baskisch team mee te strijden in de beste nationale wedstrijden", schreef Euskadi Basque Country vooraf op hun Twitteraccount. Dat werd meteen duidelijk toen met Baguës, Barthe en Rodriguez de helft van de eerste kopgroep bestond uit renners van de Baskische wielerploeg. Na de beklimming van de Alto de Meaga bedroeg de voorsprong van de kopgroep al 7m15s.

Nadat Cyril Barthe, de sterkste van zes vroege vluchters, werd teruggegrepen, liet Pieter Serry zien dat hij goede benen had. De Belg van Quick-Step schoof net als een zeer actieve Steven Kruijswijk mee met verschillende interessante vluchtpogingen, die iedere keer werden gemuilkorfd door een sterk Team Sky dat Bernal naar voor schoof als speerpunt.

Valpartijen ontsieren de wedstrijd

Een valpartij veranderde echter de koerssituatie. Bernal viel net als Landa uit op 20 kilometer van de finish. De twee bleven lang liggen en werden later afgevoerd richting ziekenhuis. Sky verloor de controle over de wedstrijd en moest het initiatief aan andere ploegen laten.

In het peloton zorgde een tweede valpartij ervoor dat een kleine groep begon aan de steilste flanken van de Murgil Tontorra, diep in de finale het sleutelpunt van de wedstrijd. Van Avermaet en Jelle Vanendert fietsten attent voorin, maar hadden geen antwoord toen Alaphilippe net voor de top met een flitsende counter de kloof op koploper Mollema dichtte.

Het Nederlands-Franse kopduo ging na een razende afdaling met een halve minuut voorsprong richting sprint, die Mollema in het wiel van de intrinsiek snellere Alaphilippe aansneed. Toch had hij geen antwoord toen de winnaar van de bolletjestrui van de Tour zijn versnelling plaatste. Zo schrijft Alaphlippe als vierde Fransman ooit zijn naam op de erelijst.

Met acht beklimmingen in het Baskische middengebergte rondom San Sebastian was de 38ste editie van de Clasica een kans voor veel renners om hun Tour-vorm te verzilveren. Julian Alaphilippe torste de rol van topfavoriet, maar moest optornen tegen renners als Mikel Landa, Greg Van Avermaet en Egan Bernal. De titelverdediger, Michal Kwiatkowski, stond niet aan de start."Dit project werd opgestart om als Baskisch team mee te strijden in de beste nationale wedstrijden", schreef Euskadi Basque Country vooraf op hun Twitteraccount. Dat werd meteen duidelijk toen met Baguës, Barthe en Rodriguez de helft van de eerste kopgroep bestond uit renners van de Baskische wielerploeg. Na de beklimming van de Alto de Meaga bedroeg de voorsprong van de kopgroep al 7m15s. Nadat Cyril Barthe, de sterkste van zes vroege vluchters, werd teruggegrepen, liet Pieter Serry zien dat hij goede benen had. De Belg van Quick-Step schoof net als een zeer actieve Steven Kruijswijk mee met verschillende interessante vluchtpogingen, die iedere keer werden gemuilkorfd door een sterk Team Sky dat Bernal naar voor schoof als speerpunt. Een valpartij veranderde echter de koerssituatie. Bernal viel net als Landa uit op 20 kilometer van de finish. De twee bleven lang liggen en werden later afgevoerd richting ziekenhuis. Sky verloor de controle over de wedstrijd en moest het initiatief aan andere ploegen laten. In het peloton zorgde een tweede valpartij ervoor dat een kleine groep begon aan de steilste flanken van de Murgil Tontorra, diep in de finale het sleutelpunt van de wedstrijd. Van Avermaet en Jelle Vanendert fietsten attent voorin, maar hadden geen antwoord toen Alaphilippe net voor de top met een flitsende counter de kloof op koploper Mollema dichtte. Het Nederlands-Franse kopduo ging na een razende afdaling met een halve minuut voorsprong richting sprint, die Mollema in het wiel van de intrinsiek snellere Alaphilippe aansneed. Toch had hij geen antwoord toen de winnaar van de bolletjestrui van de Tour zijn versnelling plaatste. Zo schrijft Alaphlippe als vierde Fransman ooit zijn naam op de erelijst.