Alberto Contador wint Vuelta voor de tweede keer

© AFP

‘El Pistolero’ alias Alberto Contador is de eindwinnaar van de 67ste editie van de Ronde van Spanje.

De Spanjaard Alberto Contador (Saxo Bank-Tinkoff Bank) heeft de 67ste editie van de wielerronde van Spanje op zijn naam geschreven. De rode leiderstrui van ‘El Pistolero’ kwam in de slotetappe niet meer in gevaar.

De dagzege in rit 21 was voor John Degenkolb (Argos-Shimano). De Duitser, die zijn vijfde ritzege boekte, haalde het na 115 km tussen Cercedilla en Madrid in een massaspurt voor de Italianen Elia Viviani en Daniele Bennati. Gert Steegmans werd zevende.

Voor de 29-jarige Contador is het de tweede keer dat hij de Vuelta wint. Eerder was hij de beste in 2008. In de eindstand gaat Contador zijn landgenoten Alejandro Valverde, tweede op 1:16, en Joaquin Rodriguez, derde op 1:37, vooraf. Maxime Monfort is de beste Belg op de zestiende plaats (op 20:50 van Contador).

Op de erelijst van de Vuelta volgt Contador zijn landgenoot Juan José Cobo op.

Spektakel
“Ik had mezelf veel druk opgelegd en ook al was er mijn gebrek aan competitie, ook de massa had mij als eindoverwinnaar verwacht”, vertelde Alberto Contador na zijn tweede Vueltawinst. “Daarom zijn mijn ontlading en mijn opluchting nu zo groot. Ik denk dat we de mensen een spektakelstuk aangeboden hebben.”

“Ik bereikte de voorbije drie weken niet altijd mijn beste niveau. Na de tweede rustdag had ik begrepen op welke punten het moeilijk zou worden om de rode leiderstrui alsnog te veroveren. Maar tegelijk ben ik erin blijven geloven dat het nog altijd kon. Zonder dat vertrouwen had ik daags na die rustdag niet aangevallen op vijftig km van Fuente Dé en had ik me tevreden gesteld met de tweede plaats.”

“Dat dit mijn moeilijkste rondewinst geworden is, zul je mij niet horen beweren. Akkoord, Rodriguez was een moeilijke tegenstander en bij de steilste beklimmingen heeft hij me los weten te rijden. Maar ik kan me niet een eindoverwinning herinneren die niet moeilijk was. De tijdrit van de Tour 2007, de klimtijdrit in de Vuelta 2008 en mijn gevecht tegen Levi Leipheimer in de Vuelta van 2008 waren ook niet min. Op nu naar de WK’s en 2013 waarvoor ik later zal bepalen of de Tour in mijn schema kan passen.” (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content