Amerikaans antidopingagentschap zet onderzoek tegen Armstrong toch voort

© Epa

Het Amerikaans antidopingagentschap USADA is niet van plan haar onderzoek tegen Lance Armstrong stop te zetten, ook al zei de openbare aanklager dat het onderzoek zonder gevolg werd beëindigd.

Dat laat CEO Travis Tygart weten in een reactie op het nieuws dat de Amerikaanse openbare aanklager het strafrechtelijke onderzoek tegen de ex-renner wel zonder gevolg heeft beëindigd.

“Het is de taak van USADA om een propere sport te beschermen”, klinkt het. “De openbare aanklager daarentegen moet er over waken dat bepaalde wetten worden gerespecteerd. Ons onderzoek over doping in de wielersport gaat verder en we kijken uit naar de informatie die is verzameld tijdens het federale onderzoek.”

Armstrong: ‘Stopzetting is juiste beslissing’

Eerder had Mark Fabiani, een van de advocaten van de zevenvoudige tourwinnaar, het nieuws dat het onderzoek stopgezet werd, toegejuicht. “Dit is schitterend”, zei hij. “Lance is tevreden dat de Amerikaanse onderzoeksrechter de juiste beslissing heeft genomen. Hij is meer dan ooit vastberaden om zijn tijd en energie aan (zijn kankerstichting) Livestrong te wijden.”

Ook Lance Armstrong drukte zijn tevredenheid uit: “Ik ben blij te horen dat de Amerikaanse onderzoeksrechter heeft beslist zijn onderzoek te beëindigen. Het is de juiste beslissing en ik feliciteer hen daarvoor. Ik kijk uit naar mijn verdere leven als vader, atleet en voorvechter in de strijd tegen kanker, zonder deze afleiding.”

Landis en Hamilton beschuldigden Armstrong van dopinggebruik

Het onderzoek tegen Armstrong was er gekomen na verklaringen van Armstrongs oud-ploegmaat Floyd Landis, die hem van dopinggebruik had beschuldigd. Ook Tyler Hamilton, een andere ex-ploegmaat, beweerde later dat Armstrong verboden middelen had genomen. The Boss zelf heeft elk dopinggebruik altijd categoriek ontkend. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content