André Greipel (Lotto-Belisol) heeft de vierde etappe in de 99e Tour de France gewonnen. Na 214 kilometer van Abbeville naar Rouen was de 30-jarige Duitser in een massasprint sneller dan de Italiaan Alessandro Petacchi en de Nederlander Tom Veelers. Kris Boeckmans sprintte naar de achtste plaats.

De sprint werd ontsierd door een massale valpartij. Daarbij gingen ook wereldkampioen Mark Cavendish en tourfavoriet Bradley Wiggins tegen de vlakte.

De 31-jarige Zwitser Fabian Cancellara (RadioShack) behield de gele leiderstrui.

André Greipel bedankt hele ploeg

Het was een indrukwekkende armada van Lotto-Belisol die in Rouen op de eindmeet afstevende. André Greipel nam daarna de maat van iedereen. "Ik moet mijn hele ploeg bedanken voor het werk dat ze leverden", straalde de Duitser.

"Ze wisten me in volle finale ideaal naar voor te brengen. Nu lukte het wel met onze trein. De vorige dagen leverden mijn teamgenoten eveneens schitterend werk af, maar konden anderen van onze arbeid profiteren. Alles lukte vandaag. Eindelijk. Mijn veertiende zege is binnen, de eerste in deze Tour. Van de val heb ik wel iets gehoord achter mij, maar ik reed op dat ogenblik meer dan 60 per uur. Ik ga dan niet beginnen omkijken. Ikzelf zat op dat moment in zowat vierde positie. Ik volgde mijn teamgenoten. Zij hebben er dan ook voor gezorgd dat ik niet betrokken was in die val en dat ik het heb kunnen afmaken." (Belga/SD)

De vierde etappe in de 99e Tour de France, over 214,5 kilometer van Abbeville naar Rouen, van kilometer tot kilometer.

Zonder de slachtoffers van rit 3 Kanstantin Sivtsov (breuk linkerscheenbeen), Jose Joaquin Rojas (breuk linkersleutelbeen) en Maarten Tjallingii (breuk van linkerheup) komen nog 195 renners aan de start van de vierde Touretappe van Abbeville naar Rouen (214,5 km) met onderweg vier hellingen van vierde categorie.

Km 1: meteen na de start springt Yukiya Arashiro (Team Europcar) weg. David Moncoutié (Cofidis) en Anthony Delaplace (Saur-Sojasun) gaan mee op avontuur.
Km 16: maximumvoorsprong van 8:40.
Km 38 Côte du Mont Huon (cat 4): David Moncoutié
Km 69 Côte de Dieppe (cat 4): Anthony Delaplace
Km 74 (cat 4): Côte de Pourville-sur-Mer (cat 4): David Moncoutié
Km 140 Sprint Fecamp: 1. Arashiro; 2. Delaplace; 3. Moncoutié verdelen de buit zonder spurten. In het peloton spurt Cavendish sneller dan Goss, Renshaw en Sagan. De voorsprong bedraagt nog 6 minuten.
Km 143 Côte de Toussaint (cat 4): Anthony Delaplace
Km 172: val met onder anderen Vincenzo Nibali, maar zonder erg
Km 207: uit het peloton gaan Philippe Gilbert, Sylvain Chavanel, Maxime Bouet en Samuel Dumoulin naar de leiders.
Km 208: alleen Dumoulin en Chavanel blijven over in de spits. Wout Poels rijdt er naartoe.
Km 210: Algemene hergroepering.
Km 212: valpartij in het spurtende peloton met ondere anderen Mark Cavendish en Bradley Wiggins bij de slachtoffers.
FINISH: perfect gegangmaakt door zijn ploegmaats wint Andre Greipel de spurt voor Alessandro Petacchi, Tom Veelers, Matthew Goss en Peter Sagan. Kris Boeckmans finisht als achtste. Fabian Cancellara en Peter Sagan behouden geel en groen.

André Greipel (Lotto-Belisol) heeft de vierde etappe in de 99e Tour de France gewonnen. Na 214 kilometer van Abbeville naar Rouen was de 30-jarige Duitser in een massasprint sneller dan de Italiaan Alessandro Petacchi en de Nederlander Tom Veelers. Kris Boeckmans sprintte naar de achtste plaats. De sprint werd ontsierd door een massale valpartij. Daarbij gingen ook wereldkampioen Mark Cavendish en tourfavoriet Bradley Wiggins tegen de vlakte. De 31-jarige Zwitser Fabian Cancellara (RadioShack) behield de gele leiderstrui. André Greipel bedankt hele ploegHet was een indrukwekkende armada van Lotto-Belisol die in Rouen op de eindmeet afstevende. André Greipel nam daarna de maat van iedereen. "Ik moet mijn hele ploeg bedanken voor het werk dat ze leverden", straalde de Duitser. "Ze wisten me in volle finale ideaal naar voor te brengen. Nu lukte het wel met onze trein. De vorige dagen leverden mijn teamgenoten eveneens schitterend werk af, maar konden anderen van onze arbeid profiteren. Alles lukte vandaag. Eindelijk. Mijn veertiende zege is binnen, de eerste in deze Tour. Van de val heb ik wel iets gehoord achter mij, maar ik reed op dat ogenblik meer dan 60 per uur. Ik ga dan niet beginnen omkijken. Ikzelf zat op dat moment in zowat vierde positie. Ik volgde mijn teamgenoten. Zij hebben er dan ook voor gezorgd dat ik niet betrokken was in die val en dat ik het heb kunnen afmaken." (Belga/SD)