André Greipel op weg naar magische kaap

© BELGA
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

André Greipel behaalde in de Tour Down Under twee etappezeges en komt zo op één overwinning van een magische kaap.

In de eerste en laatste rit van de Australische rittenkoers dikte André Greipel zijn totaal aantal profoverwinningen, in officiële UCI-races, aan tot 149 stuks. Geen enkele renner in het huidige peloton heeft er zo veel op zijn teller staan. Criteriums meegeteld (de Duitser won bijvoorbeeld al drie keer het opwarmcriterium voor de Tour Down Under) zit hij zelfs al aan ruim 150 bloementuilen.

Met slechts één overwinning in 2017 zag Mark Cavendish, de vorige koploper qua aantal zeges, de Lotto-Soudalrenner vorig jaar al passeren. Cavendish telt nu 145 profoverwinningen, waaronder 48 in een grote ronde, waarvan liefst 30 in de Tour. Greipel scoorde in de Giro (8 stuks), Tour (11) en Vuelta (4) daarin wel minder.

Tot voor de Tour van 2017 behaalde de Gorilla wel in 12 opeenvolgende grote rondes een ritoverwinning, alleen Eddy Merckx (14) en Bernard Hinault (13) legden ooit een langere reeks aan.

Na het afscheid van Tom Boonen (122 zeges) tellen nog twee andere (huidige) profrenners ook meer dan 100 overwinningen: Alejandro Valverde, met 108 stuks, en Peter Sagan, na zijn ritzege in de jongste Tour Down Under, met 102 triomfen in officiële UCI-koersen.

Met 149 overwinningen heeft André Greipel nu evenveel keer de handen in de lucht gestoken als zijn landgenoot Erik Zabel. En als de Lotto-Soudalrenner de grens van de 150 bereikt, wordt het – wellicht al dit seizoen – verder kijken: richting twee andere topsprinters uit het verleden: Mario Cipollini en Alessandro Petacchi, die respectievelijk 155 en 154 officiële UCI-zeges op hun erelijst hebben staan. De 193 overwinningen van Sean Kelly evenaren zal voor de 35-jarige Duitser echter moeilijk worden.

Ook opvallend: Greipel behaalde zijn eerste triomf bij de profs al in 2005, in de zesde rit van de Ronde van Denemarken, als neoprof van Team Wiesenhof. Sindsdien heeft hij in 14 opeenvolgende seizoenen een profoverwinning behaald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content