Na 146 kilometer van Albertville naar Saint-Gervais Mont Blanc had Romain Bardet op de slotklim 23 seconden voor op de Spanjaarden Joaquim Rodriguez en Alejandro Valverde.

De 25-jarige Fransman zorgde daarmee voor de eerste Franse overwinning in deze Tour en de eerste van zijn seizoen. Ook vorig jaar won Bardet al een rit in de Tour, toen de voorlaatste etappe, naar Alpe d'Huez.

Gevallen

Door de regen lagen de wegen er spekglad bij in de Alpen. Met de Brit Chris Froome en de Nederlander Bauke Mollema kwamen onder andere de eerste twee van het klassement ten val. Geletruidrager Froome kon met de hulp van zijn ploeggenoten vrij snel weer aansluiten. Mollema verloor meer dan vierenhalve minuut en tuimelde in de stand naar de tiende plaats.

Bardet is de nieuwe nummer twee, op 4:11 van Froome. De Colombiaan Nairo Quintana is op 4:27 derde.

Rafal Majka (Tinkoff) sprokkelde voldoende punten om zeker te zijn van de eindzege in het bergklassement. Ook in 2014 kroonde de 27-jarige Pool zich al eens tot bergkoning.

Laatste bergrit

Zaterdag moet de 31-jarige Froome de laatste obstakels op weg naar een derde eindzege (na 2013 en 2015) overwinnen. De negentiende etappe is 146,5 kilometer lang en brengt het peloton van Megève naar Morzine-Avoriaz. Een col van tweede categorie, de col des Aravis (6,7 km, 7,0 %) is een opwarmertje voor twee van eerste: de Colombière (11,7 km, 5,8 %) en de Ramaz (13,9 km, 7,7 %). Dan volgt nog de Col de Joux Plane, buiten categorie, 11,6 kilometer lang en 8,5 procent steil. De aankomst ligt wel niet bergop. Tot de finish moet er nog twaalf kilometer gedaald worden.

Zondag eindigt de Tour op de Champs Elysées in Pazijs. (Belga/KVDA)

Na 146 kilometer van Albertville naar Saint-Gervais Mont Blanc had Romain Bardet op de slotklim 23 seconden voor op de Spanjaarden Joaquim Rodriguez en Alejandro Valverde.De 25-jarige Fransman zorgde daarmee voor de eerste Franse overwinning in deze Tour en de eerste van zijn seizoen. Ook vorig jaar won Bardet al een rit in de Tour, toen de voorlaatste etappe, naar Alpe d'Huez.Door de regen lagen de wegen er spekglad bij in de Alpen. Met de Brit Chris Froome en de Nederlander Bauke Mollema kwamen onder andere de eerste twee van het klassement ten val. Geletruidrager Froome kon met de hulp van zijn ploeggenoten vrij snel weer aansluiten. Mollema verloor meer dan vierenhalve minuut en tuimelde in de stand naar de tiende plaats. Bardet is de nieuwe nummer twee, op 4:11 van Froome. De Colombiaan Nairo Quintana is op 4:27 derde. Rafal Majka (Tinkoff) sprokkelde voldoende punten om zeker te zijn van de eindzege in het bergklassement. Ook in 2014 kroonde de 27-jarige Pool zich al eens tot bergkoning. Zaterdag moet de 31-jarige Froome de laatste obstakels op weg naar een derde eindzege (na 2013 en 2015) overwinnen. De negentiende etappe is 146,5 kilometer lang en brengt het peloton van Megève naar Morzine-Avoriaz. Een col van tweede categorie, de col des Aravis (6,7 km, 7,0 %) is een opwarmertje voor twee van eerste: de Colombière (11,7 km, 5,8 %) en de Ramaz (13,9 km, 7,7 %). Dan volgt nog de Col de Joux Plane, buiten categorie, 11,6 kilometer lang en 8,5 procent steil. De aankomst ligt wel niet bergop. Tot de finish moet er nog twaalf kilometer gedaald worden. Zondag eindigt de Tour op de Champs Elysées in Pazijs. (Belga/KVDA)