Bern – Finhaut-Emosson: eindelijk Quintana?

© BELGA

Om deze keer te winnen zal Quintana moeten waarmaken wat hij al wekenlang zegt: dat hij zal aanvallen in deze cruciale derde week. Hij mag ons altijd verrassen.

Elk jaar duiken in aanloop naar de Tourpresentatie in oktober geruchten op over mogelijke start- en aankomstplaatsen. Vaak nattevingerwerk, maar niet op de website velowire.com, van de Nederlander Thomas Vergouwen. Die maakt er al jaren zijn hobby van om het hele parcours te voorspellen, waar hij – op enkele puzzelstukjes na – telkens weer bewonderenswaardig in slaagt.

Zijn ‘geheim’: maandenlang alle websites van Franse regionale kranten doorbladeren, waarop hij naar hotels in de ruime regio van een vermoedelijke finishstad belt met de vraag of daar in juli alle kamers volzet zijn – een (mogelijke) aanwijzing dat ASO reservaties voor de Tourkaravaan heeft gemaakt.

Andere indicaties vindt hij ook in de rittenschema’s van eerdere edities van het Criterium du Dauphiné of de Tour de l’Avenir, ook organisaties van ASO. Heel vaak wordt een nieuwe aankomst in een van die twee rondes getest, waarop de grote broer één of enkele jaren later langskomt.

Nieuwe tunnel

In deze etappe, volledig op Zwitserse bodem, is het niet anders. De slotklim naar de dam van Emosson fungeerde zelfs al als finish van een tijdrit in de Ronde van de Toekomst van 2006, toen de Nederlander Stef Clement won voor de Spanjaard Moises Duenas en Maxime Monfort. Toen al raakte de Tourdirectie onder de indruk van het fabelachtige uitzicht, op het stuwmeer en op het Mont Blancmassief.

Groot probleem echter: de straat liep dood, en dus geen geschikte locatie om een Tourrit te ontvangen.

Tot in 2008 werd gestart met de bouw van een zeven kilometer lange tunnel. Probleem opgelost: de vele honderden voertuigen van de Tourkaravaan kunnen nu ondergronds richting vallei in het Vallaiskanton rijden, zonder gigantische opstoppingen. “Een James Bondscenario”, aldus Christian Prudhomme, die hoopt dat de film van deze etappe ook een blockbuster wordt.

De laatste test in 2014, niet toevallig in de Dauphiné, was alleszins geslaagd. Lieuwe Westra sprintte in extremis voorbij Yuri Trofimov en Egor Silin, en in de achtergrond viel Alberto Contador aan op twee kilometer van de top.

Geletruidrager Chris Froome reageerde niet en liet Richie Porte aanvankelijk het werk doen. Met nog een kilometer te rijden ging de Brit in de tegenaanval, maar uiteindelijk moest hij twintig seconden prijsgeven op El Pistolero, die het geel overnam.

Zware slotklim

Nog meer spektakel wordt in deze etappe verwacht, na de rustdag in Bern. Al is rusten relatief, want de motor moet blijven draaien. Op de eerste jour de repos van vorig jaar, net na een week op vooral vlakke wegen koersen en voor de rit met alleen aankomst op La Pierre Saint-Martin, laste Chris Froome zelfs een intervaltraining in. Volgens hem een van de redenen waarom hij op die eerste echte klim zo veel voorsprong nam op Nairo Quintana en co, wegens beter gerodeerd.

In deze etappe krijgen de klimbenen van de favorieten meer tijd om warm te draaien, op twee colletjes van derde categorie. Na een passage in Aigle, aan het hoofdkwartier van de Internationale Wielerunie, – wat zijn ze lief voor elkaar, ASO en UCI – loopt de hellingsgraad vanaf kilometer 150 steviger op.

Even ervoor ligt nog een tussensprint en dan begint de Col de la Forclaz: 13 kilometer lang aan 7,9% – zonder pieken. Na de top op 1527 meter hoogte volgt een afdaling van 7 kilometer tot aan de voet van de Col de la Gueulaz, want zo heet de slotklim. Emosson is immers de naam van het vijf kilometer lange stuwmeer, Finhaut dat van een dorpje op weg naar de top.

Die ligt op 1960 meter – het hoogste punt in de Alpenetappes dit jaar – na 10,4 kilometer klauteren aan 8,4%, waarvan vijf aan plus 9% en de laatste vijfhonderd meter zelfs aan 12,3%. In combinatie met de Forclaz moeten de renners in de laatste 30,5 kilometer exact 1900 meter hoogteverschil overwinnen, bijna 300 meter méér dan op Mont Ventoux.

Quintana op nationale feestdag

Aan parcourskennis zal het – gezien de Dauphinéfinish in 2014 – Froome of Porte niet ontbreken. En ook Quintana ging voor de Ronde van Romandië de slotklim al verkennen, zelfs tussen meters hoge sneeuwmuren.

Extra motivatie voor kleine Nairo: vandaag, 20 juli, viert Colombia zijn nationale feestdag. En wanneer behaalde Kingtana zijn laatste Tourritzege, in Semnoz? Op 20 juli 2013…

Om deze keer te winnen zal Quintana moeten waarmaken wat hij al wekenlang zegt: dat hij zal aanvallen in deze cruciale derde week. Of dat zal volstaan om de drie minuten achterstand op Froome goed te maken, geziens diens dominantie en dat van zijn Skyteam, is echter zeer te betwijfelen.

Maar de Colombiaan mag ons altijd verrassen.

Door Jonas Creteur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content