De Amerikaan Bobby Julich (40) heeft bekend dat hij in de jaren '90 als profrenner doping nam en stapt op als wedstrijdcoach bij Team Sky. "Nadat het team zijn antidopingbeleid vorige week nog versterkte, heeft Bobby Julich toegegeven dat hij in de late jaren '90 als profrenner een verboden middel nam", zo luidt de mededeling op de website van Sky.

Document

Bobby Julich is het tweede slachtoffer van het nog strengere antidopingbeleid dat Sky invoerde in de nasleep van de zaak-Armstrong.

Het Britse World Tour-team verplicht voortaan renners en staf een document te ondertekenen waarin ze verklaren dat ze zich nooit met dopingpraktijken beziggehouden hebben. Wie weigert of tekent maar later een dopingzondaar blijkt, wordt ontslagen. En ook wie dopingovertredingen uit het verleden opbiecht kan vertrekken, zo was Sky duidelijk.

Julich moet zo na twee seizoenen opstappen als wedstrijdcoach bij de Britten. Een hard verdict, zo beseft teambaas Dave Brailsford.

"Bobby toonde moed door fouten toe te geven die hij maakte lang voor hij bij Sky kwam. (...) Het is belangrijk te benadrukken dat er over zijn werk bij ons geen enkele twijfel bestaat. Hij heeft hier goed werd geleverd, we wensen hem het beste voor de toekomst", aldus Brailsford.

Tourpodium

Julich werd als profrenner derde in de Ronde van Frankrijk van 1998 en won onder meer Parijs-Nice (2005).

Sky zette eerder de samenwerking stop met de Belgische dokter Geert Leinders, omdat die genoemd werd bij mogelijk dopinggebruik bij Rabobank, waar hij jaren geleden teamarts was. (Belga/KVDA)

De Amerikaan Bobby Julich (40) heeft bekend dat hij in de jaren '90 als profrenner doping nam en stapt op als wedstrijdcoach bij Team Sky. "Nadat het team zijn antidopingbeleid vorige week nog versterkte, heeft Bobby Julich toegegeven dat hij in de late jaren '90 als profrenner een verboden middel nam", zo luidt de mededeling op de website van Sky.Document Bobby Julich is het tweede slachtoffer van het nog strengere antidopingbeleid dat Sky invoerde in de nasleep van de zaak-Armstrong. Het Britse World Tour-team verplicht voortaan renners en staf een document te ondertekenen waarin ze verklaren dat ze zich nooit met dopingpraktijken beziggehouden hebben. Wie weigert of tekent maar later een dopingzondaar blijkt, wordt ontslagen. En ook wie dopingovertredingen uit het verleden opbiecht kan vertrekken, zo was Sky duidelijk. Julich moet zo na twee seizoenen opstappen als wedstrijdcoach bij de Britten. Een hard verdict, zo beseft teambaas Dave Brailsford. "Bobby toonde moed door fouten toe te geven die hij maakte lang voor hij bij Sky kwam. (...) Het is belangrijk te benadrukken dat er over zijn werk bij ons geen enkele twijfel bestaat. Hij heeft hier goed werd geleverd, we wensen hem het beste voor de toekomst", aldus Brailsford. Tourpodium Julich werd als profrenner derde in de Ronde van Frankrijk van 1998 en won onder meer Parijs-Nice (2005). Sky zette eerder de samenwerking stop met de Belgische dokter Geert Leinders, omdat die genoemd werd bij mogelijk dopinggebruik bij Rabobank, waar hij jaren geleden teamarts was. (Belga/KVDA)