De Italiaan Davide Cimolai werd tweede, Tim Merlier derde.

Attila Valter (Groupama-FDJ) behield de roze leiderstrui. De 22-jarige Hongaar heeft 11 seconden voor op Remco Evenepoel. De Colombiaan Egan Bernal is op 16 seconden derde. Louis Vervaeke staat als vijfde op 25 seconden. De nummer zes, Hugh Carthy, kwam door een zadelprobleem in de laatste drie kilometer met achterstand over de streep. De opgelopen achterstand werd hem kort na de aankomst kwijtgescholden door de wedstrijdjury. Evenepoel draagt zaterdag opnieuw de witte trui die eigenlijk ook in handen is van Valter.

Sprintersrit

De zevende etappe van deze Giro tussen Notaresco en Termoli kreeg het typische verloop van een sprintersrit in een grote ronde: een trage, slaapverwekkende aanloop, met de climax aan het slot. Simon Pellaud, Umberto Marengo en Mark Christian waren de renners die voor het peloton uit op zoek gingen naar publiciteit. Aan een slakkengang reden zij van bij de start tot zeventien kilometer voor de finish op kop. Pellaud kwam onderweg als eerste voorbij op het enige gecategoriseerde bergje van de dag, Marengo won beide tussensprinten.

In de achtergrond verzekerden de Belgische formaties Lotto Soudal en Alpecin-Fenix, voor Caleb Ewan en Tim Merlier, samen met de andere sprintersploegen de hele dag de controle in het peloton. Dat was nog voor de start een renner kwijtgeraakt: Domenico Pozzovivo kwam na zijn valpartij van donderdag niet meer aan de start.

Gaviria

In de rit van vrijdag werden de renners deze keer van bakken regen en van spectaculaire crashes gespaard. Een halve rustdag voor de zware etappes van zaterdag en zondag. In de technische finale kwam de sprinttrein van Ewan al snel naar voren, en net voor een steil knikje twee kilometer voor de finish werd ook Merlier voorin afgezet door Belgisch kampioen Dries De Bondt. Een jump van Vincenzo Albanese en Daniel Oss haalde de finish niet, dankzij het werk van Jasper De Buyst in dienst van Ewan.

Toch werd de ultieme aanloop naar de sprint verstoord door een verrassingsaanval van Fernando Gaviria. Ewan haalde Gaviria eigenhandig terug, maar won toch nog met duidelijke voorsprong voor Cimolai en Merlier. De Italianen Matteo Moschetti en Andrea Pasqualon vervolledigden de top vijf. Mooi beeld: vijf van de ploegmaats van Ewan kwamen samen vierend over de finish. Het is voor Ewan de tweede ritzege in deze Giro, en zijn vijfde uit zijn carrière. Daarmee heeft hij nu elf dagsuccessen in grote ronden op zijn palmares.

In deze Giro was Ewan woensdag al de snelste in de vijfde etappe. Met ook nog een rit in de UAE Tour (WT) zit hij dit seizoen aan drie zeges.

Klimmen

In de achtste etappe overbruggen de renners zaterdag 170 kilometer tussen Foggia en Guardia Sanframondi, het zuidelijkste punt in deze Giro. Onderweg wordt de Bocca Della Selva (18,9 km aan 4,6 procent) beklommen. De top daarvan ligt op vijftig kilometer van de finishlijn. Die is getrokken op een drie kilometer lange steile slotklim, met pieken tot 15 procent.

De Italiaan Davide Cimolai werd tweede, Tim Merlier derde.Attila Valter (Groupama-FDJ) behield de roze leiderstrui. De 22-jarige Hongaar heeft 11 seconden voor op Remco Evenepoel. De Colombiaan Egan Bernal is op 16 seconden derde. Louis Vervaeke staat als vijfde op 25 seconden. De nummer zes, Hugh Carthy, kwam door een zadelprobleem in de laatste drie kilometer met achterstand over de streep. De opgelopen achterstand werd hem kort na de aankomst kwijtgescholden door de wedstrijdjury. Evenepoel draagt zaterdag opnieuw de witte trui die eigenlijk ook in handen is van Valter. De zevende etappe van deze Giro tussen Notaresco en Termoli kreeg het typische verloop van een sprintersrit in een grote ronde: een trage, slaapverwekkende aanloop, met de climax aan het slot. Simon Pellaud, Umberto Marengo en Mark Christian waren de renners die voor het peloton uit op zoek gingen naar publiciteit. Aan een slakkengang reden zij van bij de start tot zeventien kilometer voor de finish op kop. Pellaud kwam onderweg als eerste voorbij op het enige gecategoriseerde bergje van de dag, Marengo won beide tussensprinten. In de achtergrond verzekerden de Belgische formaties Lotto Soudal en Alpecin-Fenix, voor Caleb Ewan en Tim Merlier, samen met de andere sprintersploegen de hele dag de controle in het peloton. Dat was nog voor de start een renner kwijtgeraakt: Domenico Pozzovivo kwam na zijn valpartij van donderdag niet meer aan de start.In de rit van vrijdag werden de renners deze keer van bakken regen en van spectaculaire crashes gespaard. Een halve rustdag voor de zware etappes van zaterdag en zondag. In de technische finale kwam de sprinttrein van Ewan al snel naar voren, en net voor een steil knikje twee kilometer voor de finish werd ook Merlier voorin afgezet door Belgisch kampioen Dries De Bondt. Een jump van Vincenzo Albanese en Daniel Oss haalde de finish niet, dankzij het werk van Jasper De Buyst in dienst van Ewan. Toch werd de ultieme aanloop naar de sprint verstoord door een verrassingsaanval van Fernando Gaviria. Ewan haalde Gaviria eigenhandig terug, maar won toch nog met duidelijke voorsprong voor Cimolai en Merlier. De Italianen Matteo Moschetti en Andrea Pasqualon vervolledigden de top vijf. Mooi beeld: vijf van de ploegmaats van Ewan kwamen samen vierend over de finish. Het is voor Ewan de tweede ritzege in deze Giro, en zijn vijfde uit zijn carrière. Daarmee heeft hij nu elf dagsuccessen in grote ronden op zijn palmares.In deze Giro was Ewan woensdag al de snelste in de vijfde etappe. Met ook nog een rit in de UAE Tour (WT) zit hij dit seizoen aan drie zeges. In de achtste etappe overbruggen de renners zaterdag 170 kilometer tussen Foggia en Guardia Sanframondi, het zuidelijkste punt in deze Giro. Onderweg wordt de Bocca Della Selva (18,9 km aan 4,6 procent) beklommen. De top daarvan ligt op vijftig kilometer van de finishlijn. Die is getrokken op een drie kilometer lange steile slotklim, met pieken tot 15 procent.