Mark Cavendish is de nieuwe wereldkampioen wielrennen bij de elite. De Brit haalde het in Kopenhagen na 266 kilometer in de sprint voor de Australiër Matthew Goss. André Greipel hield Fabian Cancellara nipt van het brons, Jürgen Roelandts was als vijfde beste Belg. Na de start in het centrum van Kopenhagen volgde een aanloop van 28 kilometer naar het plaatselijke parcours in Rudersdal, waar in totaal zeventien ronden van elk 14 kilometer werden afgelegd. Al in de eerste ronde vormde zich een kopgroep van zeven die een maximale voorsprong van 8 minuten bijeen fietste.

Het peloton liet begaan, tot in de tiende ronde Johan Vansummeren en Olivier Kaisen samen met Paolini, Clarke en Offredo een tegenaanval opzetten. Het kwintet lukte de aansluiting met de zeven vooraan te vinden, maar het peloton was wel genaderd tot op een minuut. Intussen mochten onder meer Greg Van Avermaet en titelverdediger Thor Hushovd een kruis maken over hun ambities na een val.

In de voorlaatste ronde werd met Anthony Roux de laatste van de elf vluchters gegrepen en mocht een fris trio het gaan proberen. Thomas Voeckler, Nicki Sörensen en landgenoot Klaas Lodewyck bleven echter steeds in het vizier van het peloton en de mannen van Cavendish zorgden met nog 6 kilometer te gaan voor de hergroepering. Een aanvalspoging kwam er niet meer en in een vrij chaotische sprint vond Cavendish toch het gaatje en greep het goud. Philippe Gilbert sprintte mee maar raakte niet verder dan de 17e plaats. (Belga/INM)

Mark Cavendish is de nieuwe wereldkampioen wielrennen bij de elite. De Brit haalde het in Kopenhagen na 266 kilometer in de sprint voor de Australiër Matthew Goss. André Greipel hield Fabian Cancellara nipt van het brons, Jürgen Roelandts was als vijfde beste Belg. Na de start in het centrum van Kopenhagen volgde een aanloop van 28 kilometer naar het plaatselijke parcours in Rudersdal, waar in totaal zeventien ronden van elk 14 kilometer werden afgelegd. Al in de eerste ronde vormde zich een kopgroep van zeven die een maximale voorsprong van 8 minuten bijeen fietste. Het peloton liet begaan, tot in de tiende ronde Johan Vansummeren en Olivier Kaisen samen met Paolini, Clarke en Offredo een tegenaanval opzetten. Het kwintet lukte de aansluiting met de zeven vooraan te vinden, maar het peloton was wel genaderd tot op een minuut. Intussen mochten onder meer Greg Van Avermaet en titelverdediger Thor Hushovd een kruis maken over hun ambities na een val. In de voorlaatste ronde werd met Anthony Roux de laatste van de elf vluchters gegrepen en mocht een fris trio het gaan proberen. Thomas Voeckler, Nicki Sörensen en landgenoot Klaas Lodewyck bleven echter steeds in het vizier van het peloton en de mannen van Cavendish zorgden met nog 6 kilometer te gaan voor de hergroepering. Een aanvalspoging kwam er niet meer en in een vrij chaotische sprint vond Cavendish toch het gaatje en greep het goud. Philippe Gilbert sprintte mee maar raakte niet verder dan de 17e plaats. (Belga/INM)