Contador vs. Froome: wie heeft de betere tactiek?

© BelgaImage
Jonas Creteur
Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

De herboren Alberto Contador werpt zich op als dé uitdager van Chris Froome voor de Tour die zaterdag start in Leeds. IJdele of realistische hoop? Een vergelijkende studie.

Froomey vs. El Pistolero. Het wordt het eerste échte duel tussen de twee, want in de Tour 2012 zat Alberto Contador een dopingschorsing uit en vorig jaar leek zijn machinegeweer eerder waterpistooltje – hij eindigde als vierde in Parijs op zes minuten van Chris Froome. De voorbije maanden liet de Spanjaard de kogels echter weer rond de oren van zijn tegenstanders vliegen. Maar heeft hij munitie genoeg om Froomes pantser te doorboren? Sport/Voetbalmagazine maakte een vergelijkende studie op zes vlakken. Vandaag deel 5: tactiek.

CONTADOR

“Het engeltje op mijn schouder zei me geen risico te nemen, maar het duiveltje jutte me op. Ik heb geluisterd naar de duivel. Waarom? Geen idee, instinct”, zei Contador na zijn fameuze raid naar Fuente Dé in de Vuelta 2012 toen hij Joaquim Rodriguez schaakmat zetten. Al sinds zijn profdebuut rijdt hij dan ook élke koers om te winnen en probeert hij dat op voorhand te visualiseren.

Afwachten staat dan ook niet in het woordenboek van de Spanjaard. Aanvallen is het devies, zoals hij dat dit seizoen met succes deed in Tirreno-Adriatico. Ook in de Dauphiné schoot hij met scherp op de burcht van Froome en Team Sky, maar dat leverde geen eindoverwinning op door een vroege ontsnapping van Andrew Talansky in de laatste rit. Contador counterde nog, maar kwam iets te kort.

El Pistolero gaat dan ook liever schietend ten onder dan passief tweede te worden. Zoals in de Tour 2013, toen hij op weg naar Alpe d’Huez in de afdaling van de Col de Sarenne een alles-of-nietspoging waagde met ploegmaat Roman Kreuziger. Een vergeefse aanval, want op de Alp moest hij dat bekopen – een gevolg van zijn mindere vorm.

Eerder in de Tour, in de waaieretappe naar Saint-Amand-Montrond, had Contador samen met vijf ploegmaats, Belkin en OPQS wel een geslaagd offensief gelanceerd. In 2009 had hij zich in de windrit naar La Grande Motte nog laten verrassen door ploegmaat Lance Armstrong, maar met de tactische meester Bjarne Riis aan zijn zijde laat hij nog weinig steken vallen.

Na vijf zeges in grote rondes – de Giro 2011 en Tour 2010 niet meegeteld – weet de Spanjaard intussen wanneer hij in een rittenkoers zijn slag kan slaan. Ploegleider Steven de Jongh: “In de voorbije Tirreno kwam het scenario dat Alberto de ochtend van de etappe naar de Muro di Guardiagrele had geschetst zelfs perfect uit. Hij wist dat hij al op de Passo Lanciano Kwiatkowski moest lossen en deed dat ook. Alberto is ook niet de kopman die slaafs de bevelen vanuit de ploegwagen volgt, maar brengt zelf iets aan en discussieert daarover. Een héél slimme renner.”

FROOME

Het duiveltje dat Contador soms opjut, zit ook vaak op Froomes schouders. Nog meer dan de Spanjaard trekt hij ten aanval. Maar niet altijd op het goede moment, zoals in de tweede etappe van de Tour 2013 toen hij op het laatste klimmetje, met nog tien kilometer tot de finish in Ajaccio, plots demarreerde terwijl een ploegmaat op kop sleurde. Overbodig machtsvertoon.

Af en toe moet de Brit dan ook ingetoomd worden. In de eerste Pyreneeënrit naar Ax 3 Domaines wilde hij de klim bestormen zoals een jonge stier een kudde koeien, maar trainer Tim Kerrison benadrukte dat hij beter als een oude stier geduldig en langzaam het tempo opvoerde, om op het juiste moment toe te slaan. Wat Froome perfect uitvoerde.

Minder geduld toonde de Skyrenner op de Ventoux, waar hij in plaats van zijn gele trui te verdedigen, solo wegknalde. “Ik wilde mijn concurrenten tonen dat ze voor de tweede plaats koersten”, zei Froome achteraf, al bekende hij ook dat hij een risico liep door té hard te gaan en zichzelf op te blazen. Dat gebeurde niet, maar later op Alpe d’Huez wel toen hij, ondanks pech van de ploegwagen en een opkomende hongerklop, in het begin aanviel, dat vier kilometer voor het einde bekocht en nog een minuut op Quintana en Rodríguez verloor.

Dat was niet het enige wat misliep bij Team Sky. Op weg naar Bagnères-de-Bigorre raakte Froome geïsoleerd omdat zijn ploegmaats, van wie er al een paar niet in topvorm zaten, zich in het begin stomweg kapotreden door elke aanval te pareren. Ook in de waaierrit naar Saint-Amand-Montrond betaalde de geletruidrager zijn gebrek aan koerservaring cash. Geen toeval dus dat er volgens de Skykopman op tactisch vlak “ruimte voor verbetering” is.

Als Chris Froome en zijn ploegleiders ook die oneffenheden kunnen uitvlakken en ook kwakkelende ploegmaats als Richie Porte weer hun niveau halen, staat Alberto Contador voor de moeilijkste opdracht in zijn carrière. Maar, weet hij: ‘Querer es poder’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content