Corona slaat toe in de Giro: Jumbo-Visma en Mitchelton-Scott verlaten koers na positieve tests

© Belga Image

De Ronde van Italië start vandaag zonder enkele smaakmakers. Nadat eerder op de dag de Nederlander Steven Kruijswijk positief testte, verlaat zijn ploeg Jumbo-Visma de Giro. Hetzelfde geldt voor Mitchelton-Scott waar verschillende stafleden positief testten. Eerder bleek daar ook al kopman Simon Yates te zijn besmet.

Kruijswijk was de enige renner bij Jumbo-Visma die positief testte. De Nederlandse kandidaat-winnaar stond elfde in de rangschikking, op 1:24 van roze trui Joao Almeida (Deceuninck-Quick.Step). Vorig jaar werd hij derde in de Tour. Even nadat het nieuws bekendraakte dat Kruijswijk de Giro verliet, liet ook zijn Nederlandse team weten uit de Italiaanse ronde te stappen. In een korte tweet bevestigt Jumbo-Visma het forfait. ‘Team Jumbo-Visma zal vandaag niet starten in de tiende etappe van de Giro d’Italia. Meer informatie zal volgen’, klinkt het.

Mitchelton-Scott deed hetzelfde nadat vier stafleden besmet bleken. Bij de Australische formatie was de Australiër Lucas Hamilton de best geplaatste renner. Hij was het nummer vijftien, op 2:23 van de Portugese leider in het klassement.

Naast Kruijswijk testte nog een tweede renner, Michael Matthews van Team Sunweb, positief, zo meldt de Giro-organisatie. Ook zes stafleden, onder wie vier van Mitchelton-Scott, een van AG2R en een van INEOS Grenadiers, testten positief. Steven Kruijswijk reageert aangeslagen op zijn gedwongen exit. “Ik voel me gewoon fit. Ik kan het dan ook niet bevatten dat ik het heb opgelopen. Het is een heel grote teleurstelling om dit nieuws te krijgen. Binnen de ploeg nemen we veel maatregelen en het is jammer dat ik op deze manier de Giro moet verlaten”, zegt hij.

Voor Mitchelton-Scott geeft algemeen manager Brent Copeland meer uitleg. “Jammer genoeg ontvingen wij maandagavond het nieuws dat enkele stafleden bij de derde testronde in drie dagen positief testten op covid-19. Het is onze verantwoordelijkheid tegenover onze renners, staf, het peloton en de wedstrijdorganisatie om ons terug te trekken uit de Giro d’Italia.”

Volgens Copeland vertonen de betrokkenen geen of milde symptomen maar staat de gezondheid van renners en stafleden voorop. Iedereen zal nu in quarantaine worden gezet.

Partner Content