Stephen Cummings heeft de veertiende etappe in de Tour de France gewonnen, een rit over 178,5 km tussen Rodez en Mende. De Brit van MTN-Qhubeka was na een steile slotklim op de streep sneller dan de Fransen Thibaut Pinot en Romain Bardet. Rigoberto Uran en groenetruidrager Peter Sagan vervolledigden de top vijf, Jan Bakelants werd elfde en Greg Van Avermaet zestiende.

De ontsnapping van de dag kwam op naam van twintig renners, met daarbij onder meer Van Avermaet en Bakelants, respectievelijk de nummers één en drie van de etappe van vrijdag. Met in de slotfase nog de Côte de la Croix Neuve op het menu, een pittige beklimming van tweede categorie, zou de beslissing pas laat in de finale vallen. 'Stevo' Cummings trok er samen met Bardet en Pinot vandoor, vloerde de twee Fransen en zorgde uitgerekend op 'Mandela Day' voor de zege voor de Zuid-Afrikaanse formatie MTN-Qhubeka.

Achter de vluchters bestookte Nairo Quintana geletruidrager Chris Froome, maar die gaf opnieuw geen krimp en blijft ruim leider. Hij heeft in de stand 3:10 voorsprong op eerste achtervolger Quintana en 3:32 op Tejay van Garderen. Alberto Contador, die opnieuw wat seconden moest prijsgeven op de leider, is vijfde (4:23).

Zondag krijgen de renners in de vijftiende etappe een rit over 183 km tussen Mende en Valence voor de wielen geschoven. Daarin wachten twee cols van vierde, één van derde en één van tweede categorie. (Belga/TE)

Stephen Cummings heeft de veertiende etappe in de Tour de France gewonnen, een rit over 178,5 km tussen Rodez en Mende. De Brit van MTN-Qhubeka was na een steile slotklim op de streep sneller dan de Fransen Thibaut Pinot en Romain Bardet. Rigoberto Uran en groenetruidrager Peter Sagan vervolledigden de top vijf, Jan Bakelants werd elfde en Greg Van Avermaet zestiende. De ontsnapping van de dag kwam op naam van twintig renners, met daarbij onder meer Van Avermaet en Bakelants, respectievelijk de nummers één en drie van de etappe van vrijdag. Met in de slotfase nog de Côte de la Croix Neuve op het menu, een pittige beklimming van tweede categorie, zou de beslissing pas laat in de finale vallen. 'Stevo' Cummings trok er samen met Bardet en Pinot vandoor, vloerde de twee Fransen en zorgde uitgerekend op 'Mandela Day' voor de zege voor de Zuid-Afrikaanse formatie MTN-Qhubeka. Achter de vluchters bestookte Nairo Quintana geletruidrager Chris Froome, maar die gaf opnieuw geen krimp en blijft ruim leider. Hij heeft in de stand 3:10 voorsprong op eerste achtervolger Quintana en 3:32 op Tejay van Garderen. Alberto Contador, die opnieuw wat seconden moest prijsgeven op de leider, is vijfde (4:23). Zondag krijgen de renners in de vijftiende etappe een rit over 183 km tussen Mende en Valence voor de wielen geschoven. Daarin wachten twee cols van vierde, één van derde en één van tweede categorie. (Belga/TE)