Daniel Martin (Garmin-Sharp) heeft de negende rit in de Tour de France gewonnen.

De winnaar van Luik-Bastenaken-Luik 2013 was in een zware rit in de Pyreneeën, over 168,5 kilomter van Saint-Girons naar Bagnères-de-Bigorre, sneller dan zijn Deense medevluchter Jakob Fuglsang. De Pool Michal Kwiatkowski won twintig seconden later de spurt van de groep der favorieten. De gele trui van Chris Froome (Sky) werd in de aanvangsfase zwaar bedreigd, maar de Britse favoriet hield al bij al makkelijk stand.

Na de demonstratie van Team Sky in de achtste etappe, zakte de ploeg van de Britse geletruidrager vrijwel meteen door het ijs. Er werd in de openingsfase bijzonder hard gekoerst en Froome zat al snel geïsoleerd. Zelfs zijn meesterknecht Richie Porte, die tweede stond in het klassement, kon al snel niet meer mee en verloor een pak minuten. Froome zelf bleef echter kalm en pareerde elke aanval.

Drie Belgen toonden zich

De beslissing voor de ritzege viel op de slotklim, op 30 kilometer van de streep, toen Daniel Martin en Jakob Fuglsang ontsnapten. Ze hielden stand en in de spurt haalde de Ier het.

Tijdens deze zware rit, met één beklimming van tweede en vier van eerste categorie, toonden drie Belgen zich. Bart De Clercq, Thomas De Gendt en Jan Bakelants waren alle drie betrokken bij ontsnappingen. De Clercq werd als laatste landgenoot op iets minder dan 40 kilometer voor de aankomst gegrepen door de favorieten.

Maandag is er een rustdag in de Tour.(Belga/AVE)

Daniel Martin (Garmin-Sharp) heeft de negende rit in de Tour de France gewonnen. De winnaar van Luik-Bastenaken-Luik 2013 was in een zware rit in de Pyreneeën, over 168,5 kilomter van Saint-Girons naar Bagnères-de-Bigorre, sneller dan zijn Deense medevluchter Jakob Fuglsang. De Pool Michal Kwiatkowski won twintig seconden later de spurt van de groep der favorieten. De gele trui van Chris Froome (Sky) werd in de aanvangsfase zwaar bedreigd, maar de Britse favoriet hield al bij al makkelijk stand. Na de demonstratie van Team Sky in de achtste etappe, zakte de ploeg van de Britse geletruidrager vrijwel meteen door het ijs. Er werd in de openingsfase bijzonder hard gekoerst en Froome zat al snel geïsoleerd. Zelfs zijn meesterknecht Richie Porte, die tweede stond in het klassement, kon al snel niet meer mee en verloor een pak minuten. Froome zelf bleef echter kalm en pareerde elke aanval. Drie Belgen toonden zichDe beslissing voor de ritzege viel op de slotklim, op 30 kilometer van de streep, toen Daniel Martin en Jakob Fuglsang ontsnapten. Ze hielden stand en in de spurt haalde de Ier het. Tijdens deze zware rit, met één beklimming van tweede en vier van eerste categorie, toonden drie Belgen zich. Bart De Clercq, Thomas De Gendt en Jan Bakelants waren alle drie betrokken bij ontsnappingen. De Clercq werd als laatste landgenoot op iets minder dan 40 kilometer voor de aankomst gegrepen door de favorieten. Maandag is er een rustdag in de Tour.(Belga/AVE)