Is er iemand die Christopher Froome nog durft of vooral kan aanvallen? Na een zinderende eerste week, met de waaieretappe naar Neeltje Jans als hoogtepunt, werd deze Tour een eendagskoers: op de Franse nationale feestdag viel Froome op weg naar La Pierre Saint-Martin op een indrukwekkende manier aan en goot, met zijn waanzinnig hoge trapfrequentie, de wedstrijd al meteen in een beslissende plooi. Het was dat exploot dat voor een klimaat van wantrouwen zorgde. De twee overige Pyreneeënritten leverden amper nog verschuivingen op en ook in de Alpen bleef de Brit probleemloos overeind, ook al bleek hij in de etappe van gisteren iets minder dominant.

Bizar dat Nairo Quintana in het bergklassement voorlopig amper op de negende plaats staat.

Nu volgen nog twee zware Alpenritten, twee kansen nog om Froome op de knieën te krijgen. Maar wie moet dat doen? Vincenzo Nibali is niet in vorm, Alberto Contador kwam vermoeid uit de Giro en Nairo Quintana lijkt al bij voorbaat tevreden met de tweede plaats, ook al zegt hij zaterdag op Alpe D'Huez nog een nummer te willen opvoeren. Vreemd dat deze gevleugelde klimmer op de cols niet kan versnellen en zich in het wiel van Froome vastketent. En bizar dat hij in het bergklassement voorlopig amper op de negende plaats staat.

Die strijd om de bolletjestrui maakte vroeger deel uit van de charme van de Ronde van Frankrijk, maar door het gewijzigde puntensysteem is dit nevenklassement zwaar gedevalueerd. Niet-klimmers leiden voorlopig de dans. Anderzijds zijn de verschillen zo klein dat in de slotetappe naar Parijs een col van vierde categorie, die na 10,5 kilometer moet beklommen worden, de beslissing kan brengen. Dat kan nooit de bedoeling zijn.

Opmerkelijk ook in deze Tour, waarin 12 van de 22 ploegen nog altijd op een ritoverwinning jagen, is de stand in het ploegenklassement. Het zo ijzersterk ogende blok van Sky staat daarin slechts op de derde plaats, ver na Movistar en na de verbazende nummer twee, het Zuid-Afrikaanse MTN-Qhubeka. En Etixx - Quick-Step, met drie ritzeges het meest succesrijke team, staat op de voorlaatste plaats, op bijna vijf en een half uur van Movistar.

Deze Tour heeft ook zijn tol geëist: 37 van de 198 gestarte renners hebben opgegeven. Dat is bijna 20 procent. En het zal in de verschroeiende hitte allicht niet bij dit aantal blijven.

Is er iemand die Christopher Froome nog durft of vooral kan aanvallen? Na een zinderende eerste week, met de waaieretappe naar Neeltje Jans als hoogtepunt, werd deze Tour een eendagskoers: op de Franse nationale feestdag viel Froome op weg naar La Pierre Saint-Martin op een indrukwekkende manier aan en goot, met zijn waanzinnig hoge trapfrequentie, de wedstrijd al meteen in een beslissende plooi. Het was dat exploot dat voor een klimaat van wantrouwen zorgde. De twee overige Pyreneeënritten leverden amper nog verschuivingen op en ook in de Alpen bleef de Brit probleemloos overeind, ook al bleek hij in de etappe van gisteren iets minder dominant.Nu volgen nog twee zware Alpenritten, twee kansen nog om Froome op de knieën te krijgen. Maar wie moet dat doen? Vincenzo Nibali is niet in vorm, Alberto Contador kwam vermoeid uit de Giro en Nairo Quintana lijkt al bij voorbaat tevreden met de tweede plaats, ook al zegt hij zaterdag op Alpe D'Huez nog een nummer te willen opvoeren. Vreemd dat deze gevleugelde klimmer op de cols niet kan versnellen en zich in het wiel van Froome vastketent. En bizar dat hij in het bergklassement voorlopig amper op de negende plaats staat.Die strijd om de bolletjestrui maakte vroeger deel uit van de charme van de Ronde van Frankrijk, maar door het gewijzigde puntensysteem is dit nevenklassement zwaar gedevalueerd. Niet-klimmers leiden voorlopig de dans. Anderzijds zijn de verschillen zo klein dat in de slotetappe naar Parijs een col van vierde categorie, die na 10,5 kilometer moet beklommen worden, de beslissing kan brengen. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Opmerkelijk ook in deze Tour, waarin 12 van de 22 ploegen nog altijd op een ritoverwinning jagen, is de stand in het ploegenklassement. Het zo ijzersterk ogende blok van Sky staat daarin slechts op de derde plaats, ver na Movistar en na de verbazende nummer twee, het Zuid-Afrikaanse MTN-Qhubeka. En Etixx - Quick-Step, met drie ritzeges het meest succesrijke team, staat op de voorlaatste plaats, op bijna vijf en een half uur van Movistar.Deze Tour heeft ook zijn tol geëist: 37 van de 198 gestarte renners hebben opgegeven. Dat is bijna 20 procent. En het zal in de verschroeiende hitte allicht niet bij dit aantal blijven.