Vandaag, woensdag, begint in Lochristi de Ronde van België, of beter: de Baloise Belgium Tour - gezien de nieuwe naamsponsor. Met veel grote namen aan de start: Fabian Cancellara, André Greipel, Jürgen Roelandts, Tony Martin, Tom Boonen, Simon Spilak, Thomas Voeckler, en ook tweevoudig winnaar (2008, 2010) Stijn Devolder.

Na een bevredigend voorjaar, waarin hij in de Ronde van Vlaanderen het pad effende voor RadioShackkopman Cancellara, wordt de vaderlandse ronde een nieuwe stap in de comeback van de West-Vlaming, na twee rampjaren bij Vacansoleil-DCM.

"In het voorseizoen haalde ik al een goed niveau, maar ik miste nog een paar procentjes om weer de échte Stijn Devolder te zijn, zoals in mijn Quick-Stepperiode. Logisch, als je weet van hoe ver ik terugkom."

Geen topconditie

Die topconditie zal hij echter ook de komende dagen (nog) niet bereiken. "Na het voorseizoen volgde een kalme trainingsperiode en vorige week ging ik met ploegmaats Ben Hermans, Jan Bakelants en Tony Gallopin op hoogtestage naar de Sierra Nevada. Pas sinds zondag ben ik terug, te laat om nu al fris te zijn en mee te spelen voor de eindzege, want in Spanje hebben we heel intensief getraind. Een ritoverwinning - zeker die in Meerbeke, waar ik tweemaal de Ronde van Vlaanderen won - sla ik niet af, maar ik vrees dat die etappe op een groepssprint zal eindigen. En in de tijdrit ben ik wellicht kansloos tegen Martin en Cancellara, al weet ik niet hoe goed die nu al is."

BK en Tour

Een overwinning hoeft ook niet per se voor de Deerlijknaar, want zijn hoofddoelen volgen pas later, na de Ronde van Zwitserland: eerst het lastige BK in La Roche, dat een (goede) Devolder - al twee keer nationaal kampioen - op het lijf geschreven is, en daarna wellicht de Tour.

"Al weet ik nog niet met welke ambitie ik in Corsica zal starten. Is Andy Schleck top, dan rijden we bij RadioShack in zijn dienst. Zo niet, dan kan ik misschien zelf voor een ritzege of een deftig klassement gaan. We zien wel. Ik heb geleerd om de lat niet meer té hoog te leggen, dan is de ontgoocheling minder groot als ik er niet over spring."

Vandaag, woensdag, begint in Lochristi de Ronde van België, of beter: de Baloise Belgium Tour - gezien de nieuwe naamsponsor. Met veel grote namen aan de start: Fabian Cancellara, André Greipel, Jürgen Roelandts, Tony Martin, Tom Boonen, Simon Spilak, Thomas Voeckler, en ook tweevoudig winnaar (2008, 2010) Stijn Devolder. Na een bevredigend voorjaar, waarin hij in de Ronde van Vlaanderen het pad effende voor RadioShackkopman Cancellara, wordt de vaderlandse ronde een nieuwe stap in de comeback van de West-Vlaming, na twee rampjaren bij Vacansoleil-DCM. "In het voorseizoen haalde ik al een goed niveau, maar ik miste nog een paar procentjes om weer de échte Stijn Devolder te zijn, zoals in mijn Quick-Stepperiode. Logisch, als je weet van hoe ver ik terugkom."Geen topconditieDie topconditie zal hij echter ook de komende dagen (nog) niet bereiken. "Na het voorseizoen volgde een kalme trainingsperiode en vorige week ging ik met ploegmaats Ben Hermans, Jan Bakelants en Tony Gallopin op hoogtestage naar de Sierra Nevada. Pas sinds zondag ben ik terug, te laat om nu al fris te zijn en mee te spelen voor de eindzege, want in Spanje hebben we heel intensief getraind. Een ritoverwinning - zeker die in Meerbeke, waar ik tweemaal de Ronde van Vlaanderen won - sla ik niet af, maar ik vrees dat die etappe op een groepssprint zal eindigen. En in de tijdrit ben ik wellicht kansloos tegen Martin en Cancellara, al weet ik niet hoe goed die nu al is."BK en TourEen overwinning hoeft ook niet per se voor de Deerlijknaar, want zijn hoofddoelen volgen pas later, na de Ronde van Zwitserland: eerst het lastige BK in La Roche, dat een (goede) Devolder - al twee keer nationaal kampioen - op het lijf geschreven is, en daarna wellicht de Tour. "Al weet ik nog niet met welke ambitie ik in Corsica zal starten. Is Andy Schleck top, dan rijden we bij RadioShack in zijn dienst. Zo niet, dan kan ik misschien zelf voor een ritzege of een deftig klassement gaan. We zien wel. Ik heb geleerd om de lat niet meer té hoog te leggen, dan is de ontgoocheling minder groot als ik er niet over spring."