Dopingdokter Fuentes betrokken bij Real Sociedad?

© AFP

De Spaanse voetbalclub Real Sociedad heeft in de periode 2002-2008 gebruik gemaakt van verboden middelen. Dat zegt Iñaki Badiola, de oud-voorzitter van de club uit het Baskenland.

De Spaanse voetbalclub Real Sociedad heeft in de periode 2002-2008 gebruik gemaakt van verboden middelen. Dat zegt Iñaki Badiola, de oud-voorzitter van de club uit het Baskenland, in de Spaanse sportkrant AS. In de periode van januari tot december 2008 was Badiola voorzitter. Badiola liet na zijn aantreden meteen een onderzoek uitvoeren naar de boekhouding tussen 2002 en 2008. “Toen kwamen we achter die betalingen”, zegt de voormalige voorzitter. “Het betrof middelen die destijds verboden waren.” Volgens Badiola gebruikte de club zwart geld om de dokters en de middelen te betalen.

Falende controles In die periode eindigde Sociedad één keer verrassend als tweede in de Spaanse competitie, namelijk in 2003. Op dat moment was José Luis Astiazarán voorzitter. Hij is momenteel actief bij de organisatie van de Spaanse competitie.

Badiola zegt het niet uit te sluiten dat dit de reden is dat spelers van Sociedad nooit betrapt werden op doping. “Dat zegt alles over de falende controles. Er werd niet eens op epo getest. Ik weet ook geen namen van spelers die zich hieraan schuldig zouden hebben gemaakt.”

Bloeddoping van Fuentes

Badiola sluit bovendien niet uit dat Sociedad gebruikmaakte van de diensten van Eufemiano Fuentes, de beruchte arts die tientallen wielrenners aan bloeddoping hielp. Momenteel loopt er een rechtszaak tegen hem en de ‘dopingdokter’ erkende al dat er in zijn cliëntenkring ook diverse voetballers zaten. Fuentes heeft tot nu toe nog geen namen genoemd.

Volgens de oud-preses zou het ook niet opmerkelijk zijn als ook andere clubs zich schuldig maken aan doping. “Misschien is het in het voetbal minder nodig, maar anderzijds: er gaat zoveel geld om in deze sport.”

In 2007 degradeerde de club nog naar tweede klasse, maar sinds 2010 speelt Real Sociedad terug in de Primera Division. Momenteel staat Sociecedad op de achtste plaats. (SC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content