Dopingdokter Fuentes bevestigt: ‘Ik behandelde niet alleen renners’

© AFP

Op het Spaanse dopingproces in Madrid heeft dokter Eufemanio Fuentes bevestigd dat hij niet alleen wielrenners, maar ook atleten uit andere sporten heeft behandeld.

Op het Spaanse dopingproces in Madrid heeft dokter Eufemanio Fuentes bevestigd dat hij niet alleen wielrenners, maar ook atleten uit andere sporten heeft behandeld. “Het ging om een hele waaier aan sporters. Maar in 2006 (toen het dopingnetwerk ontmanteld werd, nvdr.) waren het vooral renners”, getuigde Fuentes op de tweede procesdag.

Voetbal en tennis
Bij de huiszoekingen in 2006 werden honderden bloedzakken, transfusiemateriaal en verboden substanties aangetroffen. Onderzoek van de codes op de bloedzakken bracht tientallen renners in opspraak, bij wie toppers als Jan Ullrich, Ivan Basso, Alejandro Valverde en Tyler Hamilton.

Ook atleten uit andere sporten zijn dus betrokken partij, maar hun identiteit is tot vandaag onbekend. In de wandelgangen werden onder meer voetballers van Real Madrid en FC Barcelona aan de zaak gelinkt. Ook Spaanse tennissers zouden boter op het hoofd hebben.

Computer Nog op het proces is gezegd dat het Spaanse gerecht de gegevens die gevonden zijn op de computer van Fuentes, niet moet delen met andere instanties. Rechter Julia Patricia Santamaria wees de vraag van het Wereldantidopingagentschap WADA af.

Op de gezamenlijke vraag van het WADA, de UCI en de Spaanse Sportrechbank CSD om toegang te krijgen tot de bloedzakken die bij Fuentes zijn gevonden, sprak de rechter zich nog niet uit. De instanties krijgen drie dagen de tijd om een motivering voor die vraag te formuleren. Volgens een bron dicht bij de rechter kan het daarna tot het vonnis in april duren alvorens op die vraag een antwoord volgt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content