Het nieuws is bevestigd door een woordvoerster van de Nederlandse Wielerunie.

Hein Verbruggen was tussen 1991 en 2005 voorzitter van de Internationale Wielerunie (UCI). Na zijn afscheid als UCI-preses werd in 1996 lid van het Internationaal Olympisch Comité en speelde hij een voorname rol rond de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Toenmalig IOC-voorzitter Jacques Rogge benoemde hem tot voorzitter van de coördinatiecommissie.

Verbruggen werd na zijn actieve loopbaan als sportbestuurder benoemd tot erelid van het IOC en UCI.

Doping

Verbruggen was jarenlang een van de meest invloedrijke Nederlandse sportbestuurders. Hij professionaliseerde de wielersport en zorgde ervoor dat profrenners mee mochten doen aan de Olympische Spelen, maar slaagde er niet in om de dopingproblematiek in het peloton op te lossen. Veel wielrenners verloren aan geloofwaardigheid door bloedtransfusies en gebruik van epo.

Hij werd er meermaals van beschuldigd dopingzondaars de hand boven het hoofd te hebben gehouden. Met name zijn goede relatie met Lance Armstrong zorgde voor controverse. Beschuldigingen tegen hem zijn nooit hard gemaakt, Verbruggen won vorige maand nog een slepende rechtszaak. Journalist en oud-wielrenner Paul Kimmage moest de gewezen sportbestuurder 11.000 euro betalen omdat hij meermaals had beweerd dat de Brabander op de hoogte was van fraude bij dopingcontroles.

Het nieuws is bevestigd door een woordvoerster van de Nederlandse Wielerunie.Hein Verbruggen was tussen 1991 en 2005 voorzitter van de Internationale Wielerunie (UCI). Na zijn afscheid als UCI-preses werd in 1996 lid van het Internationaal Olympisch Comité en speelde hij een voorname rol rond de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Toenmalig IOC-voorzitter Jacques Rogge benoemde hem tot voorzitter van de coördinatiecommissie. Verbruggen werd na zijn actieve loopbaan als sportbestuurder benoemd tot erelid van het IOC en UCI. Verbruggen was jarenlang een van de meest invloedrijke Nederlandse sportbestuurders. Hij professionaliseerde de wielersport en zorgde ervoor dat profrenners mee mochten doen aan de Olympische Spelen, maar slaagde er niet in om de dopingproblematiek in het peloton op te lossen. Veel wielrenners verloren aan geloofwaardigheid door bloedtransfusies en gebruik van epo. Hij werd er meermaals van beschuldigd dopingzondaars de hand boven het hoofd te hebben gehouden. Met name zijn goede relatie met Lance Armstrong zorgde voor controverse. Beschuldigingen tegen hem zijn nooit hard gemaakt, Verbruggen won vorige maand nog een slepende rechtszaak. Journalist en oud-wielrenner Paul Kimmage moest de gewezen sportbestuurder 11.000 euro betalen omdat hij meermaals had beweerd dat de Brabander op de hoogte was van fraude bij dopingcontroles.