Fabian Cancellara klopt Sep Vanmarcke in sprint Paris-Roubaix

© Belga

De Zwitser Fabian Cancellara wint voor de 3e keer Parijs-Roubaix (WorldTour). Hij haalt het in een sprint van Sep Vanmarcke.

De Zwitser Fabian Cancellara (RadioShack-Leopard) wint voor de 3e keer Parijs-Roubaix (WorldTour). Hij haalt het in een sprint van Sep Vanmarcke (Blanco PCT). Beiden maakten er een spannende sprint van.

De Zwitser Fabian Cancellara (RadioShack-Leopard) heeft voor de derde keer de wielerklassieker Parijs-Roubaix (Fra/WorldTour) gewonnen. Voor ‘Herr Fabian’ was het de tweede keer dat hij de dubbel Ronde van Vlaanderen – Parijs-Roubaix (2010 en 2013) op zijn erelijst mag schrijven. Cancellara klopte op de wielerbaan in Roubaix Sep Vanmarcke (Blanco PCT) met een kleine fietslengte. De Nederlander Niki Terpstra (OPQS) mocht als derde mee het podium op. Greg Van Avermaet (BMC) werd vierde.

Op 126 kilometer van de streep tekenden Clément Koretzky, Stuart O’Grady, Matt Hayman en Gert Steegmans voor de eerste belangrijke aanval. Het viertal kreeg een maximale voorsprong van 1:45 op de achtervolgers. O’Grady en Koretzky vielen al snel af en onder invloed van een bedrijvige Damien Gaudin werd er wat later, na de passage van Mons-en-Pévèle, een nieuw kopgroep van dertien gevormd, met daarin Stijn Vandenbergh en Sep Vanmarcke.

Onder impuls van een sterk Vandenbergh ontstond er voorin een kopgroep van vier, met Vanmarcke, Gaudin en Langeveld. Topfavoriet Cancellara verzeilde in de derde groep, maar liet iedereen ter plaatse en reed in één ruk naar de kopgroep. Vandenbergh en Vanmarcke besloten niet te wachten op Spartacus en fietsten een voorsprong van maximaal 32 seconden bij elkaar. Met Carrefour de l’Arbre in zicht sloten Zdenek Stybar en Cancellara voorin aan. Op de beruchte kasseistrook bleef Vandenbergh hangen aan een toeschouwer en haakte Stybar af na een misser. Vanmarcke en Cancellara reden samen de wielerbaan op, maar in de sprint was ‘Herr Fabian’ net iets sterker.

Fabian Cancellara: “Dit was de moeilijkste van de drie”

“Dit was zonder twijfel de moeilijkste van mijn drie overwinningen in Roubaix”, reageerde de Zwitser Fabian Cancellara (RadioShack). “Iedereen heeft de hele dag tegen ons gekoerst. Eerst tegen de ploeg en daarna tegen mij alleen.”
“Toen ik al mijn ploegmaats kwijtgespeeld was door allerhande tegenslagen, heb ik het heft in handen genomen. Ik vond het tijd om een eerste schifting door te voeren, omdat het anders in mijn eentje tegen de rest te gevaarlijk kon worden.”

“De helleklassieker is een oorlog die het uiterste van mijn lichaam heeft gevergd. In de eindfase van de wedstrijd heb ik veel last van krampen gehad. Het is daarom dat ik met Sep Vanmarcke ben gaan praten. Ik wilde wel eens weten hoe hij zich nog voelde. Maar uiteindelijk is het toch goed gekomen. Ik had veel scenario’s in mijn hoofd zitten, maar ik heb wel moeten vechten tot het einde.”

“En toch had het nog verkeerd kunnen lopen omdat hij een fout maakte in de finale”, aldus ploegleider Dirk Demol. “We hadden al het geluk gehad dat we door tegenslag van Omega Pharma-Quick.Step niet met drie, maar slechts met één tegenstander naar de streep moesten. Toch vond Fabian het nog nodig om op vier kilometer van de finish te demarreren. Dat had hij beter achterwege gelaten, want ik ken Vanmarcke als een bijter en een vechter tot het einde en dat is ook gebleken.”

Zdenek Stybar: ‘Ik kom terug om te winnen’

Zdenek Stybar (Omega Pharma-Quick Step) reed een sterke finale in de 111e editie van Paris-Roubaix. Een kleine stuurfout op Carrefour de l’Arbre zorgde er echter voor dat de Tsjech vrede moest nemen met de zesde plaats. “Maar ik kom terug om te winnen”, vertelde de ex-wereldkampioen veldrijden na afloop.

“Ik reed met mijn stuur tegen een fotograaf aan. Ik had niets zien aankomen, maar plots vloog ik van de ene kant van de steken naar de andere kant. Ik ging ook met mijn voet uit het klikpedaal en was meteen het contact met Cancellara en Vanmarcke kwijt. Erg jammer want ik had zijn eerste demarrage probleemloos overleefd en was ervan overtuigd dat ik met hem naar Roubaix zou rijden. Ik was de enige die hem kon volgen toen hij naar mijn ploegmakker Vandenbergh en Vanmarcke reed”, aldus ‘Stybi’.

“Een week nadat ik niet kort genoeg op zijn achterwiel gekoerst had op de Oude Kwaremont, had ik diezelfde fout niet meer gemaakt op de stenen. Ik had voordien ook netjes mijn krachten kunnen sparen dankzij mijn ploegmaats en mijn enige opdracht van de ploeg uit was Cancellara volgen. Alles is perfect gelukt tot die fotograaf in mijn weg stond. Ik ben ontgoocheld, maar ook blij omdat ik in mijn eerste Parijs-Roubaix laten zien heb wat ik in deze wedstrijd kan.”

Greg Van Avermaet: ‘Had Cancellara kunnen volgen’

Net geen podiumplaats voor Greg Van Avermaet in Paris-Roubaix. De Oost-Vlaming kon er wel mee leven. “In de eindspurt wint de sterkste en dus is Terpstra derde. Moeilijker heb ik het met de manier waarop Fabian Cancellara weggereden is. Ik zat in het wiel van Damien Gaudin en toen Fabian versnelde moest de Fransman een kloof laten in een bocht.”

“Ik heb nog geprobeerd om het gat te dichten, maar dat was onbegonnen werk. Maar ik heb tijdens de koers wel gezien dat Cancellara niet zo superieur was als een week geleden in de Ronde. Hem volgen had gekund. Hem kloppen zou te moeilijk geweest zijn.”

Geen Tom Boonen

Onder een blauwe hemel werd in Compiègne het startschot gegeven van de 111e editie van de wielerklassieker Parijs-Roubaix (Fra/WorldTour). De 198 renners legden in deze editie van de Helleklassieker 254 kilometer af en kregen daarin 27 kasseistroken te verwerken.

Vorig jaar ging de overwinning in de Hel van het Noorden na een indrukwekkende solo naar Tom Boonen (Omega Pharma-Quick Step), maar die is er dit jaar niet bij na zijn valpartij en ribbreuk in de Ronde van Vlaanderen. Ook de Slovaak Peter Sagan (Cannondale) laat de hel links liggen, waardoor het aan Sylvain Chavanel (OPQS), Jurgen Roelandts (Lotto-Belisol), Taylor Phinney (BMC), ex-winnaar Johan Vansummeren (Garmin-Sharp), Juan Antonio Flecha (Vacansoleil-DCM) en Filippo Pozzato (Lampre-Merida) was om topfavoriet Fabian Cancellara (RadioShack-Leopard) van een derde overwinning te houden. Dat is hen dus niet gelukt.

Wedstrijdfilm

De wedstrijdfilm van de 111e editie van Parijs-Roubaix (Fra/WorldTour). Er kwamen 198 renners aan de start.

Km 20: aanval van Gert Steegmans, Jens Debusschere, Frederik Veuchelen, Björn Thurau, Bob Jungels, Gatis Smukulis, Jacob Rathe, Michael Morkov, Evaldas Siskevicius, Guillaume Boivin, Eloy Teruel, Clement Koretzky en Benjamin Lemontagner
Km 50: afgelegd in het eerste koersuur
Km 85: hergroepering
Km 98: op de eerste stenen in Troisvilles versnellen Stijn Vandenbergh, Bert De Backer en Marcel Sieberg. Langer dan tien km loopt hun poging niet
Km 126: aanval van Gert Steegmans, Mathew Hayman, Clement Koretzky en Stuart O’Grady
Km 169: Robert Wagner, William Bonnet, Jens Keukeleire, Marco Bandiera, Kristjan Koren en Adrien Petit sluiten aan bij de leiders maar ook het peloton komt dichterbij. Steegmans en Hayman laten O’Grady en Koretzky achter en die krijgen Michael Schär bij zich. Schär gaat daarna alleen op zoek naar Steegmans en Hayman
Km 194: Schär sluit aan bij Steegmans en Hayman. Uit het peloton is Damien Gaudin op zoek gegaan naar de leiders en sluit ook aan maar op 48 km van het einde worden ze ingelopen.
Km 205: onder impuls van Stijn Vandenbergh vormt zich een kopgroep van dertien met ook Niki Terpstra, Zdenek Stybar, Fabian Cancellara, Sebastian Langeveld, Greg Van Avermaet, Juan Antonio Flecha, Luca Paolini, Sep Vanmarcke, Lars Boom, Bernhard Eisel en Sebastien Turgot. Turgot rijdt lek.
Km 217: Vandenbergh, Vanmarcke, Langeveld en Gaudin versnellen nog een keer. Van Avermaet, Stybar, Flecha en Paolini sluiten aan. Topfavoriet Cancellara blijft achter met Terpstra, Boom en Eisel maar rijdt daarna in een ruk naar de spits zodat we negen leiders krijgen.
Km 225: Vandenberghe en Vanmarcke demarreren meteen als Cancellara aangesloten is. Terpstra komt na een lekke band bij het groepje Cancellara.
Km 230: als de twee Belgen 40 sec voorsprong hebben, ontbindt Cancellara opnieuw zijn duivels op strook zes van de kasseien. Enkel Stybar kan mee met de topfavoriet en we hebben vier leiders op twintig km van het einde.
Km 238: Stijn Vandenbergh komt ten val op het Carrefour de l’Arbre en ook Zdenek Stybar komt tegen een toeschouwer terecht en verliest contact met Cancellara en Vanmarcke
FINISH: in de spurt haalt Cancellara het van Vanmarcke. Terpstra
wint de spurt voor de derde plaats voor Van Avermaet en Gaudin

Cancellara zorgt voor twaalfde dubbel Ronde van Vlaanderen/Parijs-Roubaix

Cancellara pakte niet alleen zijn derde zege in Paris-Roubaix, hij zorgde ook voor de twaalfde dubbel Ronde van Vlaanderen/Parijs-Roubaix in de wielergeschiedenis. Voor Cancellara was het na 2010 de tweede keer dat hij de dubbel
lukte. Ook Tom Boonen (Omega Pharma-Quick Step), in deze editie afwezig met een gebroken rib, lukte twee keer de indrukwekkende dubbel (2005 en 2012). Dit is de lijst van renners met een dubbel Ronde van Vlaanderen/Paris-Roubaix op zak:

1923: Henri Suter (Zwi)
1932: Romain Gijssels (Bel)
1934: Gaston Rebry (Bel)
1954: Raymond Impanis (Bel)
1957: Fred De Bruyne (Bel)
1962: Rik Van Looy (Bel)
1977: Roger De Vlaeminck (Bel)
2003: Peter Van Petegem (Bel)
2005 en 2012: Tom Boonen (Bel)
2010 en 2013: Fabian Cancellara (Zwi)

Deen Pedersen haalt het bij junioren van Nathan Van Hooydonck

De Deen Mads Pedersen heeft Parijs-Roubaix bij de junioren gewonnen, dat is de eerste manche van het seizoen in de Juniors Nations Cup. Na 128,3 kilometer haalde Pedersen het in Roubaix van Nathan Van Hooydonck, neef van ex-renner Edwig Van Hooydonck. De derde plaats ging naar de Brit Tao Geoghegan Hart. (Belga/SD)

De erelijst van Parijs-Roubaix (Fra/WorldTour):

2013: Fabian Cancellara (Zwi)

2012: Tom Boonen (Bel)

2011: Johan Vansummeren (Bel)

2010: Fabian Cancellara (Zwi)

2009: Tom Boonen (Bel)

2008: Tom Boonen (Bel)

2007: Stuart O’Grady (Aus)

2006: Fabian Cancellara (Zwi)

2005: Tom Boonen (Bel)

2004: Magnus Bäckstedt (Zwe)

2003: Peter Van Petegem (Bel)

2002: Johan Museeuw (Bel)

2001: Servais Knaven (Ned)

2000: Johan Museeuw (Bel)

1999: Andrea Tafi (Ita)

1998: Franco Ballerini (Ita)

1997: Frédéric Guesdon (Fra)

1996: Johan Museeuw (Bel)

1995: Franco Ballerini (Ita)

1994: Andrei Tchmil (Mol)

1993: Gilbert Duclos-Lassalle (Fra)

1992: Gilbert Duclos-Lassalle (Fra)

1991: Marc Madiot (Fra)

1990: Eddy Planckaert (Bel)

1989: Jean-Marie Wampers (Bel)

1988: Dirk Demol (Bel)

1987: Eric Vanderaerden (Bel)

1986: Sean Kelly (Ier)

1985: Marc Madiot (Fra)

1984: Sean Kelly (Ier)

1983: Hennie Kuiper (Ned)

1982: Jan Raas (Ned)

1981: Bernard Hinault (Fra)

1980: Francesco Moser (Ita)

1979: Francesco Moser (Ita)

1978: Francesco Moser (Ita)

1977: Roger De Vlaeminck (Bel)

1976: Marc Demeyer (Bel)

1975: Roger De Vlaeminck (Bel)

1974: Roger De Vlaeminck (Bel)

1973: Eddy Merckx (Bel)

1972: Roger De Vlaeminck (Bel)

1971: Roger Rosiers (Bel)

1970: Eddy Merckx (Bel)

1969: Walter Godefroot (Bel)

1968: Eddy Merckx (Bel)

1967: Jan Janssen (Ned)

1966: Felice Gimondi (Ita)

1965: Rik Van Looy (Bel)

1964: Peter Post (Ned)

1963: Emile Daems (Bel)

1962: Rik Van Looy (Bel)

1961: Rik Van Looy (Bel)

1960: Pino Cerami (Bel)

1959: Noël Foré (Bel)

1958: Leon Van Daele (Bel)

1957: Fred De Bruyne (Bel)

1956: Louison Bobet (Fra)

1955: Jean Forestier (Fra)

1954: Raymond Impanis (Bel)

1953: Germain Derijcke (Bel)

1952: Rik Van Steenbergen (Bel)

1951: Antonio Bevilacqua (Ita)

1950: Fausto Coppi (Ita)

1949: Serse Coppi (Ita) en André Mahe (Fra)

1948: Rik Van Steenbergen (Bel)

1947: Georges Claes (Bel)

1946: Georges Claes (Bel)

1945: Paul Maye (Fra)

1944: Maurice Desimpelaere (Bel)

1943: Marcel Kint (Bel)

1939: Emile Masson jr (Bel)

1938: Lucien Storme (Bel)

1937: Jules Rossi (Ita)

1936: Georges Speicher (Fra)

1935: Gaston Rebry (Bel)

1934: Gaston Rebry (Bel)

1933: Sylvère Maes (Bel)

1932: Romain Gijssels (Bel)

1931: Gaston Rebry (Bel)

1930: Julien Vervaecke (Bel)

1929: Charles Meunier (Bel)

1928: André Leducq (Fra)

1927: Georges Ronsse (Bel)

1926: Julien Delbecque (Bel)

1925: Felix Sellier (Bel)

1924: Jules Van Hevel (Bel)

1923: Henri Suter (Zwi)

1922: Berten Dejonghe (Bel)

1921: Henri Pélissier (Fra)

1920: Paul Deman (Bel)

1919: Henri Pelissier (Fra)

1914: Charles Crupelandt (Fra)

1913: François Faber (Lux)

1912: Charles Crupelandt (Fra)

1911: Octave Lapize (Fra)

1910: Octave Lapize (Fra)

1909: Octave Lapize (Fra)

1908: Cyrille Van Hauwaert (Bel)

1907: Georges Passerieu (Fra)

1906: Henri Cornet (Fra)

1905: Louis Trousselier (Fra)

1904: Hippolyte Aucouturier (Fra)

1903: Hippolyte Aucouturier (Fra)

1902: Lucien Lesna (Fra)

1901: Lucien Lesna (Fra)

1900: Emile Bouhours (Fra)

1899: Albert Champion (Fra)

1898: Maurizio Garin (Ita)

1897: Maurizio Garin (Ita)

1896: Josef Fischer (Dui) LEK/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content