Femke Van den Driessche: zes jaar schorsing en fikse boete

© Belga Image

De disciplinaire commissie van de internationale wielerunie UCI legt Femke Van den Driessche (19) een schorsing van zes jaar op voor het motortje dat in een van haar fietsen werd aangetroffen op het WK veldrijden eind januari in Zolder. De inmiddels gestopte renster moet ook een boete van 20.000 Zwitserse frank (18.180 euro) betalen, bovenop alle (nog te bepalen) gerechtskosten.

Femke Van den Driessche is met terugwerkende kracht geschorst vanaf 11 oktober 2015. De sanctie eindigt op 10 oktober 2021. Haar resultaten vanaf 11 oktober 2015 worden geschrapt. Ze moet dus haar Europese en Belgische titel bij de beloften (U23) inleveren. Daarnaast moet ze de betrokken organisaties het verkregen prijzengeld terugstorten.

De UCI behandelde de zaak van Femke Van den Driessche op 15 maart in Aigle. Een dag eerder had de renster bekendgemaakt een punt te zetten achter haar carrière en zich dus niet te zullen verdedigen.

Voor de technologische fraude riskeerde ze een levenslange schorsing en een boete van om en bij 50.000 euro.

UCI-voorzitter Brian Cookson reageert tevreden op het vonnis. ‘We hebben heel wat middelen geïnvesteerd in het ontwikkelen van nieuwe technieken om het scannen van fietsen efficiënter te maken. Deze zaak is een grote overwinning voor de UCI en voor alle fans, renners en teams die de bevestiging willen krijgen dat we deze vorm van bedrog uit onze sport houden.’

Onschuld

Van den Driessche heeft haar onschuld altijd staande gehouden. Volgens haar was de gewraakte fiets die in haar materiaalzone werd aangetroffen niet van haar maar van een vriend, wat de betrokken man in een reactie aan de media ook bevestigde.

Niettemin besliste Van den Driessche de uitspraak van de UCI niet af te wachten en zette ze vorige maand een punt achter haar korte carrière. ‘Mijn proces is overal al gevoerd. De kosten voor de zitting in Zwitserland zullen voor mij te hoog oplopen. De vrijspraak is onmogelijk, die fiets stond in mijn materiaalzone’, liet Van den Driessche toen in een mededeling weten. ‘Ik bedank alle mensen die mij gesteund hebben en nog steeds steunen, mijn advocaten, vrienden en supporters. Ik wil mijn leven verder zetten in alle rust en sereniteit en hoop dat iedereen daarvoor enig begrip zal hebben en dit zal respecteren.’ (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content