Fränk Schleck één jaar geschorst voor dopinggebruik, noemt straf ’te zwaar’

© AFP

Fränk Schleck is door het antidopingagentschap ALAD veroordeeld tot één jaar schorsing voor zijn dopinggebruik. Schleck is niet tevreden: ‘Een schorsing van een jaar vind ik immers te zwaar.’

De Luxemburger Fränk Schleck (RadioShack-Leopard-Trek) is door het Luxemburgse antidopingagentschap ALAD veroordeeld tot één jaar schorsing voor zijn dopinggebruik. De schorsing werkt echter met terugwerkende kracht, waardoor de oudste van de broers Schleck op 14 juli opnieuw mag koersen. Dat maakte ALAD-voorzitter Robert Schuller tijdens een persconferentie in Strassen bekend. Fränk Schleck is niet tevreden met die schorsing: “Natuurlijk ben ik teleurgesteld door dit verdict. Een schorsing van een jaar vind ik immers te zwaar.”

Fränk Schleck heeft nu drie weken de tijd om beroep aan te tekenen tegen de schorsing. Door deze uitspraak mist hij de Tour, die dit jaar op 29 juni van start gaat. Schleck, die twee jaar schorsing riskeerde, kreeg geen geldboete.

De 32-jarige renner werd vorig jaar tijdens de Ronde van Frankrijk op 14 juli positief bevonden op het gebruik van Xipamide. De Luxemburger stapte daarop vrijwillig uit de Tour. Nadat ook het B-staal positief bleek, stuurde de UCI het dossier naar Luxemburg door. Op 29 augustus, 15 oktober en 19 december werd hij al eens gehoord door het ALAD. Sinds begin oktober had Fränk Schleck zichzelf een schorsing opgelegd, als blijk van zijn intentie om de bewijzen niet te betwisten.

Fränk Schleck ontkent immers dat hij doping heeft gebruikt. De verboden stof moet volgens hem door vergiftiging of per ongeluk in zijn lichaam terechtgekomen zijn. Xipamide is een vochtafdrijvend middel, dat bij dopinggebruik als maskeermiddel gebruikt kan worden.

Fränk Schleck: ‘Straf is te zwaar’

De Luxemburger Fränk Schleck (RadioShack-Leopard-Trek) is niet tevreden met de schorsing van één jaar met terugwerkende kracht. “Natuurlijk ben ik teleurgesteld door dit verdict. Een schorsing van een jaar vind ik immers te zwaar”, verduidelijkte de oudste van de broers Schleck.

Nochtans moest Schleck een schorsing van twee jaar vrezen nadat hij vorig jaar in de Tour op het gebruik van het verboden vochtafdrijvende middel Xipamide betrapt werd. Maar volgens Fränk Schleck is er sprake van verzachtende omstandigheden. “Ik heb het product immers onbewust en dus onvrijwillig gebruikt. Spijtig genoeg zijn de UCI-regels zo opgesteld dat je ook dan een schorsing kan krijgen”, vertelde Fränk Schleck in een communiqué.

“Daarentegen ben ik blij dat de rechters hebben ingezien dat het niet om dopinggebruik ging en dat ik niet de bedoeling had mijn prestaties te verbeteren. Ze bevestigden dus dat ik geen valsspeler ben. Dat is erg belangrijk voor mezelf, mijn familie, mijn ploeg en iedereen die me steunt. Ik wil iedereen bedanken die me tijdens deze zware maanden gesteund heeft. Nu gaan we de uitspraak eens bekijken en beslissen wat er moet gebeuren.”

Schlecks wielerploeg RadioShack-Leopard-Trek “nam akte van de uitspraak”, maar gaf geen verdere commentaar.

Fränk Schleck: Kort portret

Een kort portret van de Luxemburger Fränk Schleck (RadioShack-Leopard-Trek)

Geboortedatum: 15 april 1980
Geboorteplaats: Luxemburg
Nationaliteit: Luxemburger

Taille: 1,86 m
Gewicht: 67 kg

Ploegen: De Nardi (2000 en 2001), amateur (2002), CSC en later Saxo
Bank (2003-2011), Leopard en later RadioShack (sinds 2011)

Palmares:
Eendagskoersen:
Luxemburgs kampioenschap 2005, 2008, 2010 en 2011
Amstel Gold Race 2006
Ronde van Emilia 2007

Meerdaagse koersen:
Ronde van Zwitserland 2010
Ronde van Luxemburg 2009, Critérium international 2011

Grote wielerrondes:
Ronde van Frankrijk: 2 etappes (Alpe d’Huez 2006, Grand-Bornand
2009). 7 deelnames. 11e in 2006, 17e in 2007, 6e in 2008 (twee dagen
gele trui), 5e in 2009, opgave 3e etappe 2010, 3e in 2011.
Ronde van Spanje: 5e in 2010


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content