Op de tweede rustdag in de Tour raakte bekend dat de 32-jarige Luxemburger van RadioShack op zaterdag 14 juli, na de dertiende etappe naar Cap d'Agde, positief testte op het vochtafdrijvend middel Xipamide. "Een dokter bracht me op de hoogte dat er een verboden substantie in mijn urine is teruggevonden bij een controle op 14 juli," vertelde Schleck dinsdagavond.

"Ik ontken echter dat ik verboden producten neem. Ik heb geen verklaring voor de positieve test, daarom wil ik een B-staal laten onderzoeken. Als die tegenexpertise ook positief blijkt te zijn, dien ik klacht in tegen onbekenden wegens vergiftiging".

Vergiftiging enkel met lage dosis

Alles hangt af van de hoeveelheid Xipamide die er in zijn positieve dopingplas werd teruggevonden, legde sportarts Chris Goossens uit aan Belga. "Enkel in het geval van een lage dosis kan er sprake zijn van vergiftiging. In dat geval stelt er zich natuurlijk de vraag hoe het product in zijn lichaam is terechtgekomen. De renner gaat dat zelf moeten aantonen."

"Als er echter een grote dosis Xipamide in zijn urine gevonden werd, kan er geen sprake zijn van vergiftiging. Dan is het middel therapeutisch gebruikt, mogelijk om doping te maskeren."

"Xipamide is ook een weinig voorkomend middel. Een renner als Fränk Schleck die veel gecontroleerd wordt, moet weten dat hij niet zomaar iets mag innemen. Daarnaast is er ook besmetting door eten mogelijk, hetgeen Contador aanhaalde in zijn verdediging. Tot slot is er ook bijbesmetting mogelijk. In dat geval zit het verboden middel in een lage dosis in een legaal product. Maar tegenwoordig worden alle zichzelf respecterende producten uitvoerig getest vooraleer ze te koop worden aangeboden."

Maskeren

Xipamide is geen doping, maar kan wel gebruikt worden om doping te maskeren. Het antidopingreglement van de UCI voorziet geen voorlopige schorsing voor dit soort middelen, maar Schleck besliste zelf al vrijwillig uit de wedstrijd te stappen.

Als Schleck kan aantonen hoe het middel in zijn lichaam kwam en dat het niet gebruikt werd om zijn sportieve prestaties te bevorderen, kan hij er met een waarschuwing vanaf komen. In het andere geval riskeert hij een schorsing van twee jaar.

Xipamide kan gebruikt worden bij de behandeling van oedemen en tegen een hoge bloeddruk. Het wordt echter ook vaak aangetroffen bij bloedtransfusies. (Belga/KVDA)

Op de tweede rustdag in de Tour raakte bekend dat de 32-jarige Luxemburger van RadioShack op zaterdag 14 juli, na de dertiende etappe naar Cap d'Agde, positief testte op het vochtafdrijvend middel Xipamide. "Een dokter bracht me op de hoogte dat er een verboden substantie in mijn urine is teruggevonden bij een controle op 14 juli," vertelde Schleck dinsdagavond. "Ik ontken echter dat ik verboden producten neem. Ik heb geen verklaring voor de positieve test, daarom wil ik een B-staal laten onderzoeken. Als die tegenexpertise ook positief blijkt te zijn, dien ik klacht in tegen onbekenden wegens vergiftiging". Vergiftiging enkel met lage dosis Alles hangt af van de hoeveelheid Xipamide die er in zijn positieve dopingplas werd teruggevonden, legde sportarts Chris Goossens uit aan Belga. "Enkel in het geval van een lage dosis kan er sprake zijn van vergiftiging. In dat geval stelt er zich natuurlijk de vraag hoe het product in zijn lichaam is terechtgekomen. De renner gaat dat zelf moeten aantonen." "Als er echter een grote dosis Xipamide in zijn urine gevonden werd, kan er geen sprake zijn van vergiftiging. Dan is het middel therapeutisch gebruikt, mogelijk om doping te maskeren." "Xipamide is ook een weinig voorkomend middel. Een renner als Fränk Schleck die veel gecontroleerd wordt, moet weten dat hij niet zomaar iets mag innemen. Daarnaast is er ook besmetting door eten mogelijk, hetgeen Contador aanhaalde in zijn verdediging. Tot slot is er ook bijbesmetting mogelijk. In dat geval zit het verboden middel in een lage dosis in een legaal product. Maar tegenwoordig worden alle zichzelf respecterende producten uitvoerig getest vooraleer ze te koop worden aangeboden." Maskeren Xipamide is geen doping, maar kan wel gebruikt worden om doping te maskeren. Het antidopingreglement van de UCI voorziet geen voorlopige schorsing voor dit soort middelen, maar Schleck besliste zelf al vrijwillig uit de wedstrijd te stappen. Als Schleck kan aantonen hoe het middel in zijn lichaam kwam en dat het niet gebruikt werd om zijn sportieve prestaties te bevorderen, kan hij er met een waarschuwing vanaf komen. In het andere geval riskeert hij een schorsing van twee jaar. Xipamide kan gebruikt worden bij de behandeling van oedemen en tegen een hoge bloeddruk. Het wordt echter ook vaak aangetroffen bij bloedtransfusies. (Belga/KVDA)