De Fransman Pierrick Fédrigo (FDJ-Bigmat) heeft de vijftiende etappe in de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven. Na 158,5 kilometer tussen Samatan en Pau haalde Fédrigo het van de Amerikaan Christian Vande Velde (Garmin-Sharp) in een sprint met twee.

Ook in 2010 was Fédrigo de snelste in de Touretappe met aankomst in Pau. In het achtervolgende groepje haalde Thomas Voeckler (Europcar) het van de Deen Nicky Sörensen (Saxo Bank-Tinkoff), Dries Devenyns (Omega Pharma-Quick.Step) en de Fransman Samuel Dumoulin (Cofidis) in de strijd om de derde plaats. Het peloton kwam met bijna twaalf minuten achterstand over de streep. De Brit Bradley Wiggins (Sky) behoudt de gele leiderstrui.

Na enkele uitvalspogingen zonderde er zich in de beginfase van deze overgangsetappe een kopgroep van zes renners af. Dries Devenyns was opnieuw goed bij de pinken en sloot voorin aan, waar hij het gezelschap had van Voeckler, Fédrigo, Dumoulin, Vande Velde en Sörensen.

Wiggins blijft in het geel

In het achtervolgende peloton werden de benen vrijwel stilgehouden, de koplopers fietsten een maximale voorsprong van meer dan elf minuten bij elkaar. Al snel werd duidelijk dat de winnaar in de kopgroep zat. Na enkele mislukte aanvalspogingen slaagden Fédrigo en Vande Velde wel in hun opzet. Het tweetal pakte 20 seconden, genoeg om onderling te mogen strijden voor ritwinst.

Fédrigo toonde zich een pak sneller en haalde een verdiende ritzege binnen. (Belga/INM)

De Fransman Pierrick Fédrigo (FDJ-Bigmat) heeft de vijftiende etappe in de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven. Na 158,5 kilometer tussen Samatan en Pau haalde Fédrigo het van de Amerikaan Christian Vande Velde (Garmin-Sharp) in een sprint met twee. Ook in 2010 was Fédrigo de snelste in de Touretappe met aankomst in Pau. In het achtervolgende groepje haalde Thomas Voeckler (Europcar) het van de Deen Nicky Sörensen (Saxo Bank-Tinkoff), Dries Devenyns (Omega Pharma-Quick.Step) en de Fransman Samuel Dumoulin (Cofidis) in de strijd om de derde plaats. Het peloton kwam met bijna twaalf minuten achterstand over de streep. De Brit Bradley Wiggins (Sky) behoudt de gele leiderstrui. Na enkele uitvalspogingen zonderde er zich in de beginfase van deze overgangsetappe een kopgroep van zes renners af. Dries Devenyns was opnieuw goed bij de pinken en sloot voorin aan, waar hij het gezelschap had van Voeckler, Fédrigo, Dumoulin, Vande Velde en Sörensen. Wiggins blijft in het geel In het achtervolgende peloton werden de benen vrijwel stilgehouden, de koplopers fietsten een maximale voorsprong van meer dan elf minuten bij elkaar. Al snel werd duidelijk dat de winnaar in de kopgroep zat. Na enkele mislukte aanvalspogingen slaagden Fédrigo en Vande Velde wel in hun opzet. Het tweetal pakte 20 seconden, genoeg om onderling te mogen strijden voor ritwinst. Fédrigo toonde zich een pak sneller en haalde een verdiende ritzege binnen. (Belga/INM)