De Fransman Rémy Di Grégorio (Cofidis) is op de rustdag in de Ronde van Frankrijk opgepakt in het kader van een dopingonderzoek. Cofidis heeft zijn renner met onmiddellijke ingang geschorst.

Di Grégorio werd opgepakt bij een inval door de politie in het hotel van zijn team in Bourg-en-Bresse. Hij is reeds overgebracht naar zijn woonplaats Marseille, waar hij verhoord wordt. Volgens onderzoeksrechter Annaïck Le Goff is er een "vermoeden van dopinggebruik". In Marseille zijn in dezelfde zaak nog twee mannen opgepakt.

Volgens de Franse sportkrant L'Equipe zou Di Grégorio verraden zijn door een telefoontje dat hij pleegde naar een dopinghandelaar. Zijn mobiele telefoon werd afgetapt in het kader van een vorig jaar geopend onderzoek naar Astana, de ploeg waarvoor hij in 2011 uitkwam.

Geschorst

Di Grégorio staat na rit 9 in de Tour op de 35e plaats, op 18:07 van leider Bradley Wiggins. De bijna 27-jarige klimmer was enkele jaren geleden een van de grootste Franse talenten, maar kon tot nu toe niet doorbreken. Zijn grootste prestatie is een ritzege in Parijs-Nice van 2011. Hij reed tot en met 2010 bij Française des Jeux, en stapte daarna over naar Astana.

Cofidis heeft Di Grégorio met onmiddellijke ingang geschorst. "Dit geïsoleerd geval mag de deelname van de ploeg aan de Tour de France niet in gevaar brengen, en mag diegenen die zich niets te verwijten hebben, niet bestraffen", aldus Cofidis.

De rest van het team zal aan de start verschijnen van de tiende etappe. Cofidis heeft met Romain Zingle en Jan Ghyselinck ook twee Belgen in de Tour.

Weinig info

"Momenteel beschikken we over heel weinig informatie over de feiten die zich zouden hebben afgespeeld", staat in het communique. "Niettemin leiden de verdenkingen die wegen op de renner in kwestie, Rémy Di Grégorio, ons naar een strikte en directe toepassing van de sancties in onze ploeg betreffende de overtreding van de ethische regels. Di Grégorio is dus vanaf nu en uit voorzorg geschorst in de afwachting van meer informatie over de werkelijkheid van de feiten die hem verweten worden".

"Indien de feiten bevestigd worden, zal de renner op staande voet ontslagen worden, zoals voorzien in de bepalingen van zijn contract en de ethische politiek van de ploeg". (Belga/KVDA)

De Fransman Rémy Di Grégorio (Cofidis) is op de rustdag in de Ronde van Frankrijk opgepakt in het kader van een dopingonderzoek. Cofidis heeft zijn renner met onmiddellijke ingang geschorst. Di Grégorio werd opgepakt bij een inval door de politie in het hotel van zijn team in Bourg-en-Bresse. Hij is reeds overgebracht naar zijn woonplaats Marseille, waar hij verhoord wordt. Volgens onderzoeksrechter Annaïck Le Goff is er een "vermoeden van dopinggebruik". In Marseille zijn in dezelfde zaak nog twee mannen opgepakt. Volgens de Franse sportkrant L'Equipe zou Di Grégorio verraden zijn door een telefoontje dat hij pleegde naar een dopinghandelaar. Zijn mobiele telefoon werd afgetapt in het kader van een vorig jaar geopend onderzoek naar Astana, de ploeg waarvoor hij in 2011 uitkwam. Geschorst Di Grégorio staat na rit 9 in de Tour op de 35e plaats, op 18:07 van leider Bradley Wiggins. De bijna 27-jarige klimmer was enkele jaren geleden een van de grootste Franse talenten, maar kon tot nu toe niet doorbreken. Zijn grootste prestatie is een ritzege in Parijs-Nice van 2011. Hij reed tot en met 2010 bij Française des Jeux, en stapte daarna over naar Astana. Cofidis heeft Di Grégorio met onmiddellijke ingang geschorst. "Dit geïsoleerd geval mag de deelname van de ploeg aan de Tour de France niet in gevaar brengen, en mag diegenen die zich niets te verwijten hebben, niet bestraffen", aldus Cofidis. De rest van het team zal aan de start verschijnen van de tiende etappe. Cofidis heeft met Romain Zingle en Jan Ghyselinck ook twee Belgen in de Tour. Weinig info "Momenteel beschikken we over heel weinig informatie over de feiten die zich zouden hebben afgespeeld", staat in het communique. "Niettemin leiden de verdenkingen die wegen op de renner in kwestie, Rémy Di Grégorio, ons naar een strikte en directe toepassing van de sancties in onze ploeg betreffende de overtreding van de ethische regels. Di Grégorio is dus vanaf nu en uit voorzorg geschorst in de afwachting van meer informatie over de werkelijkheid van de feiten die hem verweten worden". "Indien de feiten bevestigd worden, zal de renner op staande voet ontslagen worden, zoals voorzien in de bepalingen van zijn contract en de ethische politiek van de ploeg". (Belga/KVDA)