Geslagen maar strijdbare Contador: ‘Ik blijf vechten om mijn onschuld aan te tonen’

© Reuters

Alberto Contador is niet van plan zijn fiets aan de haak te hangen, nadat het TAS hem een dopingschorsing van twee jaar oplegde: ‘Ik blijf honderd procent renner’.

Alberto Contador is niet van plan zijn fiets aan de haak te hangen, nadat het Internationaal Sporttribunaal TAS hem een dopingschorsing van twee jaar met terugwerkende kracht oplegde. “Ik blijf honderd procent renner”, vertelde hij tijdens een persconferentie in zijn Spaanse woonplaats Pinto. “Ik blijf trainen, clean zoals altijd, ook al staat mijn moraal nu wel laag.”

“De uitspraak van het TAS was een grote teleurstelling. Mijn dromen zijn uit elkaar gespat en mijn moraal zit onder nul. Ik kan deze uitspraak niet begrijpen.” De 29-jarige Spanjaard verzekerde wel dat hij blijft koersen.

De Spanjaard heeft nog niet beslist of hij in beroep gaat tegen de uitspraak van het TAS. Beroep tegen zijn schorsing met terugwerkende kracht, die loopt tot 5 augustus 2012, is enkel mogelijk bij het Zwitsers Hooggerechtshof of bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

“Ik bekijk nu met mijn advocaten de uitspraak en de mogelijkheden die we hebben”, aldus El Pistolero. “Ik zal blijven vechten om mijn onschuld aan te tonen, maar het is nu aan de advocaten om te beslissen wat we doen”, bleef hij op de vlakte.

“Het voorbije jaar was heel zwaar voor me, zeker omdat het ook mijn familie raakte. Er was geen dag dat ik me niet heb afgevraagd hoe ik deze situatie anders had kunnen aanpakken. Ik heb alles gedaan om mijn onschuld aan te tonen, en uren besteed aan het beantwoorden van alle vragen die ze hadden.”

Contador: ‘Blijf gaan voor winst in de grootste koersen’

Contador heeft ook al even vooruitgeblikt naar 6 augustus 2012, de dag waarop hij opnieuw mag koersen. Hoe zijn programma er vanaf dan zal uitzien, kon hij nog niet zeggen, wel dat hij de grootste wedstrijden wil blijven winnen.

“Ik weet nog niet wat mijn programma zal zijn na mijn schorsing. Er is nog maar anderhalve dag voorbijgegaan sinds de uitspraak. Ik moet mijn toekomst plannen, maar dat hangt niet enkel van mezelf af. Maar wat zeker is, is dat ik wil blijven winnen in de grootste wedstrijden”, vertelde El Pistolero voor de persmeute in zijn geboorte- en woonplaats.

“Alle overwinningen die ik al behaalde zijn niet alleen van mij, maar ook van de fans. Ze zitten in hun geheugen. Sinds de uitspraak krijg ik heel veel steun, en ik wil iedereen daarvoor bedanken. Dat laat me toe om voort te doen en geeft me kracht om te blijven vechten. Ook mijn team wil ik bedanken voor de steun die ze me gaven en blijven geven, en de sponsors die vertrouwen in me hebben.”

Voldoening

Contador voelde vreemd genoeg ook een soort van voldoening na de uitspraak. “De meest waarschijnlijke verklaring van mijn positieve test is een vervuild voedingssupplement. Dat staat in de uitspraak zelf”, verklaarde hij. “Voor mezelf is het duidelijk dat ik geen doping nam. De gevonden hoeveelheid clenbuterol was ook zo miniem dat het mijn prestatie niet kon bevorderen.”

Riis: ‘Saxo Bank blijft Alberto 100 procent steunen’

Dat Bjarne Riis aan de zijde zat van Alberto Contador tijdens de persconferentie zei op zich al genoeg. De Deense manager van Saxo Bank, de ploeg waar de Spanjaard onder contract ligt, blijft zijn renner steunen, met de goedkeuring van de sponsors.

“De uitspraak is er nu, die moeten en zullen we ook respecteren. Maar als team, gesteund door onze sponsors, hebben we beslist om Alberto honderd procent te blijven steunen”, sprak de ex-renner. “Die beslissing is gebaseerd op de uitspraak van het TAS, die stelt dat het onbewust innemen van een vervuild voedingssupplement de meest waarschijnlijke verklaring is voor zijn positieve test.”

Riis: ‘Lange wachten op uitspraak heeft wielersport, onze ploeg en Alberto Contador beschadigd’

Riis deelde de veelgehoorde kritiek dat de uitspraak veel te lang op zich liet wachten. “Ik denk dat iedereen in deze zaal daarmee akkoord gaat. Het heeft de wielersport, onze ploeg en Alberto Contador beschadigd.”

“We hebben ons vaak afgevraagd of we iets anders gedaan konden hebben, en het antwoord is nee. Tegelijk moeten we ook in de spiegel kijken. Wij erfden deze zaak en moesten wachten op de eindbeslissing. Tot gisteren hebben we de regels gevolgd: hij mocht koersen. Maar de uitspraak is er nu en zullen we respecteren”, besloot de Deen. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content