De Brit Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick Step) heeft de openingsrit in de 96e editie van de Ronde van Italië (WorldTour) op zijn naam geschreven. Na 156 kilometer met start en aankomst in een zonovergoten Napels haalde Cavendish het in de voorspelde sprint van de Italiaan Elia Viviani (Cannondale), de Franse kampioen Nacer Bouhanni (FDJ), de Italiaan Giacomo Nizzolo (RadioShack-Leopard) en de Australiër Matthew Goss (Orica-GreenEdge).

Uiteindelijk konden er maar een twaalftal renners voor de zege sprinten nadat een valpartij ongeveer anderhalve kilometer voor de streep het peloton in twee stukken scheurde.

Cavendish boekte zijn twaalfde zege in de Giro en pakt meteen ook de roze leiderstrui.

Zondag staat de tweede etappe in de Giro op het programma, een ploegentijdrit over 17,4 kilometer tussen Ischia en Forio. (Belga/SD)

De uitslag van de eerste etappe in de 96e Ronde van Italië, zaterdag over 130 kilometer in Napels.

1. Mark Cavendish (GBr/OPQ) de 130 km in 2u58:38
(gem. 43,36 km/u)
2. Elia Viviani (Ita/CAN)
3. Nacer Bouhanni (Fra/FDJ)
4. Giacomo Nizzolo (Ita/RSH)
5. Matt Goss (Aus/ORI)
6. Francisco Ventoso (Spa/MOV)
7. Adam Blythe (GBr/BMC)
8. Leigh Howard (Aus/ORI) op 0:03
9. Danilo Hondo (Dui/RSH)
10. Brett Lancaster (Aus/ORI) 0:12

De Brit Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick Step) heeft de openingsrit in de 96e editie van de Ronde van Italië (WorldTour) op zijn naam geschreven. Na 156 kilometer met start en aankomst in een zonovergoten Napels haalde Cavendish het in de voorspelde sprint van de Italiaan Elia Viviani (Cannondale), de Franse kampioen Nacer Bouhanni (FDJ), de Italiaan Giacomo Nizzolo (RadioShack-Leopard) en de Australiër Matthew Goss (Orica-GreenEdge). Uiteindelijk konden er maar een twaalftal renners voor de zege sprinten nadat een valpartij ongeveer anderhalve kilometer voor de streep het peloton in twee stukken scheurde. Cavendish boekte zijn twaalfde zege in de Giro en pakt meteen ook de roze leiderstrui. Zondag staat de tweede etappe in de Giro op het programma, een ploegentijdrit over 17,4 kilometer tussen Ischia en Forio. (Belga/SD)