Giro: Koen Bouwman boekt tweede ritzege, Carapaz blijft leider

Koen Bouwman (Jumbo-Visma) heeft vrijdag de 19e etappe in de Giro d’Italia gewonnen. Na 177 kilometer van Marano Lagunare naar Santuario di Castelmonte was de 28-jarige Nederlander de snelste van vijf vluchters op de slotklim naar het heiligdom. De Zwitser Mauro Schmid werd tweede, de Italiaan Alessandro Tonelli derde.

Voor Bouwman is het de tweede ritzege. Twee weken terug won hij de zevende rit. Onderweg stak Bouwman ook de eindzege in het bergklassement op zak. Hij is de eerste Nederlander die dat realiseert in de Giro.

Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) behield de roze leiderstrui. De 28-jarige Ecuadoraan heeft drie seconden voor op de Australiër Jai Hindley. De Spanjaard Mikel Landa is op 1:05 derde.

Na de overwinning van Dries De Bondt op donderdag waren de klimmers en klassementsrenners opnieuw aan zet vrijdag. Het peloton moest achtereenvolgens over de Villanova Grotte (3,5 kilometer aan 8,7%), daarna over de Passo di Tanamea (8,9 km aan 5,5%), waarna Slovenië binnengereden werd. Daar kreeg het peloton de beklimming naar Kolovrat (10,3 km aan 9,2%) voor de wielen geschoven, om vervolgens opnieuw koers te zetten naar Italië voor de slotklim naar het Santuario di Castelmonte (7,1 km aan 7,8%).

Kopgroep

Veel kansen op dagsucces waren er niet meer in deze Giro, dus volgde een hevige strijd om mee te schuiven in de vroege vlucht. Mathieu van der Poel roerde zich, net zoals enkele anderen, maar het was uiteindelijk een groep van twaalf die wist weg te rijden. Een half uur lang moest er stevig gebikkeld worden om voorop te blijven, uiteindelijk liet het peloton begaan. Vooraan was met Edward Theuns één Belg aanwezig. Hij had het gezelschap van Andrea Vendrame, Tobias Bayer, Alessandro Tonelli, Magnus Cort, Davy Clément, Attila Valter, Edoardo Affini, Koen Bouwman, Davide Ballerini, Mauro Schmid en Fernando Gaviria. Eens de vlucht de zegen van het peloton had gekregen, steeg de voorgift van de koplopers snel. Toen de vluchters 11 minuten hadden, besliste BORA – hansgrohe zich op kop van het peloton te plaatsen en nam het de controle. Intussen kwam er slecht nieuws voor Richard Carapaz. Ploegmaat Richie Porte moest afstappen, met nog meer dan 100 kilometer voor de boeg. Vooraan graaide Koen Bouwman telkens de volle buit mee op de klimmetjes en verzekerde hij zich van winst in het bergklassement.

Jury

De passage in Slovenië baarde een dode muis in de groep der favorieten, aanvallen bleven uit. Bij de koplopers moest Edward Theuns al snel lossen, finaal vatten vijf renners de slotklim aan: Tonelli, Bouwman, Schmid, Vendrame en Valter. Aanvallen bleven uit voor de slotkilometer, de vijf zouden sprinten om de zege. Bouwman zette vanuit vierde positie die sprint vanop 200 meter aan, ging als eerste slim de laatste haakse bocht in, waardoor Schmid moest vertragen en Vendrame zelfs de bocht rechtdoor nam. De wedstrijdjury nam de sprint van Bouwman nog lange tijd onder de loep, maar uiteindelijk mocht de Nederlander toch als winnaar het podium op. Bij de favorieten duurde het tot 2 kilometer van de top vooraleer Carapaz zelf in de aanval ging. Hindley volgde gezwind, net zoals Landa. De drie tenoren bleken aan elkaar gewaagd. De Bask zou het ook nog wel eens proberen, maar de roze trui dichtte het gaatje en het viel weer stil waardoor enkele anderen nog konden terugkeren. In de sprint om plek acht haalde Carapaz het voor Hindley en Landa, die in dezelfde tijd finishten.

Zaterdag staan de renners in de voorlaatste etappe nog voor een loodzware opdracht: 168 kilometer van Belluno naar Marmolada, met onderweg de Passo San Pellegrino (18,2 km, 6,3 % met pieken tot 15 %) en de Passo Pordoi (11,9 km, 6,7 %) en aankomst op de Passo Fedaia (12,8 km, 7,8 % met pieken tot 18 %). Zondag eindigt de 105e Ronde van Italië met een tijdrit van 17,4 kilometer in de straten van Verona.

Partner Content