De wereldbeker veldrijden ondergaat dezer dagen een grondige make-over. Afgelopen zomer verwierf Flanders Classics de de rechten om de WB-manches te organiseren en het wil dat dan ook grondig veranderen met nieuwe crossen. Mogelijk gaat de competitie naar 16 crossen, waarvan de helft in België. Om bij die 8 crossen te zijn, kunnen de organisatoren solliciteren.

Golazo, een andere grote speler in het veldrijden, heeft voorlopig nog geen kandidaturen ingediend voor de Wereldbeker veldrijden. 'In ons huidige aanbod van 17 crossen die wij organiseren met Golazo en SportID, zitten geen wereldbekercrossen, op die in Namen na. Dat willen we volgend seizoen zo houden en er zelfs een nog sterkere serie van topveldritten in eigen land van maken', zegt Christophe Impens van Golazo in een persbericht.

Verschillende veldritorganisatoren reageerden al ongerust op de hervorming, onder meer omdat kandidaat-organisatoren voor de nieuwe wereldbeker een grote(re) financiële inspanning moeten leveren. Golazo ziet het nieuwe format nog geen werkelijkheid worden. "Het definitieve format van de wereldbeker is ook nog niet duidelijk", vervolgt Impens. 'Er zijn streefaantallen en -data bepaald, maar die zijn niet 100 procent zeker. Het is ook maar de vraag of de geplande crossen, op data van bestaande C1-wedstrijden, zomaar door een nieuwe organisatie kunnen ingevuld worden. Bovendien is wat er nu op tafel ligt voor een organisator financieel niet behapbaar.'

Golazo heeft voor de kalender 2020-2021 bij de UCI dezelfde crossen ingediend als dit seizoen, op hun huidige datum. Het gaat ervan uit dat het nieuwe wereldbekerformat het voortbestaan van die crossen niet in de weg zal staan. Zodra de UCI meer duidelijkheid verschaft over de definitieve kalender, zal Golazo zijn aanpak voor het seizoen 2020-21 finetunen en verduidelijken.

De wereldbeker veldrijden ondergaat dezer dagen een grondige make-over. Afgelopen zomer verwierf Flanders Classics de de rechten om de WB-manches te organiseren en het wil dat dan ook grondig veranderen met nieuwe crossen. Mogelijk gaat de competitie naar 16 crossen, waarvan de helft in België. Om bij die 8 crossen te zijn, kunnen de organisatoren solliciteren. Golazo, een andere grote speler in het veldrijden, heeft voorlopig nog geen kandidaturen ingediend voor de Wereldbeker veldrijden. 'In ons huidige aanbod van 17 crossen die wij organiseren met Golazo en SportID, zitten geen wereldbekercrossen, op die in Namen na. Dat willen we volgend seizoen zo houden en er zelfs een nog sterkere serie van topveldritten in eigen land van maken', zegt Christophe Impens van Golazo in een persbericht. Verschillende veldritorganisatoren reageerden al ongerust op de hervorming, onder meer omdat kandidaat-organisatoren voor de nieuwe wereldbeker een grote(re) financiële inspanning moeten leveren. Golazo ziet het nieuwe format nog geen werkelijkheid worden. "Het definitieve format van de wereldbeker is ook nog niet duidelijk", vervolgt Impens. 'Er zijn streefaantallen en -data bepaald, maar die zijn niet 100 procent zeker. Het is ook maar de vraag of de geplande crossen, op data van bestaande C1-wedstrijden, zomaar door een nieuwe organisatie kunnen ingevuld worden. Bovendien is wat er nu op tafel ligt voor een organisator financieel niet behapbaar.'Golazo heeft voor de kalender 2020-2021 bij de UCI dezelfde crossen ingediend als dit seizoen, op hun huidige datum. Het gaat ervan uit dat het nieuwe wereldbekerformat het voortbestaan van die crossen niet in de weg zal staan. Zodra de UCI meer duidelijkheid verschaft over de definitieve kalender, zal Golazo zijn aanpak voor het seizoen 2020-21 finetunen en verduidelijken.