Greg Van Avermaet heeft zich zaterdag op de Spelen in Rio de Janeiro tot olympisch kampioen wielrennen op de weg gekroond.

De Oost-Vlaming reed een ijzersterke wedstrijd en was na een race over bijna 240 km met start en aankomst in Copacabana sneller dan de Deen Jakob Fuglsang. Het brons was voor de Pool Rafal Majka.

Alert

Van Avermaet reed een erg alerte koers en schoof op zo'n 70 km voor de streep mee naar voren. In de kopgroep zat er met onder meer Vincenzo Nibali, Rafal Majka, Geraint Thomas en Sergio Henao flink wat bekend volk bij elkaar.

Met nog 20 kilometer te koersen, ontsnapten Nibali, Majka en Henao. De drie leken om de medailles te strijden, maar een val in de laatste afdaling besliste daar anders over. Nibali en Henao vielen letterlijk weg, Majka ging zo alleen op jacht naar goud.

Goud

Achter de Pool reden Van Avermaet en Fuglsang weg van de anderen, zij stoomden meteen door naar Majka en hadden hem in de slotkilometers ook te pakken. In de spurt stond er geen maat op de 31-jarige Lokeraar.

Fuglsang pakte het zilver, Majka het brons. De vier andere Belgen speelden geen rol van betekenis. Serge Pauwels werd 22e op ruim zes minuten, Philippe Gilbert 42e op 13 minuten, Tim Wellens (buiten tijd) en Laurens De Plus finishte niet.

25e Belgische medaille

Van Avermaet zorgt zo op de eerste dag van de Spelen meteen voor de eerste medaille voor Team Belgium. Hij volgt op de erelijst de Kazach Alexandre Vinokourov op.

Greg Van Avermaet bezorgt ons via zijn zege in Rio de 25e Belgische medaille in het wielrennen. Het was overigens de zevende gouden medaille voor België op de Spelen en de eerste medaille sinds de bronzen van Axel Merckx in de wegrit van 2004 in Athene. (Belga/BO)

Erelijst van Van Avermaet (geboren op 17 mei 1985)

- 92e in de wegrit van de Olympische Spelen van Londen 2012 - Winnaar olympische wegrit Rio 2016 - Winnaar Tirreno-Adriatico 2016 - Winnaar Omloop Het Nieuwsblad 2016 - Winnaar 5e etappe Tour de France 2016 - Winnaar 13e etappe Tour de France 2015 - Winnaar 9e etappe Tour de France (ploegentijdrit) 2015 - Winnaar Ronde van België 2015 - Winnaar Parijs-Tours 2011 - Winnaar 8e etappe Vuelta 2008 - Winnaar Ronde van Wallonië 2011 en 2013

Lees ook het portret van Van Avermaet: 'De weg naar de top van Greg Van Avermaet "

Greg Van Avermaet heeft zich zaterdag op de Spelen in Rio de Janeiro tot olympisch kampioen wielrennen op de weg gekroond. De Oost-Vlaming reed een ijzersterke wedstrijd en was na een race over bijna 240 km met start en aankomst in Copacabana sneller dan de Deen Jakob Fuglsang. Het brons was voor de Pool Rafal Majka. Van Avermaet reed een erg alerte koers en schoof op zo'n 70 km voor de streep mee naar voren. In de kopgroep zat er met onder meer Vincenzo Nibali, Rafal Majka, Geraint Thomas en Sergio Henao flink wat bekend volk bij elkaar. Met nog 20 kilometer te koersen, ontsnapten Nibali, Majka en Henao. De drie leken om de medailles te strijden, maar een val in de laatste afdaling besliste daar anders over. Nibali en Henao vielen letterlijk weg, Majka ging zo alleen op jacht naar goud. Achter de Pool reden Van Avermaet en Fuglsang weg van de anderen, zij stoomden meteen door naar Majka en hadden hem in de slotkilometers ook te pakken. In de spurt stond er geen maat op de 31-jarige Lokeraar. Fuglsang pakte het zilver, Majka het brons. De vier andere Belgen speelden geen rol van betekenis. Serge Pauwels werd 22e op ruim zes minuten, Philippe Gilbert 42e op 13 minuten, Tim Wellens (buiten tijd) en Laurens De Plus finishte niet. Van Avermaet zorgt zo op de eerste dag van de Spelen meteen voor de eerste medaille voor Team Belgium. Hij volgt op de erelijst de Kazach Alexandre Vinokourov op. Greg Van Avermaet bezorgt ons via zijn zege in Rio de 25e Belgische medaille in het wielrennen. Het was overigens de zevende gouden medaille voor België op de Spelen en de eerste medaille sinds de bronzen van Axel Merckx in de wegrit van 2004 in Athene. (Belga/BO)