De 30-jarige BMC-renner klopte na 200,8 kilometer, 13 hellingen en 10 kasseistroken wereldkampioen Peter Sagan (Tinkoff) en Tiesj Benoot (Lotto-Soudal).

Een kopgroep van vijf renners trok richting de meet op de Gentse Emile Clauslaan. Naast Van Avermaet, Sagan en Benoot tekenden ook Luke Rowe en Alexis Gougeard present. Zij werden respectievelijk vierde en vijfde. Jens Debusschere was de beste van het achtervolgende peloton.

Al vrij snel vormde zich een kopgroep met twaalf renners. Dat waren naast Gougeard ook Kevin Van Melsen, Maxime Farazijn, Stef Van Zummeren, Brecht Dhaene, Kristian House, Julien Morice, Kai Reus, Brian van Goethem, Zakkari Dempster, Hugo Hofstetter en Benoit Jarrier. Zij mochten de eerste helling van de dag, de Leberg na 59 kilometer koers, aansnijden met een voorsprong van 4:55 op het peloton, waarin het tempo stilaan werd opgetrokken.

Bij de tweede passage aan de kasseizone van de Haaghoek, na 112 kilometer, was de voorsprong van de kopgroep geslonken tot 3:15. Op de Donderij versnelde Reus. Hij kreeg naast zijn teamgenoot Brecht Dhaene ook Gougeard en Julien Morice mee in steun. Achter dit kwartet trok Benoot op de Taaienberg fiks door. Peter Sagan reageerde meteen, net als Greg Van Avermaet en Luke Rowe.

Tony Martin zette zich aan de Wolvenberg op kop van het peloton om zo de kloof met de kop van de koers tot een minimum te beperken. Enkel Gougeard en Reus bleven op 45 kilometer van de finish nog in hun vlucht geloven, terwijl Dhaene en Morice werden opgeraapt door het groepje met Sagan en Van Avermaet. Wat verderop waren ook Reus en Gougeard eraan voor de moeite en voor het aansnijden van de laatste passage aan de Haaghoek waren er acht leiders.

Net daar sloegen onder anderen Philippe Gilbert, Floris Gerts en Manuel Quinziato van BMC tegen de vlakte. Daardoor verbrokkelde de grote groep opnieuw. Voorin kreeg Reus op de Lippenhovestraat af te rekenen met een lekke band, de Nederlander moest zijn metgezellen laten rijden.

Jasper Stuyven probeerde in zijn eentje naar de zeven leiders te rijden, maar ging onderuit en werd weer opgeslokt door het peloton. Daarin bepaalden de mannen van Etixx-Quick Step het tempo. Bij de passage aan de kasseien van de Lange Munte, de laatste hindernis van de dag, bleven enkel Sagan, Van Avermaet, Benoot, Rowe en Gougeard voorin over. Wat overbleef van het peloton volgde op 0:55. De voorsprong van de vijf slonk alsmaar met de finish in zicht, maar ze slaagden er toch in om te spurten voor de zege. Greg Van Avermaet zette als eerste de sprint in en kon zijn positie tot aan de meet behouden.

Op de erelijst volgt Van Avermaet Ian Stannard op. De Brit was er dit jaar niet bij. Zondag staat met Kuurne-Brussel-Kuurne het tweede luik van het Belgische openingsweekend op het programma.(Belga/NS)

De 30-jarige BMC-renner klopte na 200,8 kilometer, 13 hellingen en 10 kasseistroken wereldkampioen Peter Sagan (Tinkoff) en Tiesj Benoot (Lotto-Soudal). Een kopgroep van vijf renners trok richting de meet op de Gentse Emile Clauslaan. Naast Van Avermaet, Sagan en Benoot tekenden ook Luke Rowe en Alexis Gougeard present. Zij werden respectievelijk vierde en vijfde. Jens Debusschere was de beste van het achtervolgende peloton.Al vrij snel vormde zich een kopgroep met twaalf renners. Dat waren naast Gougeard ook Kevin Van Melsen, Maxime Farazijn, Stef Van Zummeren, Brecht Dhaene, Kristian House, Julien Morice, Kai Reus, Brian van Goethem, Zakkari Dempster, Hugo Hofstetter en Benoit Jarrier. Zij mochten de eerste helling van de dag, de Leberg na 59 kilometer koers, aansnijden met een voorsprong van 4:55 op het peloton, waarin het tempo stilaan werd opgetrokken. Bij de tweede passage aan de kasseizone van de Haaghoek, na 112 kilometer, was de voorsprong van de kopgroep geslonken tot 3:15. Op de Donderij versnelde Reus. Hij kreeg naast zijn teamgenoot Brecht Dhaene ook Gougeard en Julien Morice mee in steun. Achter dit kwartet trok Benoot op de Taaienberg fiks door. Peter Sagan reageerde meteen, net als Greg Van Avermaet en Luke Rowe. Tony Martin zette zich aan de Wolvenberg op kop van het peloton om zo de kloof met de kop van de koers tot een minimum te beperken. Enkel Gougeard en Reus bleven op 45 kilometer van de finish nog in hun vlucht geloven, terwijl Dhaene en Morice werden opgeraapt door het groepje met Sagan en Van Avermaet. Wat verderop waren ook Reus en Gougeard eraan voor de moeite en voor het aansnijden van de laatste passage aan de Haaghoek waren er acht leiders. Net daar sloegen onder anderen Philippe Gilbert, Floris Gerts en Manuel Quinziato van BMC tegen de vlakte. Daardoor verbrokkelde de grote groep opnieuw. Voorin kreeg Reus op de Lippenhovestraat af te rekenen met een lekke band, de Nederlander moest zijn metgezellen laten rijden. Jasper Stuyven probeerde in zijn eentje naar de zeven leiders te rijden, maar ging onderuit en werd weer opgeslokt door het peloton. Daarin bepaalden de mannen van Etixx-Quick Step het tempo. Bij de passage aan de kasseien van de Lange Munte, de laatste hindernis van de dag, bleven enkel Sagan, Van Avermaet, Benoot, Rowe en Gougeard voorin over. Wat overbleef van het peloton volgde op 0:55. De voorsprong van de vijf slonk alsmaar met de finish in zicht, maar ze slaagden er toch in om te spurten voor de zege. Greg Van Avermaet zette als eerste de sprint in en kon zijn positie tot aan de meet behouden.Op de erelijst volgt Van Avermaet Ian Stannard op. De Brit was er dit jaar niet bij. Zondag staat met Kuurne-Brussel-Kuurne het tweede luik van het Belgische openingsweekend op het programma.(Belga/NS)