Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Jacques Sys
door Jacques Sys

Het wielrennen in 2022: het lijkt erop dat de renners zijn uitgebroken

17.15 uur - Het regent in Oudenaarde, het doek over de koers is gevallen.

Na een nieuw spektakelstuk. Het wielrennen in 2022: het lijkt erop dat de renners zijn uitgebroken. Geen tactiek meer, rijden om te winnen, niet bang zijn om te verliezen. Nooit was de wielersport populairder dan nu, zoals ook nu bleek, zeker vanaf het moment dat de renners de Vlaamse Ardennen bereikten. Het enthousiasme langs de weg steeg naar een kookpunt, ook al was het decor na corona wat minder feestelijk. Dat Tadej Pogacar in zijn eerste Ronde van Vlaanderen zo offensief en ongeremd koerste, staat model voor de huidige mentaliteit. Net zoals de aanvalsdrift van Mathieu Van der Poel die een paar weken geleden nog in de lappenmand lag en zijn ploeg tot vertwijfeling bracht. Pogacar en Van der Poel zijn net zo een zegen voor de wielersport als Wout van Aert. Renners als ambassadeurs voor hun sport, ook in hun attitude en communicatie. Sieraden die we echt moeten koesteren. Op naar de Amstel Gold Race en Parijs-Roubaix en naar een vervolgstuk van dit denderend voorseizoen.

Einde van deze liveblog, bedankt om bij ons te volgen.

Jacques Sys
door Jacques Sys

Mathieu van der Poel wint voor de tweede keer!

16u40 - Na wat gepoker wint Van der Poel, Pogacar niet op het podium

Freddy Maertens heeft zich vergist, de Nederlander kan na zijn lange periode van inactiviteit wel degelijk de kilometers aan. 'Vroeger moest je een goede winter doormaken om er in het voorseizoen te staan, maar met die andere trainingsmethoden telt dat niet meer. En Pogacar, die gaat in de toekomst zeker nog de Ronde van Vlaanderen winnen. Vooraf was er hier en daar gezegd dat het met die steden moeilijk zou zijn voor hem, maar Pogacar is een man voor alle terreinen. Je zag dat al in de Strade Bianche.'

Lees ook:

Hoe Mathieu van der Poel met winst in de Ronde van Vlaanderen aloude wielerwetten tart

Jacques Sys
door Jacques Sys

Een droomscenario

16.20 uur- De koers is in een beslissende vorm gegoten.

Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar stomen naar Oudenaarde. Een droomscenario, voor de derde keer een spurt met twee. Het is wachten op de ontknoping.

Jacques Sys
door Jacques Sys

Tadej Pogacar ontbindt zijn duivels

16 uur - De Koppenberg is de volgende scherprechter.

Ooit ontdekt door Walter Godefroot en ooit een helling waar toegangsgeld werd gevraagd, een reden waarom Bernard Hinault nooit aan de Ronde van Vlaanderen wilde deelnemen. De koers moest volgens de Fransman voor iedereen toegankelijk zijn. Freddy Maertens mijmert over zijn gemiste kans in 1977 toen hij 20 meter te vroeg van fiets wisselde, werd gedeklasseerd maar niet uit koers werd genomen. En een indrukwekkende Tadej Pogacar ontbindt zijn duivels, al zit alles nog op een zakdoek.

Jacques Sys
door Jacques Sys

'Vanaf nu telt de fysieke kracht'

15.20 uur - Het peloton wordt uitgedund

De kaap van de 200 kilometer wordt overschreden, het is telkens een cruciaal moment. Het peloton wordt uitgedund. 'Vanaf nu telt de fysieke kracht', zegt Maertens. 'Je moet echt die afstand in de benen hebben. Ik trainde in de week voor de Ronde twee keer op het parcours. Daar deed ik dan nog 40 kilometer bij. Dat moet je kunnen opbrengen. Het is dat wat Wout van Aert ook zo sterk maakt. Die grenzeloze liefde om te trainen.'

Enkele valpartijen schrikken de koers op. Vallen en opstaan, de Ronde van Vlaanderen is de metafoor van het leven.

Jacques Sys
door Jacques Sys

Quick.Step lijkt de gebeurtenissen te ondergaan

14.30 uur - voorsprong koplopers smelt

De eerste hellingen zorgen niet voor een schifting, al smelt de voorsprong van de koplopers. Jumbo-Visma is zonder Wout van Aert monder dwingend aanwezig, de ploeg van Ineos neemt het initiatief. Voor Tim Pidcock. Ook het gehavende Quick.Step lijkt meer de gebeurtenissen te ondergaan. Naast de koers blijft de magie van de Ronde van Vlaanderen intact. Veel mensen op de hellingen. Veelal zonder masker.

Jacques Sys
door Jacques Sys

'De Paterberg is de zwaarste helling, niet de Oude Kwaremont'

13.28 uur - De benen worden getest

Na een langgerekte spurt bereikt het peloton de top van de Oude Kwaremont op vier en een halve minuut van de leiders. De benen worden getest, maar een schifting is het nog niet echt. 'De Oude Kwaremont is zeker niet de zwaarste helling', zegt Maertens. 'Dat is de Paterberg. Als je daar voet aan de grond moet zetten kan je uit eigen beweging niet meer vertrekken. Maar eigenlijk is het de opeenvolging van hellingen die het allemaal zo zwaar maakt. De Ronde van Vlaanderen valt nooit stil.'

Jacques Sys
door Jacques Sys

'Alleen een mooie wedstrijd in regen en wind? Onzin'

13 uur - Ronde komt voor de eerste keer in Oudenaarde.

De eerste kasseien liggen achter de rug. In de loop van jaren is er af te toe gesleuteld aan het parcours. Te vaak nam het nostalgische in het verleden de bovenhand en zag je verhalen over knotwilgen, omgewaaide bomen en kappelekens, alsof de Ronde van Vlaanderen zich in lang vervlogen tijden afspeelt.

Nu wil het zich als een moderne koers profileren, als een levende regio waarin er iets gebeurt, als een streek met innovatie en creativiteit. Met nog altijd wel een hang en drang naar het verleden, waarbij iedereen vervalt in een soort barok taalgebruik. En waarbij de indruk ontstaat dat je alleen een mooie wedstrijd krijgt in regen en wind.

'Dat is natuurlijk onzin', zegt Maertens. 'Al herinner ik me in 1985 een koers in een stormweer en wind. Het was siberisch koud, Eric Vanderaerden won, hij bereikte rillend en bibberen de aankomst en kon nauwelijks iets zeggen. Achteraf hebben ze hem in een stoomheet bad moeten stoppen om enigszins te bekomen.'

Belga Image
© Belga Image
Jacques Sys
door Jacques Sys

'Je moet constant in de eerste 20 rijden'

11.45 uur - Stilte voor de storm

Het peloton scheurt door het Oost-Vlaamse land en bereikt Erpe-Mere. De mensen hebben duidelijk anders naar deze koers toegeleefd. Er wordt in tegenstelling met anders op straat geen aperitief genuttigd, er zijn geen fanfares uitgerukt. Maar de aanmoedigingen zijn er niet minder om, zeker niet Hamme, de thuishaven van Greg Van Avermaet.

De negen koplopers lopen uit, het peloton laat begaan. Het is de stilte voor de storm. 'Toch is het in de Ronde van Vlaanderen belangrijk dat je constant in de eerste twintig rijdt', zegt Maertens. 'Je moet constant het overzicht bewaren, zeker ook op al die kronkelende wegen. En het kost niet meer krachten dan dat je achteraan fietst waar het gevaar op valpartijen veel groter is. Ik heb tien keer de Ronde van Vlaanderen gereden, ik ben geen enkele keer uit de eerste twintig geweest. Al van in de eerste kilometer. Maar dat was eigenlijk overal mijn manier van koersen.'

Belga Image
© Belga Image
Jacques Sys
door Jacques Sys

Kopgroep van 9 renners uit 9 ploegen in Sint-Niklaas

10.40 uur - De renners bereiken Sint-Niklaas.

Ooit de startplaats van de Ronde van Vlaanderen. Claxonderende auto's, nerveuse politieagenten, de Ronde van Vlaanderen heeft zijn specifiek karakter. Er komen een paar kleine ontsnappingen op gang, er vormt zich een kopgroep van negen renners uit negen verschillende ploegen. Het is een jaarlijks terugkerend scenario.

De negen zijn: Stan Dewulf (AG2R-Citroën), Sébastien Grignard (Lotto-Soudal), Lindsay De Vylder (Sport Vlaanderen-Baloise), Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert), Mathijs Paasschens (Bingoal-Pauwels Sauzen-WB), Manuele Boaro (Astana Qazaqstan), Luca Mozzato (B&B), Tom Bohli (Cofidis), Max Kanter (Movistar).

Jacques Sys
door Jacques Sys

De Ronde van Vlaanderen is een soort totem, een liturgie

10 uur - De wedstrijd is op gang geschoten

Langs de Linkeroever, door de tunnel, naar Zwijndrecht en zo naar Oudenaarde. De aanloop is rustig, de dag is nog lang. De mensen langs de weg stralen enthousiasme uit. De Ronde van Vlaanderen is een soort totem, een liturgie, een koers met een sociale identiteit. De mensen die op de renners wachten kennen mekaar niet, maar ze spreken mekaar aan, ze keuvelen over de koers. Er bestaan die dag geen sociale klassen, iedereen is met hetzelfde bezig.

Belga Image
© Belga Image
Jacques Sys
door Jacques Sys

Freddy Maertens volgt de Ronde in de auto van Sport/Voetbalmagazine

9.30 uur - de start in Antwerpen

Een mensenzee verdringt zich op de Grote Markt van Antwerpen voor de start van de Ronde van Vlaanderen. Het is alsof iedereen uit een winterslaap is ontwaakt, alsof de levenskracht terug is, alsof de hersenen worden gereinigd. Iedereen die aan de start staat heeft vlinders in de buik. Niet alleen de renners, ook de volgers en journalisten. Er is een soort collectief besef van: vandaag gaat er weer iets gebeuren. Dat zorgt telkens voor een heel vreemde spanning. De Ronde van Vlaanderen is tot in alle geledingen doorgedrongen, iedereen is daarmee bezig, iedereen gaat er naartoe en wil gezien worden. Zelfs politici gebruiken het als schouwtoneel om zich te profileren.

Ronde van Vlaanderen blijft een stuk Vlaams theater, een vlucht uit de werkelijkheid. Bij de voorstelling van iedere vedette weerklinkt een luid applaus. Freddy Maertens bekijkt het vanop afstand, precies 45 jaar nadat hij op weg was naar een zege in de Ronde van Vlaanderen maar gedeclasseerd werd wegens een fietswissel. Maertens kan nog altijd geen stap verzetten zonder dat hij wordt aangeklampt. Een handtekening, een selfie, Vlaanderen koestert zijn helden. Maertens volgt de Ronde van Vlaanderen in de auto van Sport/Voetbalmagazine. Zijn favoriet: 'Tom Pidcock. Die is enorm geëvolueerd. Mathieu Van der Poel is nog niet klaar voor zo'n lange wedstrijd.'

Belga Image
© Belga Image