De honderdste editie, daar staan we -of meer bepaald de renners- zondag voor. Daarvoor worden enkele 'speciallekes' voorzien. Zo krijgt de karavaan van ploegleiders en sponsorwagens een retro-look mee en wordt er in het centrum van Bastenaken een tussensprint ingelast waar 5000 euro valt te rapen.

Aan het parcours werden slechts een paar wijzigingen doorgevoerd. De Côte de la Vecquée en Côte des Forges doen opnieuw hun intrede, terwijl de Col du Rosier verdwijnt. Voorts mogen we alle legendarische hellingen verwachten: de Côte de La Roche-en-Ardenne, Côte de Sprimont, de Roche aux Faucons en de Côte de Saint-Nicolas om af te sluiten. Maar echt uitkijken is het naar La Redoute, op 45 kilometer van de meet. Een steile heuvel van 1600 meter lang en 292 meter hoog, met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,5 procent en pieken tot maar liefst 22 procent.

Het is daar dat traditioneel de finale helemaal openbarst en dat er heroïsche daden verricht worden. Denk maar aan de (aangekondigde) aanval van Frank Vandenbroucke in 1999, die een verbouwereerde Michele Bartoli los uit het wiel reed op één van de steilste stroken. Elke wieleramateur die de beklimming al eens deed, weet dat je al van geluk mag spreken als je op die stroken recht kan blijven op je fiets. Dáár demarreren is dus gekkenwerk. Benieuwd of er dit jaar weer enkele gekken vallen te bespeuren...

Na twee verrassende winnaars in de vorige twee edities (Daniel Martin, Maksim Iglinski) wordt er in deze jubileumeditie opnieuw naar de traditionele grote namen gekeken voor de zege. Alejandro Valverde (winnaar in 2006 en 2008) etaleerde zijn goede vorm in de Waalse Pijl. Philippe Gilbert (winnaar in 2011) toonde zijn goede benen in de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race. Verder is het uitkijken naar wat Tourwinnaar Chris Froome vermag, hij start als kopman voor Team Sky. Of zorgt een andere Belg dan Gilbert voor de verrassing? Lottokopman Jelle Vanendert eindigde zowel in de Amstel Gold Race als Waalse Pijl in de top tien.

Kortom: het vuurwerk onder de klimtalenten mag losbarsten!

Luik-Bastenaken-Luik start zondag 27 april om 10u en is vanaf 12.30u live te volgen op Canvas/Sporza.

De honderdste editie, daar staan we -of meer bepaald de renners- zondag voor. Daarvoor worden enkele 'speciallekes' voorzien. Zo krijgt de karavaan van ploegleiders en sponsorwagens een retro-look mee en wordt er in het centrum van Bastenaken een tussensprint ingelast waar 5000 euro valt te rapen.Aan het parcours werden slechts een paar wijzigingen doorgevoerd. De Côte de la Vecquée en Côte des Forges doen opnieuw hun intrede, terwijl de Col du Rosier verdwijnt. Voorts mogen we alle legendarische hellingen verwachten: de Côte de La Roche-en-Ardenne, Côte de Sprimont, de Roche aux Faucons en de Côte de Saint-Nicolas om af te sluiten. Maar echt uitkijken is het naar La Redoute, op 45 kilometer van de meet. Een steile heuvel van 1600 meter lang en 292 meter hoog, met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,5 procent en pieken tot maar liefst 22 procent. Het is daar dat traditioneel de finale helemaal openbarst en dat er heroïsche daden verricht worden. Denk maar aan de (aangekondigde) aanval van Frank Vandenbroucke in 1999, die een verbouwereerde Michele Bartoli los uit het wiel reed op één van de steilste stroken. Elke wieleramateur die de beklimming al eens deed, weet dat je al van geluk mag spreken als je op die stroken recht kan blijven op je fiets. Dáár demarreren is dus gekkenwerk. Benieuwd of er dit jaar weer enkele gekken vallen te bespeuren...Na twee verrassende winnaars in de vorige twee edities (Daniel Martin, Maksim Iglinski) wordt er in deze jubileumeditie opnieuw naar de traditionele grote namen gekeken voor de zege. Alejandro Valverde (winnaar in 2006 en 2008) etaleerde zijn goede vorm in de Waalse Pijl. Philippe Gilbert (winnaar in 2011) toonde zijn goede benen in de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race. Verder is het uitkijken naar wat Tourwinnaar Chris Froome vermag, hij start als kopman voor Team Sky. Of zorgt een andere Belg dan Gilbert voor de verrassing? Lottokopman Jelle Vanendert eindigde zowel in de Amstel Gold Race als Waalse Pijl in de top tien. Kortom: het vuurwerk onder de klimtalenten mag losbarsten!Luik-Bastenaken-Luik start zondag 27 april om 10u en is vanaf 12.30u live te volgen op Canvas/Sporza.