Jonas Creteur

Het Tourparcours 2016: hoe Sporza blunderde

Jonas Creteur Sportredacteur bij Knack.

Sporza pakte vorige week groot uit met het Tourparcours van 2016, maar op de officiële voorstelling bleek daar bijna de helft niet van te kloppen. Excuses blijven echter uit.

“Voorspel nooit iets in de sport, want voor uw woorden zijn uitgesproken, zijn ze al door de feiten weerlegd.” Een stelling die een collega al jaren hanteert en waaraan velen zich in het verleden al hebben bezondigd.

Laatste ‘zondaar’: de Sporzaredactie, vorige week. Met die nuance dat zij niets voorspélden, maar uitpakten met een féít. Zijnde: het Tourparcours van 2016 dat de redactie via ‘een welingelichte bron’ in handen had gekregen.

Tijdens de uitzending van Parijs-Tours had de VRT-commentator al trots het gelekte parcours overlopen – dezelfde journalist die begin van de week trouwens met evenveel poeha zijn Grote Sporza Quizboek voorstelde. En vier dagen na Parijs-Tours werd met het “exclusieve nieuws” groot uitgepakt: in de VRT-journaals, op de Sporzawebsite, op Facebook, op Radio 1 mocht een (andere) journalist zelfs zijn analyse geven… ‘Tom Dumoulin is voor mij een van de favorieten.’

Grootste verrassing in het parcours (van de zogenaamde welingelichte bron): de Tour zou in de laatste twee ritten richting de Vogezen trekken, met een spectaculaire finale op de Ballon d’Alsace – op de Sporzawebsite werd zelfs al een filmpje van Eddy Merckx geplaatst, met beelden van hoe hij in de Tour van 1969 op de bekende Vogezencol de concurrentie in de vernieling had gereden.

Verder zouden de renners volgens Sporza één tijdrit voor de wielen geschoven krijgen, in de Pyreneeën met Pla de Beret een lastige slotklim, in de Alpen een rustdag, beklimmingen van de Galibier en Izoard en aankomsten in Briançon, Aix-les-Bains en Le Grand Bornand – geen finishes bergop dus – plus nog een etappe naar het Zwitserse Lausanne.

Het ‘exclusieve’ Sporzabericht, dat Het Laatste Nieuws de volgende dag voor waar overnam, deed bij sommigen echter de wenkbrauwen fronsen.

Ook op de Facebookpagina van Sporza plaatste iemand vraagtekens: ‘Welingelichte bron??? Vrees dat Sporza een belabberd figuur zal slaan als blijkt dat hier een pak meer dan wat komma’s en punten zullen verschillen met het echte parcours. De geloofwaardigheid van de bron en het checken met andere bronnen is normaal een grondregel van de journalistiek.’

Wellicht volgt die persoon ook Velowire.com, de website van de Nederlander Thomas Vergouwen die er al jaren zijn hobby – of zeg maar zijn passie – van maakt om het Tourparcours te voorspellen. Niet door nattevingerwerk, maar door maandenlang alle regionale kranten in Frankrijk te doorbladeren op zoek naar berichten over mogelijke Tourritaankomsten in de buurt. Vergouwen belt zelfs hotels in de ruime regio van een vermoedelijke finishplaats op met de vraag of in juli alle kamers er volzet zijn – een (mogelijke) aanwijzing dat Tourorganisatie ASO reservaties voor de immense karavaan heeft gemaakt.

Zo legt Vergouwen na veel schrappen en opnieuw aanvullen geduldig zijn puzzel samen. Een puzzel die – zo leerde de voorbije jaren – op enkele stukjes na telkens weer perfect past.

Een puzzel die echter flink verschilde met die van Sporza. Afwachten dus welke zou kloppen: die van de man die er tientallen uren had ingestoken, of die van de VRT-journalist die zijn nieuws van een ‘welingelichte bron’ had gekregen.

Wat te voorspellen viel, kwam gisteren uit, tijdens de officiële voorstelling van de Tour 2016. Vergouwen zat er, op twee startplaatsen na, knál op, terwijl er van de Sporza-ritaankomsten in de Vogezen (met de Ballon d’Alsace), de Alpen (Briançon, Aix-les-Bains en Le Grand Bornand) en in Lausanne geen sprake is. Evenmin als van passsages over de Galibier en Izoard, een finish op Pla de Beret in de Pyreneeën, of van een rustdag in Briançon.

Of het verschil tussen gedegen opzoekings- en naïef nattevingerwerk…

Dan zou je denken dat een ernstige redactie/journalist/hoofdredacteur zich voor die foute berichtgeving verontschuldigt, maar niets van dat. Op de website van Sporza is zelfs de pagina met het “exclusieve nieuws” over het Tourparcours 2016 verwijderd – via Google is alleen nog de analyse op Radio 1 te horen.

Een schuldbekentenis in alle stilte, maar een aanfluiting van wat (ernstige) journalistiek zou moeten zijn. En dat mag wél (luidop) worden gezegd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content