Precies 100 jaar geleden ging de eerste Ronde van Frankrijk van start. De Fransman Maurice Garin won met bijna drie uur voorsprong op zijn landgenoot Lucien Pothier.

De uit de Voerstreek afkomstige Marcel Kerff, die zesde zou eindigen, was de eerste Belgische Tourheld. Hij dronk dagelijks liters melk en reed samen met zijn boer Charles vanuit Voeren geregeld heen en terug met de fiets naar Parijse slachthuizen om vlees te gaan ophalen voor de veehandel van hun vader.

Beiden kwam op een dramatische manier om het leven: Charles werd in 1902 tijdens de wedstrijd Marseille-Parijs dood langs de kant van de weg gevonden. En Marcel maakte na het einde van zijn carrière in augustus 1914 een fietstochtje naar een Duits legerkamp in Moelingen. Hij werd gearresteerd, verdacht van spionage en opgeknoopt.

Precies 100 jaar geleden ging de eerste Ronde van Frankrijk van start. De Fransman Maurice Garin won met bijna drie uur voorsprong op zijn landgenoot Lucien Pothier. De uit de Voerstreek afkomstige Marcel Kerff, die zesde zou eindigen, was de eerste Belgische Tourheld. Hij dronk dagelijks liters melk en reed samen met zijn boer Charles vanuit Voeren geregeld heen en terug met de fiets naar Parijse slachthuizen om vlees te gaan ophalen voor de veehandel van hun vader. Beiden kwam op een dramatische manier om het leven: Charles werd in 1902 tijdens de wedstrijd Marseille-Parijs dood langs de kant van de weg gevonden. En Marcel maakte na het einde van zijn carrière in augustus 1914 een fietstochtje naar een Duits legerkamp in Moelingen. Hij werd gearresteerd, verdacht van spionage en opgeknoopt.