De Fransman Kenny Elissonde (FDJ) heeft zaterdag de twintigste en voorlaatste etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Amerikaan Chris Horner (RadioShack-Leopard) verdedigde met glans de leiderstrui. Zonder ongelukken pakt hij zondag de eindzege.

142,2 kilometer na de start in Aviles kwam Elissonde solo aan op de imposante Angliru, een beklimming buiten categorie. De Fransman, die zijn eerste seizoenszege behaalde, had 26 seconden voorsprong op Horner. De Spanjaard Alejandro Valverde (Movistar) werd derde, de Italiaan Vincenzo Nibali (Astana) vierde, beiden op 54 seconden. De eerste Belg was Serge Pauwels (OmegaPharma-Quick.Step), negende op 1:52.

In de achtergrond leverden Horner en Nibali strijd om de rode leiderstrui. Op 6,3 kilometer van de streep poogde de Italiaan om de 41-jarige Amerikaan uit het wiel te rijden. Hij deed in totaal vier aanvalspogingen, maar Horner slaagde erin die te counteren, en reed uiteindelijk ook nog weg van Nibali. In de stand telt Horner 37 seconden voorsprong op de Italiaan.

Zondag staat de slotetappe op het programma, een vlakke rit over 109,6 kilometer van Leganés naar Madrid, waar Horner naar alle waarschijnlijkheid de Vuelta op zijn erelijst zal mogen schrijven. (Belga/MI)

De Fransman Kenny Elissonde (FDJ) heeft zaterdag de twintigste en voorlaatste etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Amerikaan Chris Horner (RadioShack-Leopard) verdedigde met glans de leiderstrui. Zonder ongelukken pakt hij zondag de eindzege. 142,2 kilometer na de start in Aviles kwam Elissonde solo aan op de imposante Angliru, een beklimming buiten categorie. De Fransman, die zijn eerste seizoenszege behaalde, had 26 seconden voorsprong op Horner. De Spanjaard Alejandro Valverde (Movistar) werd derde, de Italiaan Vincenzo Nibali (Astana) vierde, beiden op 54 seconden. De eerste Belg was Serge Pauwels (OmegaPharma-Quick.Step), negende op 1:52. In de achtergrond leverden Horner en Nibali strijd om de rode leiderstrui. Op 6,3 kilometer van de streep poogde de Italiaan om de 41-jarige Amerikaan uit het wiel te rijden. Hij deed in totaal vier aanvalspogingen, maar Horner slaagde erin die te counteren, en reed uiteindelijk ook nog weg van Nibali. In de stand telt Horner 37 seconden voorsprong op de Italiaan. Zondag staat de slotetappe op het programma, een vlakke rit over 109,6 kilometer van Leganés naar Madrid, waar Horner naar alle waarschijnlijkheid de Vuelta op zijn erelijst zal mogen schrijven. (Belga/MI)