In beeld: het beste van de Tour de France 2016

In beeld: het beste van de Tour de France 2016
© BELGA

Tour 2016 © AFP

De Tour van dit jaar ging van start aan de idyllische Mont-Saint-Michel.

Tour 2015 © AFP

Grote pechvogel van het openingsweekend was Alberto Contador. In de eerste twee ritten ging de Spanjaard hard tegen het asfalt. Hij zou uiteindelijk in rit negen er koortsig de brui aan geven.

Tour 2016 © BELGA

Mark Cavendish verrees afgelopen Tour tot de spurtbom van weleer. In de eerste rit pakte de Brit prompt de dubbelslag en op de tweede rustdag zou hij de Tour verlaten met vier ritzeges om zich volledig te focussen op olympisch goud op de piste in Rio.

Tour 2016 © Twitter Daniel Benson

Na de vierde rit bidt de Fransman Bryan Coquard voor de overwinning, maar na een finishfoto blijkt Marcel Kittel net iets sneller te zijn.

Tour 2016 © AFP

Het zou echter niet de enige finishfoto zijn. In maar liefst drie ritten was het verschil tussen de eerste en de tweede niet met het blote oog zichtbaar en moest een finishfoto de winnaar aanduiden.

Tour 2016 © BELGA

Het was ook de Tour van Greg Van Avermaet. Met een imponerende solo richting Le Lioran pakte onze landgenoot ritwinst én geel. Met een aanvalsoffensief een dag later over de Col d'Aspin veroverde hij nog extra wielerharten, maar na rit acht was zijn gele verhaal ten einde.

Tour 2016 © AFP

In de zevende etappe zorgt een ingezakte boog in volle finale voor opwinding. Het grootste slachtoffer is Adam Yates, die net op dat moment onder de boog doorreed, maar de Australiër kwam er zonder zware averij vanaf en pronkte in Parijs met de witte trui.

Tour 2016 © BELGA

Nog een Belgisch sprookje op de flanken van de Mont Ventoux. Thomas De Gendt wint voor de neus van Serge Pauwels een prestigieuze Tourrit. De Lotto-renner zou nadien nog strijden voor de bolletjestrui, maar uiteindelijk op een beresterke Majka botsen.

Tour 2016 © REUTERS

Chaos op de Mont Ventoux! Tijdens de beklimming knallen Ritchie Porte, Chris Froome en Bauke Mollema op een stilstaande motor. De fiets van de Britse geletruidrager ging daarbij naar de haantjes en Froome vond er niet beter op om een stuk van de berg te lopen. Uiteindelijk zou hij bijna twee minuten verliezen, maar de organisatie greep in en zette de Sky-kopman in dezelfde tijd van Mollema.

Tour 2016 © BELGA

Op Andorra Arcalis won de Nederlander Tom Dumoulin, een kunstje dat hij enkele dagen later zou overdoen in de tijdrit naar La Caverne Du-Pont d'Arc. Hij leek in topconditie als favoriet voor olympisch tijdritgoud richting Rio te gaan, tot Dumoulin na een val de Tour met een breuk in de pols moest verlaten.

Tour 2016 © AFP

Voor de vijfde keer op rij stond er geen maat op Peter Sagan in de strijd voor de groene trui. Dankzij drie ritzeges en veel aanvalsdrift in de bergen stond de tweede op een achterstand van maar liefst 242 punten, het equivalent van bijna vijf vlakke ritoverwinningen in (250) in de Tour. Als extra toemaatje kreeg de Slowaakse wereldkampioen ook de superstrijdlust.

tour 2016 © BELGA

Jarlinson Pantano werd de verrassing van de afgelopen Ronde van Frankrijk. De Colombiaan moet volgend jaar op zoek naar een nieuwe ploeg door het afhaken van hoofdsponsor IAM, maar gaf in de Alpen meer dan zijn visitekaartje af met ritwinst en een tomeloze aanvalsdrift.

Tour 2016 © REUTERS

Na zijn onwaarschijnlijke afdaling van de Col de Peyresourde kwam Froomes gele trui op geen enkel moment in gevaar. In de klimtijdrit richting Megève zette de Brit de puntjes op de i met ritwinst.

Tour 2016 © AFP

Team Sky etaleerde de hele Tour een suprematie in het kwadraat. Samen met Froome was dit vooral een overwinning van het collectief.

Tour 2016 © BELGA

Nairo Quintana kwam naar Frankrijk om eindelijk zijn gele droom waar te maken, maar moest na drie weken afzien genoegen nemen met een derde plaats. In iedere bergrit moest hij zijn meerdere erkennen in Froome en trapte hij eerder op zijn eigen adem dan hard op de pedalen.

Tour 2016 © BELGA

Romain Bardet redde de Tour voor de Fransen met een knappe overwinning in rit 18 en een onverhoopte tweede plaats in het algemene klassement.

Tour 2016 © BELGA

Na zijn derde eindoverwinning in de Tour viert Chris Froome met zoontje Kellan en vrouw Michelle Cound.

Tour 2016 © AFP

Tour 2016