In beeld: Negen toprenners die hun contract eind 2017 zien aflopen

In beeld: Negen toprenners die hun contract eind 2017 zien aflopen
© Reuters

Warren Barguil © Reuters

De bollentrui van de Tour 2017 lijkt klaar om volgend jaar het kopmanschap op zich te nemen in een grote ronde. Team Sunweb heeft echter nog iemand in de rangen met dezelfde doelstelling: Girowinnaar en tijdritspecialist Tom Dumoulin. De Nederlander lijkt volgend jaar de grootste uitdager van viervoudig Tourwinnaar Chris Froome te worden. Is er nog een belangrijke rol bij Sunweb weggelegd voor Warren Barguil of kan hij beter opkrassen?

Marcel Kittel © Reuters

'Mister 70 procent' is een dure vogel, en dat weet Quick-Step Floorsmanager Patrick Lefevere maar al te goed. Bovendien heeft de ploeg al een topsprinter in de rangen met de Colombiaan Fernando Gaviria, goed voor vier ritzeges in de Giro van 2017. Marcel Kittel won er eentje meer in de Ronde van Frankrijk. Kan Lefevere ze ook volgend jaar nog uit elkaars vaarwaater houden of moet hij de Duitser laten vertrekken?

Fabio Aru © Reuters

De Italiaanse kampioen werd vijfde in de Tour omdat hij in de derde week tijd moest prijsgeven op zijn grootste concurrenten. Bij Astana was zijn ploeg simpelweg niet sterk genoeg om hem bij te staan op de belangrijke momenten. Na zes jaar bij de Kazachse ploeg kan er nu een einde komen aan de samenwerking. Fabio Aru zal nog wel deelnemen aan de Ronde van Spanje als speerpunt van Astana.

Alberto Contador © Reuters

'Alberto Contador is bezig aan zijn laatste Ronde van Frankrijk', zei Steven de Jong, ploegleider van Trek Segafredo, in het NOS-programma de Avondetappe. Het lijkt erop dat Contador gewoon bij Trek gaat blijven, al weet je natuurlijk nooit met el pistolero.

Daniel Martin © Reuters

Nog een renner uit de stal van Patrick Lefevere in dit lijstje. Welk klassement zou Daniel Martin gereden hebben moest hij niet over Richie Porte gevallen zijn? Ondanks twee gebroken ruggenwervels behaalde hij alsnog de zesde beste tijd in Parijs. Ook in de Waalse voorjaarskoersen kan de Ier zijn mannetje staan.

Alexander Kristoff © Reuters

De Noorse sprinter stelde teleur in de Tour, maar meteen erna herpakte hij zich door de RideLondon Classic te winnen. Alexander Kristoff rijdt al sinds 2012 bij Katusha en won al enkele belangrijke koersen voor de Russiche ploeg. In 2014 schreef hij Milan-San Remo op zijn palmares en in 2015 de Scheldeprijs (foto).

Mikel Landa © Reuters

In de Tour liet de Spanjaard al zien dat hij een van de weinigen is die Chris Froome bergop in verlegenheid kan brengen. Om zelf een gooi te doen naar de eindzege in de Ronde van Frankrijk kan hij best Team Sky vaarwel zeggen. De Britse ploeg kan met Froome nog wel enkele jaren verder.

Rigoberto Uran © Reuters

Rigoberto Uran werd nooit in één adem genoemd bij de grote kanshebbers voor de gele trui. Het was dan ook een verrassing dat hij enkel Froome moest laten voorgaan in het eindklassement. Cannondale zou hem graag houden, maar met zijn tweede plaats in de Tour en een ritzege heeft hij zijn prijskaartje eigenhandig de hoogte ingejaagd.

Louis Meintjes © Reuters

De Zuid-Afrikaanse ronderenner is nog maar 25, toch fietste hij al twee keer naar de achtste plek in het eindklassement van de Ronde van Frankrijk. Hij werd toen ook telkens tweede in het jongerenklassement. In 2016 moest hij enkel Adam Yates voor zich dulden, in 2017 ... Simon Yates. Zijn ploeg, UAE Team Emirates, wil een grote vis binnenhalen en Louis Meintjes zou graag zelf kopman zijn. Dat zou wel eens het einde van de samenwerking kunnen betekenen.