'Ik heb dit slechte nieuws vanmiddag vernomen', vertede Basso op een persconferentie. 'Ik verlaat de Tour om naar Milaan terug te keren. Daar zal ik me met spoed laten behandelen.

'Tijdens de vijfde etappe kwam ik ten val', stelde de tweevoudige ex-Girowinnaar, die in de stand op de 158e plaats stond. 'Ik blesseerde me aan de testikels. Enkele dagen voelde ik een lichte pijn, waarna ik zondag besliste om de artsen van de Tour en van mijn team te raadplegen. Zij stuurden me naar het ziekenhuis. Daar toonden de analyses aan dat ik teelbalkanker heb.'

'Natuurlijk heb ik beslist om uit de koers te stappen. Ik ga nu naar Italië. Daar zal ik zo snel als mogelijk geopereerd worden door een specialist', besloot Basso, die zijn ploeg bedankte voor de steun.

Schorsing

De Italiaan won twee keer de Ronde van Italië (2006 en 2010). In de Tour de France eindigde hij in 2004 op de derde plaats. In 2005 volgde een tweede plaats in de eindstand van La Grande Boucle.

Basso zat een tweejarige schorsing tot oktober 2008 uit omwille van zijn aandeel in Operacion Puerto.

Reacties

Zware dag, dokters hebben een ernstig gezondheidsprobleem ontdekt bij Ivan Basso', reageerde ploegmaat Alberto Contador op Twitter. 'Alles komt goed, ik zie je in Parijs!' Ook ex-kankerpatiënt Lance Armstrong liet op Twitter van zich horen. 'Ik denk aan Ivan Basso en wens hem het allerbeste nu hij begint aan zijn strijd tegen kanker.' (Belga/KVDA)

'Ik heb dit slechte nieuws vanmiddag vernomen', vertede Basso op een persconferentie. 'Ik verlaat de Tour om naar Milaan terug te keren. Daar zal ik me met spoed laten behandelen. 'Tijdens de vijfde etappe kwam ik ten val', stelde de tweevoudige ex-Girowinnaar, die in de stand op de 158e plaats stond. 'Ik blesseerde me aan de testikels. Enkele dagen voelde ik een lichte pijn, waarna ik zondag besliste om de artsen van de Tour en van mijn team te raadplegen. Zij stuurden me naar het ziekenhuis. Daar toonden de analyses aan dat ik teelbalkanker heb.' 'Natuurlijk heb ik beslist om uit de koers te stappen. Ik ga nu naar Italië. Daar zal ik zo snel als mogelijk geopereerd worden door een specialist', besloot Basso, die zijn ploeg bedankte voor de steun. De Italiaan won twee keer de Ronde van Italië (2006 en 2010). In de Tour de France eindigde hij in 2004 op de derde plaats. In 2005 volgde een tweede plaats in de eindstand van La Grande Boucle. Basso zat een tweejarige schorsing tot oktober 2008 uit omwille van zijn aandeel in Operacion Puerto. Zware dag, dokters hebben een ernstig gezondheidsprobleem ontdekt bij Ivan Basso', reageerde ploegmaat Alberto Contador op Twitter. 'Alles komt goed, ik zie je in Parijs!' Ook ex-kankerpatiënt Lance Armstrong liet op Twitter van zich horen. 'Ik denk aan Ivan Basso en wens hem het allerbeste nu hij begint aan zijn strijd tegen kanker.' (Belga/KVDA)