Jasper Philipsen heeft zijn team de eerste zege van het jaar bezorgd. De jonge renner van UAE Team Emirates werd zaterdag tweede in de sprint in de vijfde etappe van de Tour Down Under, maar na de declassering van winnaar Caleb Ewan mocht hij toch op het hoogste schavotje van het podium. 'Ik mis een beetje dat juichgevoel', zei hij na afloop.

'Dit is een belangrijke zege voor mij, mijn eerste overwinning in de WorldTour', klonk het. 'Maar ze valt een beetje op een rare manier in mijn handen. Ik mis dat gevoel dat ik als eerste over de lijn ben gekomen aan de finish, ik heb niet kunnen juichen.' 'Nu goed, winnen is altijd mooi en ik ben blij dat ik deze zege vast heb. Dit is ook belangrijk voor de ploeg, een overwinning in de WorldTour, de kop is eraf. De finale kende net zoals de voorbije dagen veel chaos.

Er was een gevecht om posities en een val, maar ik zat goed in de laatste bocht en had de kracht in de benen om te sprinten. Ewan was sneller in die finale: ik kon hem niet bijbenen en werd geklopt, maar uiteindelijk wordt hij gedeclasseerd en win ik wel.' Over het sprintincident zei hij het volgende in een reactie aan de krant Het Laatste Nieuws.

'Het was nog 350 meter voor de streep. Ik probeerde een goede positie te vinden en nam het wiel van Peter Sagan, om uit de wind te blijven. Caleb Ewan kwam eraan en gaf me twee duwen met het hoofd. Het ging zo snel dat ik niet kan zeggen of zijn uitsluiting terecht is of niet. Ik was ook wel blij met mijn gevoel bij de tweede plaats. Nu voelt het dubbel dat ik hier win. Ik ga de beslissing van de jury niet aanvechten', lachte hij.

Zeven redenen waarom de overwinning bijzonder is

1) Net geen 21 jaar (20 jaar, 10 maanden en 17 dagen om precies te zijn) is hij, Jasper Philipsen, de jongste Belgische winnaar van een WorldTourrace.

Eerder ging die eer naar wijlen Wouter Weylandt, die op 26 augustus 2007 de vijfde rit van de EnecoTour op zijn naam schreef, toen hij 22 jaar, 10 maanden en 29 dagen oud was.

Tim Wellens, Guillaume Van Keirsbulck, Jasper Stuyven, Philippe Gilbert en Jürgen Roelandts waren allemaal ruim 23 jaar toen zij hun 1e WT-koers wonnen.

2) Philipsen is niet de jongste triomfator ooit van een WorldTourwedstrijd, maar hij voegt zich wel bij het rijtje van renners die nog voor hun 21e verjaardag een 1e WorldTourzege op zak staken. De jongste ooit was Gerald Ciolek, die 19 was toen hij in 2006 de 3e rit van de Deutschland Tour op zijn erelijst zette.

3) Peter Sagan, Michael Matthews en Arnaud Démare waren wonnen hun eerste WorldTouroverwinningen toen ze twintig waren.

Sagan was 20 jaar, 1 maand en 15 dagen oud bij zijn eerste WorldTouroverwinning (3e rit Parijs-Nice 2010), Matthews was 20 jaar, 3 maanden en 24 dagen oud (3e etappe Tour Down Under 2011) en Démare 20 jaar, 11 maanden en 24 dagen oud (HEW CyClassics 2012).

Opmerkelijk: Jasper Philipsen behaalde zijn zege na diskwalificatie van Lotto-Soudalrenner Caleb Ewan. Die was in 2015 slechts 3 maanden ouder dan de Kempenaar toen hij zijn eerste WT-zege pakte, in de vijfde etappe van de Vuelta 2015.

4) Dit was niet de eerste profzege van Jasper Philipsen. Die behaalde hij vorig jaar al, in de vierde rit van de Ronde van Utah. Een jaar en ruim 3 maanden jonger dan streekgenoot Tom Boonen toen die de 1e keer de handen in de lucht kon steken bij de profs (2e rit Uniqa Classic 2002).

5) De overwinning van Philipsen was de eerste Belgische ritzege in de Tour Down Under sinds Pieter Ghyllebert op 20 januari 2007 de 5e etappe naar Willunga won.

De renner van UAE-Team Emirates behaalde de eerste Belgische overwinning in een massasprint in een WorldTourrittenkoers sinds Edward Theuns op 15 oktober 2017. Die was toen de snelste in de zesde etappe van de Ronde van Turkije, weliswaar tegen veel minder gerenommeerde sprinters.

6) Peter Sagan schoof, na de diskwalificatie van Ewan, een plaatsje op, naar de tweede stek achter Philipsen. De Kempenaar is zo pas de zevende Belg die Sagan als winnaar voorafgaat op een podium van een profkoers, na Tom Boonen, Jan Bakelants, Greg Van Avermaet, Jens Debusschere, Dylan Teuns en Jelle Wallays.

7) Philipsen behaalde zijn eerste WorldTourzege in zijn pas tiende competitiedag in de WorldTour, nadat hij vorig jaar al vijf ritten afgewerkt had in de Ronde van Californië. Peter Sagan had exact evenveel dagen nodig om zijn eerste WT-triomf te boeken, in Parijs-Nice 2010. Al was de Slovaak toen negen maanden jonger dan de Belg.

Jasper Philipsen heeft zijn team de eerste zege van het jaar bezorgd. De jonge renner van UAE Team Emirates werd zaterdag tweede in de sprint in de vijfde etappe van de Tour Down Under, maar na de declassering van winnaar Caleb Ewan mocht hij toch op het hoogste schavotje van het podium. 'Ik mis een beetje dat juichgevoel', zei hij na afloop.'Dit is een belangrijke zege voor mij, mijn eerste overwinning in de WorldTour', klonk het. 'Maar ze valt een beetje op een rare manier in mijn handen. Ik mis dat gevoel dat ik als eerste over de lijn ben gekomen aan de finish, ik heb niet kunnen juichen.' 'Nu goed, winnen is altijd mooi en ik ben blij dat ik deze zege vast heb. Dit is ook belangrijk voor de ploeg, een overwinning in de WorldTour, de kop is eraf. De finale kende net zoals de voorbije dagen veel chaos. Er was een gevecht om posities en een val, maar ik zat goed in de laatste bocht en had de kracht in de benen om te sprinten. Ewan was sneller in die finale: ik kon hem niet bijbenen en werd geklopt, maar uiteindelijk wordt hij gedeclasseerd en win ik wel.' Over het sprintincident zei hij het volgende in een reactie aan de krant Het Laatste Nieuws. 'Het was nog 350 meter voor de streep. Ik probeerde een goede positie te vinden en nam het wiel van Peter Sagan, om uit de wind te blijven. Caleb Ewan kwam eraan en gaf me twee duwen met het hoofd. Het ging zo snel dat ik niet kan zeggen of zijn uitsluiting terecht is of niet. Ik was ook wel blij met mijn gevoel bij de tweede plaats. Nu voelt het dubbel dat ik hier win. Ik ga de beslissing van de jury niet aanvechten', lachte hij.